Connect with us

4 minutter med X

4 minutter med Simon Kratholm Ankjærgaard

Simon Kratholm Ankjærgaard er freelancejournalist, historiker og forfatter.

Udgivet

den

4 minutter med Simon Kratholm Ankjærgaard

Fire minutter med X er en Q&Aserie, der kører hver uge i Medietrends ugentlige nyhedsbrev. Se andre medieprofiler svare på samme spørgsmål her. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få fremtidige Q&A.


Mikkel Frey Damgaard sendte i sidste uge stafetten videre Simon Kratholm Ankjærgaard med disse ord:

Jeg vil gerne give stafetten til min gode ven Simon Ankjærgaard. Han har skrevet en række historiske bøger, som er virkeligt velskrevne. Han har ligeledes skrevet om og for nogle af de mest sårbare mennesker i vores samfund. Og så deler vi en stor kærlighed til fodboldklubben Brøndby IF, som også spiller en stor rolle i hans arbejdsliv. Men vigtigst af alt, så er Simon et meget behageligt og omsorgsfuldt menneske, som man altid kan regne med.

Simon Kratholm Ankjærgaard er freelancejournalist, historiker og forfatter.

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

Jeg er lige udkommet med en ny historisk bog på L&R – den handler om alt det, der skete før, under og efter tyskernes aktion mod jøderne i Danmark i oktober 1943. Så nu er der en masse presse og ængstelig venten på anmeldelserne. Så har jeg landet en ret stor moderatoropgave for Aarhus Kommune, der fylder meget af min tid – og så har jeg også meget travlt med at følge med i dækningen af de begivenheder, der sker i og omkring min hjerteklub Brøndby IF.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?

Jeg brød med nyhedsjournalistikken, da jeg i 2013 gik freelance. Mit faglige virke havde brug for et gearskifte og jeg drømte om at ende dér, hvor jeg faktisk er endt; som en forløser af de store fortællinger – historiske såvel som samtidige. Jeg bliver derfor altid meget inspireret af de medier og de journalister og redaktører, der giver plads til de store sammenhænge, det store billede. Det gør Weekendavisen og Zetland blandt andet, men jeg vil tillade mig at nævne og hylde én person, som jeg særligt følger – og nyder at følge; Esben Schjørring, Altingets politiske redaktør. Han er helt sublim til at beskrive de store linjer og baggrunden for de tektoniske pladers bevægelser. Det bliver både nuanceret og nørdet og giver nye erkendelser hos lytteren eller læseren.

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?

Der er stadig – og hurra for det – rigtig mange dygtige journalister og medier derude, som håndhæver de klassiske journalistiske dyder, men jeg synes også at dele af den journalistiske formidling i for høj grad vælger de nemme løsninger, særligt på to fronter. For det første bidrager journalistikken i dag, ikke bare i Danmark, men generelt i den vestlige verden, i høj grad til polariseringen og til personificeringen af politikken og de sociale dynamikker. For det andet er jeg træt af Twitter- og Facebook-historier; historier, hvor nyheder kommer direkte fra en eller anden, der har skrevet noget på et socialt medie, eller en tråd, der åbenbarer nogle særlige holdninger. Også dét bidrager til den øgede polarisering. Det synes jeg skal stoppe – eller i hvert fald minimeres.

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

Mediebranchen er en stor og kompleks størrelse og i spørgsmålet ligger der en entydighed, der ikke eksisterer. De ændringer, der er nødvendige, skal først og sidst komme indefra, blandt andet gennem selvkritik og indre refleksion. Men jeg vil alligevel spille lidt med på spørgsmålet og vende tilbage til min fascination af det nuancerede, det nørdede og de store linjer i alle fortællinger og beskrivelser. I den historiefaglige formidling og i både sociologien, antropologien og filosofien bliver der lavet et enormt arbejde, der blotlægger de overordnede dynamikker og gør forbrugerne af stoffet klogere. Jeg anerkender nyhedsjournalistikkens virke og berettigelse, men den bør suppleres og understøttes af alt det, der sætter den i de rette kontekster.

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge?

Jeg vil gerne give stafetten videre til Nanna Møller Karlsen, chefredaktør på 3point.dk og BrøndbyLyd. Hun har formået at skabe et helt unikt og uafhængigt fanmedie, som arbejder efter alle journalistiske principper og som belyser sit objekt, Brøndby IF, fra alle tænkelige sider og på flere formater. Og så er hun skarp, hurtig i replikken, megadygtig og noget af en inspiration for lignende fanmedier.


Læs også