Chefredaktør Tanja Nyrup Madsen fra Mandag Morgen holdt festtalen da journaliststuderende fredag afsluttede deres uddannelse på Center for Journalistik på Syddansk Universitet:
Kære dimittender, kære journalister – kære nye kolleger
Jeg er forelsket i journalistik. Godt gammeldags irrationelt forelsket.
Ung og blind af kærlighed var jeg, da jeg tumlede ind i det her forhold. Nysgerrig på alt det, vi skulle udrette sammen. Og overbevist om, at netop vi to var skabt for hinanden.
Jeg vidste da godt, at min nye partner ikke havde det allerbedste ry. Selvoptaget, opblæst og overfladisk – ikke til at stole på, sagde folk. Men jeg var da ligeglad. Jeg skulle nok vise, at hele verden tog fejl. For jeg vidste jo, at det slet ikke er journalistikkens natur at være sådan.
Som enhver nyforelsket så jeg det bedste i min nye flamme. Den var tiltrækkende og mystisk, som en gåde, jeg ikke kunne vente med at løse, og jeg vidste, at vi sammen ville kunne åbne helt nye døre for min nysgerrige sjæl.
Sammen ville vi gøre verden til et bedre sted, afsløre usandheder, kaste lys på oversete sammenhænge, stille magten til ansvar og inspirere til gode løsninger.
Som tiden er gået, og journalistikken og jeg har lært hinanden bedre at kende, har vores forhold udviklet sig …. til ægte kærlighed.
For uanset, hvor meget den mishandles på hele kloden, så ved jeg, at inderst inde er journalistik ærlig. Inspirerende. Vild og dyb. Eventyrlig. Kreativ. Sjov – og alvorlig. Og ikke til at blive klog på – på den gode måde!
Derfor bliver jeg rasende, når nogen behandler den alt for lemfældigt. Det gør ondt langt ind i hjertet at være vidne til det, når journalistik behandles overfladisk, manipulerende, sjusket eller næsten allerværst af alt: ligegyldigt.
Det har den ikke fortjent!
Journalistikken har fortjent at blive behandlet tankefuldt og empatisk. Grundigt og principfast. Ordentligt. Nysgerrigt og ydmygt. Kærligt og personligt.
Behandler du journalistikken med respekt, vil den blive en partner, du altid kan være stolt af at følges med.
Efter tre årtiers ægteskab, garanterer jeg, at det får det bedste frem i vores fælles flamme.
Så bliver den en troværdig partner, som du – og alle andre – kan have tillid tid.
*
Når du går ud af døren i dag, skal du bestemme dig for, hvilken kamp du vil kæmpe.
Kampen om opmærksomheden? Eller kampen om tilliden?
Begge dele vil du måske sige, for uden opmærksomhed bliver journalistik som striptease i mørke.
Men hvis opmærksomheden bliver målet i sig selv – så taber vi med sikkerhed kampen om tilliden.
Og det er en kamp, vi ikke må tabe. Slet ikke nu.
*
I bliver den første generation af journalister, der producerer journalistik i en verden, der flyder over med kunstigt indhold.
30. november 2022 fødtes en skrivende robot ved navn ChatGPT. I dag, to måneder senere har den allerede produceret mere tekst, end alle i dette rum kommer til i resten af vores liv.
Den kan ikke tænke én selvstændig tanke, men den er fantastisk god til at imitere menneskelig tanke og tale. Den er hurtigere end os, den husker bedre end os, og den kan behandle en tekst mere systematisk og logisk end de fleste mennesker.
Uanset, om vi bryder os om det eller ej, så vil kunstig intelligens kunne udføre mere og mere af det rugbrødsarbejde, som journalister og kommunikatører får løn for at lave i dag.
Derfor bliver I den første generation, der ikke skal leve af at lave dovne referater eller omskrivninger af andres journalistik eller en pressemeddelelse.
Det kan man vælge at se som en forbandelse eller en gave.
*
Hvis dit mål, når du går ud ad døren i dag, er at vinde kampen om opmærksomheden i en digital verden, så er ChatGPT nok mest en forbandelse.
For allerede i betaversionen er den nye sprogalgoritme mindst lige så dygtig som os til at skrive fængende rubrikker, der lokker læserne til at klikke. Og modsat os – så har den ingen moralske skrupler med at tage alle kneb i brug for at få opmærksomhed.
Men hvis dit mål er at vinde kampen om tilliden, så er der mere brug for dig og din journalistik end nogensinde før.
Spørger du mig – så er det den kamp, du skal ud og kæmpe nu. For din egen skyld og for journalistikkens skyld.
*
Uanset, hvilke andre mål, du har med din journalistik – og uanset hvilket medie eller format, du udkommer på – så er det dig, der skal stå inde for, at du leverer troværdig viden, som folk kan stole på.
De skal vide, at du laver journalistik, de kan bruge til noget og som efterlader dem klogere og bedre i stand til at træffe oplyste beslutninger i deres eget liv.
Den tillidsopbygning er allerede i gang – den begyndte, da du skrev din første linje eller udkom med det første tweet, podcast eller videoformat som journalist.
Det lyder banalt, det ved jeg. Men tro mig: Det er hårdt arbejde.
For hvad betyder det egentlig? Hvad kommer det til at kræve for dig at opbygge den tillid – på trods af journalistikkens blakkede ry?
Det betyder, at du og din journalistik skal springe over, hvor gærdet er højest.
Det betyder, at du skal orke at undersøge sagen selv. Tænke, før du deler. Både på sociale medier og i din journalistik.
Du skal undersøge, hvilke indbyggede præmisser, din historie bygger på – og udfordre dem.
Du skal være åben om dine valg og fravalg.
Du skal forholde dig til historiens svagheder – undersøge dem nysgerrigt – og fortælle åbent om dem.
Du skal tage aktivt stilling til, om du får fortalt det vigtigste – eller bare det mest spektakulære?
Du skal turde insistere på, at få nuancerne med, og på at kontekst også er vigtig.
Og vigtigst af alt – så skal du sætte dig selv i læsernes sted og spørge, hvordan du kan efterlade dem klogere og mere handlekraftige end før.
Vær dine læsere, lyttere og seeres troværdige anker i den malstrøm af tekst, lyd og billeder, der møder dem. Gør dem i stand til at forstå hinanden og gennemskue den verden, der omgiver dem.
Og efterlad dem ikke modløse og magtesløse – men klæd dem på til at blive inspirerede aktivister i deres eget liv.
*
Og hvad så med ChatGPT og den kunstige intelligens? Den kommer til at forandre din og min verden fuldstændigt.
På samme måde som internettet gjorde. Den kommer til at overraske og forundre og fascinere. Den bliver et vildt journalistisk redskab. Og det bliver din opgave at tæmme den!
Ned i værktøjskassen med den.
Sammen med mobilen, Google og alle de andre redskaber, som du bruger – kritisk og klogt – hver eneste dag.
Og vis så verden, hvor fantastisk du og journalistikken kan blive sammen, hvis du giver den al den kærlighed, den fortjener!