Connect with us

Original

Ni københavnske lokalaviser får begejstringsmanifest

“Lokalpatriotisk begejstring er eksistensberettigelsen og fremtiden for den lokale avis,” lyder det fra chefredaktør Jesper GIsli.

Udgivet

den

Lokalaviser får manifest

Lokalavisen skal være lokalsamfundets bankende hjerte, der spreder begejstring, styrker fællesskaberne og dyrker lokalpatriotismen. Det er essensen af et manifest, som fremover skal være det redaktionelle og publicistiske kompas for ni københavnske lokalaviser.

Aviserne udgives af North Media og sammen med det nye manifest, lancerer de tirsdag morgen helt nye forsidedesign og omdeling af aviser fra udvalgte steder i det københavnske gadeliv.

Relanceringen af lokalaviserne sker efter North Media i august ansatte Jesper Gisli som ny chefredaktør med ansvar for at udvikle aviserne, der har et samlet oplag på 300.000 aviser om ugen.

Gisli var manden bag NørrebroLiv, der også havde et meget stærkt fokus på det hyperlokale liv i postnummer 2200. Det mindset rykker nu også ind i Frederiksberg Bladet, Amager Bladet, City Avisen, Nørrebro/Nordvest Bladet, Østerbro Avis, Kgs. Enghave Bladet, Valby Bladet, Vanløse Bladet og Vesterbro Bladet.

Og for at sikre forankringen, er det skrevet ind i et manifest på en A4-side med titlen “Begejstring og fællesskaber”.

Af manifestet fremgår det blandt andet, at lokalaviserne skal bringe folk sammen ved aktivt at deltage i det lokale liv og dyrke, dele og skabe lokalpatriotisk begejstring. Lokalaviserne skal også mindske afstanden til læserne og gøre det let for alle at bidrage med inputs og ideer.

Manifestet afsluttes med ordene “Som journalister tør vi vise begejstring, og vi tør slippe den løs. Vi er deltagende, og vi er med. Vi vil få ting til at ske, og vi vil gøre en forskel. Hvis ikke vi som lokalavis skulle, hvem skulle så?”

Læs manifestet her.

Medietrends har spurgt chefredaktør Jesper Gisli om det ikke altid har været lokalavisernes raison d’être at skabe begejstring og dyrke fælleskaber?

”Jo, bestemt. Men alt for mange lokalaviser over det ganske land har i de seneste årtier haft en frygtelig vane med at lave en klar overvægt af systemhistorier, berette om lokalpolitikeres skærmydsler og konflikter, og generelt lavet avis til de få. Derfor er læsertallene gået ned, og lokalaviserne har mistet deres touch,” siger Jesper Gisli og fortsætter:

“Der har måske været en tendens til snobberi, hvor man som journalist har fundet historier for små og banale, og så har man mistet forbindelsen til de lokale læsere. For hverdagen tirsdag formiddag er netop banal, og det skal man knuselske som lokal journalist. Vi skal have noget lokalpatriotisk begejstring, hvor vi igen skruer op for superlativerne, slipper håndbremsen og ikke rædselsslagent bruger alle vores kræfter på objektivitet, integritet og vandtætte skotter.”  

Tirsdag deler i aviser ud på gaderne og byder på øl, vand og pizza, men udover det, hvordan vil I så konkret tage aktivt del i lokalsamfundet?

”Igen handler det om den lokalpatriotiske begejstring, og så kan det sådan set være alle typer aktiviteter og events. Jeg plejer at sige, at lokalavisen skal være hele byens eller bydelens ’forsamlingshus’. Hvis ikke den lokale avis skulle være det, hvem skulle så?”

“Når tre foreninger og det lokale handelsliv slår pjalterne sammen og over fire måneders intens forberedelse arrangerer et kæmpe amatør- og frivilligdrevet forårs-modeshow nede i den store sal, og hele byen stimler sammen, og alle 600 billetter bliver revet væk, og alle har en fest, så skal lokalavisen ikke bare være der og sætte to billeder i papiravisen seks dage efter.”

“Nej, lokalavisen skal byde ind med hjælp i planlægningsfasen, hjælpe med at finde sponsorer til de 600 goodiebags – og vi skal være med til at piske stemningen op i tiden op til, vi skal være der og sende live på Facebook på selve aftenen, og bagefter smider vi en masse flotte billeder og superlativer efter arrangementet og glæder os allerede nu til næste års modeshow. Hvorfor? Fordi det var årets bedste aften for de 600 publikummer, for butikkerne, for de frivillige og modellerne – og for byen.”

“Dét er lokalpatriotisk begejstring, og det er eksistensberettigelsen og fremtiden for den lokale avis.”

Virker det greb også i storbyen?

“Dén lokalpatriotiske begejstring er universel, om det er i Helsinge, i Brabrand eller på stenbroen. Aktiviteterne og events kan være forskellige, men begejstringen er den samme,” lyder det fra den københavnske lokalredaktør.

Læs også