Connect with us

4 minutter med X

Fire minutter med Poul Nesgaard

Poul Nesgaard om udfordringerne med administrativt sprog, mediernes rolle og fare for danske fortællinger i den globale streamingtidsalder.

Udgivet

den

Fire minutter med Poul Nesgaard

Clement Kjersgaard sendte i sidste uge stafetten videre til Poul Nesgaard med disse ord:

Poul Nesgaard, da. Hvem ellers?

Poul Nesgaard er næstformand Det Danske Filminstitut, tidligere rektor For Den Danske Filmskole og for mange kendt som den drivende kraft i DRs succesfulde ungdomstv i 1980’erne.

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden? 

Jeg forbereder et foredrag om det administrative sprog. Et magtfuldt sprog, der som en invasiv art har erobret snart sagt alle hjørner af samfundet, institutionelt, politisk og sågar også inden for kunstens verden. 

Menneskeheden har udviklet sig til en form for myretue, hvor hvert enkelt individ er uløseligt forbundet med verdenssamfundet, ja så forbundet, at meget få vil kunne overleve en enkelt dag uden dette fællesskab. På den ene side et stærkt fællesskab, der har gjort os til verdens hersker, på den anden side, et fællesskab der har gjort os til den største trussel mod os selv.

Den sproglige mangfoldighed længe leve, for den repræsenterer livet uden for den administrative tankeverden.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb? 

Hvert menneske råder over et værdifuldt blik på verden, et blik der fortæller noget om den rigdom og afmagt som menneskelivet repræsenterer. Jeg hylder dem som giver denne mangfoldighed af stemmer en plads, for det er demokratiets grundforudsætning.

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes? 

Som næstformand i DFI, må jeg erkende, at vi skal være ganske skarpe på den internationale udvikling der foregår i disse år. Streamingtjenesterne erobrer de store fortællinger ved hjælp af store økonomiske muskler og algoritmer, og de kræfter der slippes løs der, kan let udradere de danske fortællinger, som er så afgørende for vores selvforståelse.

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge? 

Tor Nørretranders. Han har gennem hele sit forfatterskab og mediearbejde gjort os klogere på de udfordringer, vi står overfor som menneskehed! 

Læs også