Connect with us

4 minutter med X

Fire minutter med Peter Ernstved Rasmussen

Peter Ernstved Rasmussen er journalist, redaktør på OLFI og vært på programmet Frontlinjen på Radio4

Udgivet

den

Fire minutter med Peter Ernstved Rasmussen
Foto: Lars Krabbe for OLFI

Mads Brügger sendte i sidste uge stafetten videre til Peter Ernstved Rasmussen med disse ord:

Jeg sender hermed stafetten videre til Peter Ernstved, som er chefredaktør for OLFI. Ligesom Frihedsbrevet siger han principielt nej til mediestøtte, og jeg forbliver imponeret af hvor dygtigt og rutineret han driver sin forretning.

Peter Ernstved Rasmussen er journalist, redaktør på OLFI og vært på programmet Frontlinjen på Radio4

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

Det gør uden sammenligning Forsvarets miserable tilstand. Jeg er oprigtigt talt bekymret for min egen og danskernes sikkerhed, fordi politikerne gennem årtier har udsultet Forsvaret og samtidig pålagt det flere opgaver. Vi har i dag et forsvar, der er ved at knække over, fordi det mangler våben, ammunition, materiel, køretøjer, ordentlige indkvarteringsforhold og vigtigst af alt personel. Med krigen i Ukraine er virkeligheden ved at gå op for politikerne, og forsvar er langt om længe kommet højere op på den brede samfundsdagsorden. Det var på tide!

Vi stirrer ind i et skrækscenarium med næsten daglig eskalation af krigen i Ukraine, og vi er slet ikke klar til at imødegå truslen fra Rusland. Hvis det fortsætter som nu, risikerer vi at ende i Tredje Verdenskrig. Vi har ikke noget beredskab, og risikoen for en langvarig og meget dybere krise er overhængende, fordi vinteren kommer til at gøre ondt i hele Europa. Det får konsekvenser for os alle. De geopolitiske, tektoniske plader forskyder sig hastigt i disse måneder. Men det er som om, at vi ikke rigtigt kan rumme det og af samme årsag fokuserer på vores egen næsetip. Suk.

Derfor fylder det også hos mig, at andre medier nærmest ikke har fokuseret på forsvars- og sikkerhedspolitik i den igangværende valgkamp. Jeg savner i den grad medier og redaktører, som tager sikkerhed alvorligt og begynder at sætte det på dagsordenen, så vi kan ruske danskerne ud af tornerosesøvnen. Det er nødvendigt, og det er på høje tid.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?

Det kan virke som en tak for stafetten, når jeg gerne vil fremhæve Mads Brüggers Frihedsbrevet, som går i flæsket på alt og alle. Jeg købte abonnement for at lytte til podcast-serien om Sahra-Josephine Hjorth, serien om Rasmus Prehns brug af firmakort og partiernes lyst til at omgå reglerne for at få støtte er klassisk Frihedsbrevet og vigtigt tidsaktuel journalistik.

Jeg tillader mig også at fremhæve Esben Agerlin Olsen, som jeg selv har haft fornøjelsen at sparre med. Han blev fyret i en sparerunde på Nordjyske Medier efter at have dækket Nordjylland fra Christiansborg, og i stedet for lede efter nyt arbejde, etablerede han sit eget netmedie Nordtinget, som nu dækker dansk politik fra Christiansborg med en nordjysk stemme. Det er godt tænkt, solidt journalistisk arbejde og meget inspirerende.

Slutteligt må jeg sige, at komiker Jonatan Spang i virkeligheden også giver mig håb. Han er uden sammenligning Danmarks dygtigste komiker, som med Tæt På Sandheden uge efter uge formår at udstille det tidsaktuelle hykleri med bidende skarp humor af høj klasse.

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?

Mediebranchen bør i langt højere grad gøre brug af fagjournalister, som kender deres stofområde og derfor kan levere journalistik af højere kvalitet end generalisterne. Dem skal der også være plads til, men fagjournalister forsvandt med sparerunder en masse næsten helt og holdent fra den brede samfundsdækning. Det var en stor fejl, og jeg håber, at fremtiden tilhører fagjournalisterne.

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

Vi kan lære af historien mere end af en specifik branche. Ærlighed betaler sig, og ingen er fuldkommen. Medierne skal lære at erkende egne fejl og sige undskyld, når det er på sin plads. Da vi på OLFI kom til at erklære Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet fyret, satte det brand i Twitter. Bare 20 minutter efter udgivelsen kunne Forsvarsakademiet afvise historien på samme sociale medie. Av, av, av. Vi fjernede artiklen og vores oprindelige tweet, udsendte et dementi, tweetede fejlen og sagde undskyld til både Peter Viggo Jakobsen og Forsvarsakademiet. Det pudsige var, at vi høstede mere ros end kritik. Ikke for historien, men for at have handlet hurtigt og lagt os fladt ned med en uforbeholden undskyldning. Den fadæse kan andre lære af …

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge?

Det bør Ditte Okmann fra B.T. Hun må være Danmarks dygtigste sladretante, som på sin egen afslappede og bramfrie facon med ”Det, vi taler om” har formået at skabe et podcast-format, som med et voksende og trecifret-tusindtals antal lyttere fredag efter fredag vender ugens vigtigste sladderhistorier med no bullshit og hvidvin i glassene. Stemningen er løssluppen, men indholdet er knivskarpt, velresearchet og leveret med bid og høj journalistisk kvalitet.


Læs også