Connect with us

Original

7 råd mod corona misinformation

Manglen på viden om corona skaber misinformationer og vildledende påstande. PolitiFact giver her 7 gode råd til at undgå at blive snydt på nettet

Udgivet

den

7 råd mod corona misinformation

Coronaen spreder sig som en steppebrand og det samme gør misinformationer, falske påstande og forvirringer. Amerikanske PolitiFact arbejder i døgndrift med at faktatjekke og afsløre falske nyheder om corona, men for at få hjælp fra befolkningen har de netop opsummeret 7 gode råd til at undgå misinformationer, som enhver kritisk mediebruger kan have glæde af.

Medietrends har oversat PolitiFacts håndbog mod coronasludder og ligesom PolitiFact opfordrer vi til at dele illustrationen med de 7 forkortede råd.


Mere uddybet her:

1 – Få styr på smittens ABC

Hvad er symptomerne? Hvordan spredes smitten? Hvilke sygdomme minder corona om? Jo mere grundlæggende viden du har om corona, jo bedre er du til at spotte misinformation. Men vær opmærksom på at kendskabet til corona fortsat er sparsomt. Tjek yderligere oplysninger på coronasmitte.dk

2 – Ignorer opslag der hævder at corona er planlagt

I en virus tidlige fase er det svært at sige med sikkerhed, hvor smitten kommer fra. Derfor er der gode muligheder for konspirationer. Nogle hævder, at corona er et biologisk våben, andre at det er skabt for at nogle kan tjene penge. Lad være med at tro på grundløse påstande og lad især være med at dele dem.

3 – Verificer billeder og video

Epidemier suger ude-af-kontekst– og misvisende billeder og videomateriale til sig. Vær skeptisk overfor alle fotos og video, der anvendes som billededokumentation. Undersøg fx om billederne har været brugt tidligere eller er manipulerede. Du fx bruge Googles omvendte billedesøgning ved at højreklikke på billedet og så lade Google tjekke om det har været brugt tidligere i andre sammenhænge. Læs mere om omvendt billedesøgning her.

4 – Dobbeltjek patientdata, dødstal og dødsrater

Der er masser af dødstal, smittetal, dødsrater og i det hele taget tal om corona. Men de ændres hver dag og opgørelsesmetoderne eller måden de er indhentet ændres konstant. Vær derfor meget varsom med tal og vær især opmærksom på om to tilsyneladende ens data kan sammenlignes.

5 – Pas på spin og interesser

Epidemier kan let politiseres og mange kan have interesse i at spinne skyld og ansvar. Udvis kritisk motivforskning over for alle informationer og de kilder, der leverer dem. Hvis ikke der er angivet en kilde, så vær endnu mere skeptisk.

6 – Del ikke mystiske behandlingsmetoder

Når epidemien spreder sig følger et kølvand af uortodokse behandlingsmetoder på nettet. Sådan bliver du rask, sådan undgår du smitte. Nogle påstande er deciderede livsfarlige og andre er mere harmløse. Men alle trækker i forkert retning og bør derfor ikke deles. Tjek myndighedernes råd og følg dem – og kun dem.

7 – Kig efter hullerne i vores viden

Der er desværre en masse aspekter ved corona, som videnskaben ikke har styr på. I de huller af viden boltrer kvaksalvere og fidusmagere sig med påstande og analyser, som er grebet ud af det blå. Undgå at falde i deres fælder ved at have styr på, hvad videnskaben faktisk ved og hvor hullerne i videnskaben er – det er der at du skal være på vagt.

PolitiFacts originalartikel

Læs også