Connect with us

4 minutter med X

Fire minutter med Helin Erdem

Helin Erdem er radio/socialmedia/TV-vært på P3/ P3 x DRTV og en del af DR’s Talenthold, årgang 2021- april 2023. I sommeren 2022 fødte hun P3 social-programmet ”Helin Bliver Venner Med”. Er desuden for nylig blevet ansat som vært på P3 missionen 2023.

Udgivet

den

Fire minutter med Helin Erdem
Foto: Emma Ishøy @selma_visuals

Sofie Diemer sendte i sidste uge stafetten visere til Helin Erdem med disse ord:

Helin Erdem, selvfølgelig. Min Talentholdskollega. Og TikTokker. På TikTok er hun blevet en verdensstjerne, fordi hun lægger videoer ud, hvor hun strammer en elastik meget stramt om sin næse. Et glimrende eksempel på ovenstående. Jeg har aldrig mødt et menneske, der behersker nuet lige så meget som Helin. Hendes nærvær omslutter dig og kræver din totale opmærksomhed. Hendes navn betyder fuglerede, og jeg har ikke set hende spise en eneste grøntsag i år. Dét har jeg respekt for.

Helin Erdem er radio/socialmedia/TV-vært på P3/ P3 x DRTV og en del af DR’s Talenthold, årgang 2021- april 2023. I sommeren 2022 fødte hun P3 social-programmet ”Helin Bliver Venner Med”. Er desuden for nylig blevet ansat som vært på P3 missionen 2023.

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden? 

De sidste to år har jeg haft et gennemgående projekt om at tale med hele rengøringspersonalet på DR. Mange af dem er fra kurdiske nabolandsbyer til min, så vi har vores eget hemmelige sprog, resten taler jeg engelsk og gebrokkent dansk med. Vi har bemærket hinandens brune øjne på lang afstand og på hver vores måde, renser vi huset. For tiden fylder de altid hos mig.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb? 

Jeg har aldrig snakket med ham, men jeg føler, at vi kender hinanden lidt på forhånd. Han ved det ikke, men han gør mig tryg. Erkan Özden formår at være den mindst karikerede poc (person of color, red) i det danske mediebillede og det hylder jeg ham for. Han er endnu ikke indrammet på min reol, men med den naturlige repræsentation, han bidrager med, skal jeg lige i Ikea efter en ramme, BRB. Han er det større billede, ikke begrænset til kun at fortælle om sine egne historier, men historier fra hele verden.
Forresten, så varmer det mit kurderhjerte at hans navn er registreret på Word.    

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes? 

Jeg vil se en repræsentation, som ikke karikaturkoger en brun kvinde ned til hendes eksotiske krydderier i Bagedysten.

Forleden bad en kommende poc-kollega mig om et kald, og jeg trykkede medhør i en lydtæt boks. Han/hun fortæller, at han/hun frygter for sin kontur, den er blevet kraftigere, han/hun er bange for at blive til en tegning.

Bange for materialerne de vil male ham/hende med. Fremstillet af koncentrat, fortyndet med endimensionelle karikaturer, som gør flad, hvis han/hun vender kinden til.

Han/hun vil ikke være en tegning på deres streg. Han/hun frygter hvad der bliver af hans/hendes ansigt, hvis han/hun danser på deres line. Han/hun er bange for at blive til en tegning, for det er det eneste han/hun har set af sig selv.

Han/hun har allerede grædt foran dem, så de kan mærke ham/hende. Brændemærket med firetandet gaffel, Talenthold i nakken så han/hun kun kan se lige frem. Med kulør som hans/hendes, bliver du gjort til film, fordi repræsentation pynter.

Hans/hendes film starter lige om lidt, og han/hun er på medhør i en lydtæt boks. Bange for at blive fanget af sin voksende, fede kontur.

Jeg vil se og kæmpe for en repræsentation, som har livstegn, som ikke kvæler mine åndsfæller.

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

SOSU’er kan observere og identificere symptomer på ændrede trivsels- og sundhedstilstande. Det er en empatisk befolkningsgruppe, der er til stede, når lortet brænder og klar til at tørre op. De har hænderne begravet i andres virkelighed. Det burde mediefolket også have.

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge? 

Når vi taber vores ting, finder vi dem for hinanden. Hun ved, at jeg stadig har høretelefoner med ledninger ligesom hende selv, så når de bliver væk fra mig, finder hun dem til mig. Jeg kender hendes halskæder og deres motiver, så når hun taber dem, finder jeg dem til hende. Vi er kollegaer, men hun er også intuitionens gudinde og sender omsorg ud i din radio hver dag. Hun er en hel generations insisteren på, at følsomhed er en styrke.
Hvis du bliver væk, kan hun nok finde og returnere dig. Hvis jeg havde en gifteklar søn, skulle hun arrangeres væk til ham, men for nu må hun nøjes med min og jeres kærlighed. Sofie Sytnik er radiovært på P3 programmet ’De 17%’ og stafettens nye ejerkvinde.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan Helin Erdem ser ud med elastik på næsen

Læs også