Connect with us

4 minutter med X

Fire minutter med Alexander Holm

Podcastvært på Den Dyriske Time, biolog, konsulent og foredragsholder Alexander Holm løber med mediestafetten i denne uge

Udgivet

den

Fire minutter med Alexander Holm

Søren Høgh Ipland gav i sidste uge stafetten videre til Alexander Holm med disse ord:

Alexander Holm fra podcasten Den Dyriske Time. Hans projekt er virkelig beundringsværdigt. Desuden er mit eget medieforbrug meget præget af typer som ham; uafhængige podcastere, nyhedsbrevsskribenter og helt små medier. Så jeg er nysgerrig på, hvordan tingene ser ud, når man laver et medie, som titusindvis af mennesker har glæde af – samtidig med, at man står uden for den gamle “mediebranche.”

Alexander Holm er biolog med speciale i naturbeskyttelse, vært på Den Dyriske Time, konsulent og foredragsholder. Selvstændig.

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

At gøre opmærksom på at Danmark sagtens kan begynde at bidrage til at bremse biodiversitets- og klimakrisen, hvis vi vil. Som jeg ser det, har vi ekstremt meget at vinde (fx en planet der ikke er gået helt i lort), hvis vi ikke pisser alt for meget i egen rede, mens vi smider den grønne dagsorden i skraldespanden, SVM-style. Desuden prøver jeg at gøre biologi lidt mere sexet.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?

Synes det er fedt, at Politiken er begyndt at skrive så meget om vores døende hav, og at de giver den en ordentlig en over klima-nakken. Har også stor respekt for at Jørgen Steen Nielsen har holdt så højt niveau så længe, som O.G. (Original Gangster, red) journalist på det grønne område, hos Information. At Zetland dækker dybhavsminedriften (en katastrofe i støbeskeen). At DR gør sig stadigt mere umage med klimadækningen. At #rydfladenforklimaet sætter (klima)krav. Der sker mange gode ting.

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?

Lad være med at give mikrofonen til lobbyister. De bliver betalt for at fremme diverse interesser, og deres (professionelle) mening er købt. Giv ordet til eksperter, forskere og uafhængige parter i stedet. Hvis endelig ordet skal gives til en lobbyist, så gør det meget eksplicit, hvilke interesser de er ude på at fremme.

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

At nørde. Det kræver ikke mange timer på Google Scholar, før man kan pille dansk klima- og naturpolitik, landbrug eller fiskeri fuldstændigt fra hinanden. Jeg er dog kraftigt biased – som biolog med speciale i naturbeskyttelse, er mit fokus naturligvis på at beskytte vores fælles natur, såvel som klima. Det betyder selvfølgelig ikke, at det også behøver være mediebranchens fokus (om end det kunne være fedt).

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge? Jeg vil gerne give stafetten videre til Lars Dahlager fra Politiken, fordi han har gjort et bragende smukt stykke arbejde med at sætte fokus på vores døende danske hav. Det er ekstremt vigtigt, for vi har ikke længere tid til at lægge fingrene imellem, når vi udpeger de presfaktorer, der slår havet ihjel – nemlig landbrugets kvælstofudledninger og bundtrawlernes hærværk på havbunden. Havet er vores fælleseje, vi skal passe på det, og det synes jeg Lars’ artikler får os til. 

Læs også