Connect with us

4 minutter med X

Fire minutter med Tine Fischer

Tine Fischer er rektor på Den Danske Filmskole og grundlægger af CPH:DOX

Udgivet

den

Fire minutter med Tine Fischer

Fire minutter med X er en Q&Aserie, der kører hver uge i Medietrends ugentlige nyhedsbrev. Se andre medieprofiler svare på samme spørgsmål her. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få fremtidige Q&A.


Signe Byrge Sørensen sendte i sidste uge stafetten videre til Tine Fischer med disse ord:

Tine Fischer, rektor for Filmskolen, får stafetten fordi hun har betydet og betyder uendelig meget for dansk dokumentarfilm, og fordi hun altid har spændende analyser af både verden og formidlingen af den, og fordi hun nu sætter retningen for den skole hvor vores kommende filmfolk uddannes.

Tine Fischer er rektor på Den Danske Filmskole og grundlægger af CPH:DOX

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden? 

Jeg er midt i et af mit arbejdslivs sjoveste og sværeste opgaver. Hvordan bringer man en filmskole, der står på stærke traditioner og imponerende resultater, ind i en ny tid? Hvordan uddanner vi fremtidens filmfolk i en tid, hvor udviklingen i film- og mediebranchen er galoperende heftig? Hvad er relevansen af en kunstnerisk uddannelse i et stærkt kommercialiseret globalt marked, hvor almindelige menneskers attention-span konstant udfordres? Og hvordan er Filmskolen med til at sætte en branche- og samfundsmæssigdagsorden i en tid, hvor kunstens rolle er til forhandling og under markant forandring?

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb? 

I de her dage udviser en hel generation af unge ukrainske journalister og mediefolk et mod, som man må bøje sig i støvet for. Den informationskrig, de har kastet sig ind i, har ikke kun personlige konsekvenser for den enkelte, den kan få afgørende globale konsekvenser for krigens udvikling. Dét faktum at journalister, fotografer og instruktører kaster sig ud i at grundlægge news-room midt i krigen og i øvrigt kæmpe for overlevelse ved konstant at genopfinde rammerne for, hvordan de kan fortsætte deres praksis, er af uvurderlig betydning. Alle der kan bør støtte dem, for eksempel her. 

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes? 

Film- og mediebranchen bør i den grad kaste sig langt mere seriøst ind i spørgsmålet om diversitet og repræsentation! Det er en alt for lukket og homogen klub. Mediebranchen har et særligt ansvar for at skabe inkluderende institutioner med en stærk bevidsthed om det ansvar, der ligger i at afgøre, hvilke historier der fortælles og ikke mindst hvem de fortælles af. Der er rigelig med data til at understøtte den kommercielle, demokratiske og kvalitetsmæssige fordel ved at rekruttere til og udvikle institutioner med diversitet som én af de bærende dimensioner. Det er nu!

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

Måske skal vi ikke kun lede efter ny viden i andre brancher, men i sprækkerne eller overgangene fra en branche til en anden. Jeg er optaget af mennesker, som har valgt at stå lidt på siden af deres egen branche, i en form for ikke-institutionaliseret praksis. Ofte er de særlige, fordi de er ”sig selv”, lytter, har udsyn, mod og derfor en større frihed.  Nagieb Khaja er for mig en sådan person. Et ikke-institutionaliseret menneske, der kan bevæge sig mange steder, mellem virkeligheder, genrer, miljøer, metoder. Som journalist, dokumentarist, krigskorrespondent, forfatter, altid med en menneskelighed og integritet, som er ganske særlig. Jeg glæder mig oprigtigt til at følge ham i de kommende år.

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge?

Jeg sender stafetten videre til Mikala Krogh, som er ny redaktionschef for DR Dokumentar og P1 Dokumentar i DR Nyheder. Dansk dokumentarfilm hører til i den absolutte internationale top og genren oplever i disse år en markant vækst på grund af interessen fra de internationale streamers. Det er godt, men dokumentaren SKAL også være seriøst forankret på de danske public service platforme. Ellers stagnerer eller begrænses den af alt for underholdningsbestemte hensyn. DR har med valget af Mikala ikke bare skudt papegøjen med vi har alle fået et kompetent, fagligt og modigt menneske, som kan kæmpe for genrens kunstneriske, kritiske og demokratiske raison d’etre.

Læs med i næste uge og se Mikala Kroghs svar.

Læs også