Connect with us

Original

7 råd mod corona misinformation

Manglen på viden om corona skaber misinformationer og vildledende påstande. PolitiFact giver her 7 gode råd til at undgå at blive snydt på nettet

Udgivet

den

7 råd mod corona misinformation

Coronaen spreder sig som en steppebrand og det samme gør misinformationer, falske påstande og forvirringer. Amerikanske PolitiFact arbejder i døgndrift med at faktatjekke og afsløre falske nyheder om corona, men for at få hjælp fra befolkningen har de netop opsummeret 7 gode råd til at undgå misinformationer, som enhver kritisk mediebruger kan have glæde af.

Medietrends har oversat PolitiFacts håndbog mod coronasludder og ligesom PolitiFact opfordrer vi til at dele illustrationen med de 7 forkortede råd.


Mere uddybet her:

1 – Få styr på smittens ABC

Hvad er symptomerne? Hvordan spredes smitten? Hvilke sygdomme minder corona om? Jo mere grundlæggende viden du har om corona, jo bedre er du til at spotte misinformation. Men vær opmærksom på at kendskabet til corona fortsat er sparsomt. Tjek yderligere oplysninger på coronasmitte.dk

2 – Ignorer opslag der hævder at corona er planlagt

I en virus tidlige fase er det svært at sige med sikkerhed, hvor smitten kommer fra. Derfor er der gode muligheder for konspirationer. Nogle hævder, at corona er et biologisk våben, andre at det er skabt for at nogle kan tjene penge. Lad være med at tro på grundløse påstande og lad især være med at dele dem.

3 – Verificer billeder og video

Epidemier suger ude-af-kontekst– og misvisende billeder og videomateriale til sig. Vær skeptisk overfor alle fotos og video, der anvendes som billededokumentation. Undersøg fx om billederne har været brugt tidligere eller er manipulerede. Du fx bruge Googles omvendte billedesøgning ved at højreklikke på billedet og så lade Google tjekke om det har været brugt tidligere i andre sammenhænge. Læs mere om omvendt billedesøgning her.

4 – Dobbeltjek patientdata, dødstal og dødsrater

Der er masser af dødstal, smittetal, dødsrater og i det hele taget tal om corona. Men de ændres hver dag og opgørelsesmetoderne eller måden de er indhentet ændres konstant. Vær derfor meget varsom med tal og vær især opmærksom på om to tilsyneladende ens data kan sammenlignes.

5 – Pas på spin og interesser

Epidemier kan let politiseres og mange kan have interesse i at spinne skyld og ansvar. Udvis kritisk motivforskning over for alle informationer og de kilder, der leverer dem. Hvis ikke der er angivet en kilde, så vær endnu mere skeptisk.

6 – Del ikke mystiske behandlingsmetoder

Når epidemien spreder sig følger et kølvand af uortodokse behandlingsmetoder på nettet. Sådan bliver du rask, sådan undgår du smitte. Nogle påstande er deciderede livsfarlige og andre er mere harmløse. Men alle trækker i forkert retning og bør derfor ikke deles. Tjek myndighedernes råd og følg dem – og kun dem.

7 – Kig efter hullerne i vores viden

Der er desværre en masse aspekter ved corona, som videnskaben ikke har styr på. I de huller af viden boltrer kvaksalvere og fidusmagere sig med påstande og analyser, som er grebet ud af det blå. Undgå at falde i deres fælder ved at have styr på, hvad videnskaben faktisk ved og hvor hullerne i videnskaben er – det er der at du skal være på vagt.

PolitiFacts originalartikel

Original

Her er danske mediers gode ideer til coronajournalistik

Coronakrisen har sat skub i mediernes lyst til at ideudvikle. Her er overblik over hvad medierne eksperimenterer med

Udgivet

den

Her er danske mediers gode ideer til coronajournalistik

Redaktionerne er affolket, men hjemme fra køkkenbordene pibler der utallige nye redaktionelle ideer ud til danskerne om corona.

Medietrends samler her løbende ideerne så vend tilbage til artiklen, den bliver helt sikkert udbygget med flere tiltag hen ad vejen.

Videnskab.dk lader alle kopiere deres artikler

Vi har en sundhedskrise og alle har krav på kvalitetsjournalistik om corona. Sådan lyder forklaringen på, at Videnskab nu lader alle kopiere og publicere deres artikler om corona. Eneste krav er, at man krediterer Videnskab.dk og linker tilbage. Læs mere om tilbuddet

Piratprogram fra Asger Juhl

Journalist Asger Juhl med en fortid på blandt andet Radio 24Syv var lynhurtig til at lancere en daglig Facebook Live om corona. Fast gæst er professor Lone Simonsen og sammen vender de to den seneste udvikling i en hyggelig, begavet og uformel tone. Programmet er hurtigt blevet populært med op mod 40.000 daglige views. Se det her hver dag klokken 16.

Nyhedsbrev fra Information

Mange udenlandske medier har lanceret popup nyhedsbreve om corona, men herhjemme er Information det første medie, der har grebet ideen. Generelt får popup nyhedsbreve om aktuelle, hotte emner ofte masser af tilmeldinger og høje åbningsrater, og deter også meldingen fra Information, der allerede før de udgav første nyhedsbrev havde fået 5000 tilmeldinger.

Siden er antallet næsten fordoblet og åbningsraterne er nogle gange helt oppe på 75 procent. Norske NRK fik også på få dage 10.000 tilmeldinger til deres popup nyhedsbrev om corona samt åbningsrater på hele 70 procent. Tilmeld dig til Informations nyhedsbrev om corona her

Coronabot fra Børsen

Børsen har længe været blandt de førende danske medier i chatbotdisciplinen og efter coronahelvedet er brudt løs tilbyder du nu også et dagligt overblik om coronakrisen på Messenger. Efter to dage har 1000 ud af Børsens 6000 modtagere af nyheder på Messenger tilmeldt sig den nye tjeneste. Tilmeld dig selv her (hvis du allerede er tilmeldt Børsens Messengerbot, skal du bare skrive tilmeld coronaoverblik i tekstfeltet)

Corydon og co caster corona

Børsen har også lanceret et nyt podcastformat, Corydon og Co, hvor chefredaktør Bjarne Corydon diskuterer coronakrisens indflydelse på økonomien og den finansielle sektor med forskellige gæster. I første afsnit er gæsten Børsens cheføkonom Steen Bocian. Lyt podcast her

Overblik hos Altinget

Hver dag publicerer Altinget et samlet overblik over den seneste udvikling i coronakrisen. Overblikket er gratis og publiceres ca 12:45. Det indeholder også en fast grafik med opdaterede tal for antal smittede, indlagte og døde. Find overblikket på Altingets forside

Coronatracker på Twitter

Big data-analytiker Søren Pedersen, der går under aliaset @systemaddict på Twitter, har kodet en bot, der indsamler seneste dødstal fra alle lande samt artikler om corona fra danske medier. Botten har sin egen Twitterprofil med navnet https://twitter.com/coronatrackerdk

Medietrends giver overblik fra Facebook og Instagram

Medietrends har lavet et dashboard med overblik over de vigtigste opslag om corona på Facebook og Instagram fra danske politikere, statsledere, danske og udenlandske medier samt opslag, der handler om Danmark. Dashboardet er lavet med Crowdtangle og kan ses på alle skærme – jo større, jo bedre. Dashboardet opdaterer i real time. Se det her

Spørg om Corona på TV2 News

TV2 News lader i et tilbagevendende 30 minutters program seerne stille spørgsmål til udvalgte eksperter.

Jysk Fynske Mediers læsere spørger med Hearken

På Jysk Fynske Medier har de længe anvendt Hearken-systemet til at læserne kan stille spørgsmål, men under coronakrisen, har de oprustet og tilsyneladende er spørgelysten stor. Se for eksempel hos Aarhus Stiftstidende her

TV2.dk opdaterer fast dataartikel

Hvor mange er smittede? Hvor bor de? Hvor mange er døde og mange andre relevante spørgsmål om udbredelsen af coronasmitte opdateres hver dag i et fast format på tv2.dk. Tjek her

TV2 Regionerne tilbyder sofaskolen.dk

Samtlige TV2-regioner embedder Sofaskolen.dk, der er interaktiv online-undervisning leveret af Alinea. Undervisning er tilpasset alle grundskolens klassetrin.

Corona-nyheder på tværs af Teknologiens Mediehus sites

Teknologiens Mediehus udsender fra på fredag et corona-nyhedsbrev med indhold om coronavirus på tværs af Ingeniøren, Version2, PRO-medierne og Tech Management. Tilmeld dig til nyhedsbrevet her

Smittesimulation på TV2.dk

Det redaktionelle udviklingsteam på TV2 har lavet fire meget pædagogiske simulationer af hvordan coronavirussen smitter i fire forskellige scenarier. Visualiseringerne er inspireret af et tilsvarende projekt på Washington Post, som på få dage er endt som det mest læste på avisen nogensinde. Tjek TV2s lækkerier her

TV2 udsender også nu et dagligt nyhedsbrev om corona.

Rakkerpak laver corona for børn

Produktionsselskabet Rakkerpak med Dorte Palle og Tor Arnbjørn har lanceret coronaforborn.dk, som er et forum og en podcast for børn og med børn om corona. Børn fra alle ender af verden, herefter kaldet korrespondenter, kommer til orde med korte dagbogsbidrag eller digte om, hvordan corona påvirker deres dagligdag.

Niels Lunde skriver dagligt nyhedsbrev

Børsens chefredaktør Niels Lunde sender hver dag klokken 10 et nyhedsbrev med fokus på corona. Tilmeld dig her


Corona-nyhedsbrev fra Faglige Seniorer

Faglige Seniorer er i forvejen kendt i nyhedsbrevskredse for at stå bag en af de mest bemærkelsesværdige nyhedsbrevssucceser i Danmark. På cirka to år har de fået snart 100.000 tilmeldte. Nu sender de et ekstra corona-nyhedsbrev ud om lørdagen, som efter deres egne oplysninger har tårnhøje åbningsrater. Tilmeld dig her.

Bidrag til listen med tip om gode redaktionelle og journalistiske ideer blandt danske medier. Send gerne to-tre linjer og eventuelt et link på denne mail

Flere gode cases..

Gerd Maria May fra Room of Solutions samler også på gode og nye måder at dække corona på. Tjek hendes liste, som især indeholder udenlandske eksempler her

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu