Connect with us

Kommentar

Jeg håber, Marina Ovsyannikova er som en sibirisk lavine

Selvom Rusland kun er et skindemokrati, er det ikke ligegyldigt om befolkningen er med eller imod krigen. Derfor er Putins propagandamedier vigtige brikker til at bortfiltrere krigens rædsler og fremme løgnene om krigens nødvendighed.

Udgivet

den

Mens den russiske hær har vist sig at være en større skrotbunke, end nogen havde turde håbe, er Putins lige så vigtige våben i krigen – medierne – fuldt kampdygtige.

I hvert fald indtil Marina Ovsyannikova mandag aften fik nok og afbrød de direkte nyheder med sit hjemmelavede skilt med påskriften “Stop krigen” og “Tro ikke på propagandaen – de lyver for dig”.

Det kan synes som et godt og sympatisk stunt uden større betydning. Men i bedste fald skaber Marina Ovsyannikovas fem sekunder på direkte tv uoprettelige skader for Putins propagandamaskineri.

Selvom Rusland kun er et skindemokrati, er det ikke ligegyldigt om befolkningen er med eller imod krigen. Derfor er Putins propagandamedier vigtige brikker til at bortfiltrere krigens rædsler og fremme løgnene om krigens nødvendighed.

Uden falske fortællinger skabt af statsmedierne, ville Putin ikke have opbakning til krigen.

Derfor ramte Marina Ovsyannikovas aktion præcist, hvor det gør allermest ondt for styret. Nemlig med en total demaskering af Ruslands førende propagandakanals flagskib af en nyhedsudsendelse. At Ovsyannikova tilmed er redaktør på udsendelsen og ikke en tilfældig aktivist fra Pussy Riots, gør kun aktionen endnu bedre.

Uagtet aktionen vil mange russere formentlig fortsætte med at stole på det, de ser og hører fra Putins medier. Men i et land, der i generationer har levet med statspropaganda, skal der måske ikke så meget til at prikke hul på den ufortjente tillid statsmedierne har fået.

Forskning i skabelse af autokratier viser, at autokrater stort set altid benytter samme opskrift: Polarisering af befolkningen. Undertrykkelse af ’forkerte’ holdninger, fri presse og civilsamfund. Angreb på domstoles uafhængighed og til sidst afskaffelse af frie valg. 

Centralt i hele den proces står en stærk og effektiv propagandamaskine. Og ligesom med rigtige medier står og falder værdien på om nogen har tillid til dem. Uden tillid, er medier intet værd.

Marina Ovsyannikovas aktion er lige nu blot en hård og velplaceret snebold. Jeg håber, den ruller sig stor som en sibirisk lavine.

Og så krydser jeg fingre at Marina Ovsyannikova ikke straffes for hårdt.

Læs resten af nyhedsbrevet med blandt andet deepfake video af både Putin og Zelenskyj.

Læs også