Connect with us

Kurateret

Fire minutter med Morten Frich

Morten Frich er redaktør på Politiken, men opholder sig lige nu i Oxford, hvor han er Journalist Fellow på Reuters Institute, Oxford University.

Udgivet

den

Fire minutter med Morten Frich

Fire minutter med X er en serie Q&A, der kører hver uge i Medietrends ugentlige nyhedsbrev. Se andre medieprofiler svare på samme spørgsmål her. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få fremtidige Q&A.


Morten Frich er redaktør på Politiken, men opholder sig lige nu i Oxford, hvor han er Journalist Fellow på Reuters Institute, Oxford University.

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

At gøre det så let som muligt at give og modtage feedback i nyhedsindustrien og i JP/Politikens Hus. Jeg sidder i Oxford og har lige taget hul på et tre måneders studie. Feedback sker ikke af bare af sig selv, vi har brug for et system. Men først skal jeg finde det rigtige design af studiet, godt hjulpet af dygtige journalister, redaktører og forskere fra hele verden.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?

Jeg er rørt over, at Maria Ressa og Dmitry Muratov modtog Nobels Fredspris for deres kamp for ytringsfriheden i Philippinerne og Rusland. Ytringsfriheden er under pres i store dele af verden. Det var en stor dag for alle journalister, der kæmper for det ideal. Det var faktisk en stor dag for alle: Verden har brug for journalister til at stille de vigtige spørgsmål til magten.

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?

Er det ikke tydeligt? Vi har brug for mangfoldighed, det haster. Vi er for gamle, for hvide, for mandede. For ens i vores uddannelse, baggrund og liv. Journalistikken og den journalistiske samtale har brug for flere perspektiver. Publicisme handler i sidste ende om at gøre det muligt at møde andre mennesker end sig selv.

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

At lytte. Det er en glemt kunst. Prøv at samle ti journalister til et middagsselskab: Ingen hører, hvad de andre siger. Alle vil hellere tale selv. Det bliver ikke bedre, jo højere middagsgæsterne er i hierarkiet. Vi stiller ét spørgsmål til den anden. Så taler vi selv. Vi skulle prøve at stille fem i samme spor og så faktisk høre, hvad der bliver svaret.

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge?

Journalist Nagieb Khaja. En af modtagerne af årets Cavling-pris. Fordi alle elsker en vinder. Og fordi jeg opfatter ham som én, der både står inden for og uden for mediebranchen. 

Læs også