• Rohingya sagsøger Facebook for 150 milliarder dollars
• The Guardian runder en million frivillige abonnenter
• The Year in Pictures 2021 – The New York Times
• På vej i tryk med en pænere forside end dette sjusk
• Facebook-brugere vender ryggen til Radio Loud
Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER
God formiddag
Føler du, at sådan nogle som dig bliver dækket af medierne på en fair måde?
Jeg spørger, fordi jeg gætter på, at sådan nogle som dig ville have svaret ja, hvis du havde været blandt de 2.005 danskere, der har deltaget i RUCs nye undersøgelse om danskernes medievaner.
Et godt flertal på 55-65 procent af danskerne oplever, at mennesker fra deres aldersgruppe, køn, eller landsdel bliver dækket fair af medierne.
Kigger man ned i tallene er der ikke store forskelle på mænd og kvinder, unge eller ældre eller folk fra de fem regioner. Stort set de samme tal.
Til gengæld er det interessant, at der ved alle spørgsmål, er en flok på 10-20 procent, som svarer nej. Min påstand er, at det er de samme respondenter uanset om de blev hevet ud af køn-, alder- eller landsdelssegmenterne.
Det er mennesker, som helt grundlæggende oplever, at medierne ikke repræsenterer dem. Når sådan nogle som dem kommer i medierne, er det måske primært i historier, der problematiserer og stigmatiserer dem.
Dette er selvfølgelig min påstand for det er ikke noget rapporten fra RUC har undersøgt, men jeg tror det er et kvalificeret bud, for de svarer faktisk ikke bare nej. De svarer unfair.
Hvorfor føler en så stor gruppe danskere sig unfair behandlet af medierne?
Har de ret?
Hvem er de?
Er de tabt?
Kan medierne gøre det bedre?
Hvad er risikoen, hvis de bliver ved med at føle sig unfair dækket og hvad hvis gruppen vokser?
Der er så mange facetter i dette og var man RUC-forsker kunne man filosofere lidt over, om medierne kan udfylde sin vigtige samfundsrolle, hvis ikke tilstrækkelig mange mener, at det sker på vegne af befolkningen. Altså hele befolkningen.
En ting kan man være helt sikker på. Gruppen på op mod en million danskere, der føler sig unfair behandlet, skal nok blive opsøgt af alternativer til de redaktionelle medier. Det kan være obskure småmedier, der føler sig hævet over sandhed, fakta og fairness, kaninhuller på de sociale medier eller ofte en blanding af det hele.
Så er der selvfølgelig også dem, der stiller sig helt udenfor nyhedsstrømmen. Det fyldes muligvis ikke med løgn og mistro, men de fyldes på den anden side heller ikke af oplysninger om det samfund, som de er og bør være en del af.
Det er ikke alt, der er mediernes skyld. Men medierne har selvfølgelig et ansvar for, at nogle føler sig unfair behandlet. Måske er redaktionerne for homogent sammensat af samfundsgrupper, der ikke føler sig unfair behandlet. Måske er prisen for at få adgang til andet end gratis overskrifter for høj til grupper, der føler sig unfair behandlet.
Uanset hvad, er der en reel udfordring, som alle os, der føler os fair behandlet, bør forholde os til.
Det kunne også være et relevant tema i de kommende medieforhandlinger, der ellers er tilrettelagt til at sætte skarpt fokus på risikoen for geografiske nyhedsørkner – måske er den største trussel faktisk sociodemografiske nyhedsørkner.
Jan
PS: Nu er det jul og du hører ikke mere herfra før torsdag den 6. januar. Jeg håber, du får en rigtig god jul og at du glæder dig til at komme igang igen efter nytår. Forhåbentlig mødes vi i det nye år på den ene eller anden måde.
Mon ikke vi er mange, der har travlt med test, gaveindkøb og aflysninger af julefrokoster? I den anledning, hermed et hurtigt og effektiv nyhedsbrev.
Facebooks algoritme og platform bidrog til at opildne til had mod rohingya-folket og hjalp med at organisere folkedrabet på 10.000 mennesker. Nu mødes de med et enormt erstatningskrav.
Den originale forretningsmodel bag The Guardian udlægges ofte lidt misvisende som en ren donationsmodel. Sådan er det ikke, for hovedparten af de nu over en million abonnenter får et bedre produkt, end dem, der blot konsumerer journalistikken gratis.
Det ændrer dog ikke ved det imponerende ved modellen, og at der nu er en million mennesker, der betaler for at slippe for annoncer og for at få adgang til en lækker app, er fantastisk og inspirerende. Hertil kommer oven i købet 500.000 som en eller flere gange har doneret et engangsbeløb.
På vej i tryk med en pænere forside end dette sjusk
For femte år i træk udgiver jeg mine forudsigelser om 10 tendenser, som kommer til at præge medieverden i det kommende år.
Lige nu er de på vej i tryk og som altid får alle der støtter Medietrends dem tilsendt med posten kort efter nytår. De udkommer selvfølgelig også kvit og frit digitalt, ligesom du kan være heldig at få et trykt eksemplar fra Danske Medier og Dansk Journalistforbund, der igen i år støtter trykomkostningerne.
⇓
Facebook-brugere vender ryggen til Radio Loud
Efter Radio Loud, snart 24Syv, har genaktiveret Radio 24Syvs Facebookside har 3.739 følgere klikket på unfollow-knappen. (Crowdtangle)
⇓
Kurser
Husk at støtten til kurserne er hævet med 50 procent. (hvis din arbejdsgiver er med i Pressens Uddannelsesfond)
Brug en dag på dette kursus og spar herefter tid og energi på arbejdet med at styre din onlinedebat og moderation.
Sammen med ekspert i sociale medier og stifter af netværket Ansvar for feedet, NadiaNikolajeva, får du styring over dit arbejde, dine debatregler og værdien af din debat.
På en effektiv og inspirerende dag får du styr på CrowdTangle, der er et kraftfuldt, gratis multiværktøj, som bruges verden over til at løfte journalisters arbejde og mediers redaktionelle flows og strategier.
Du bliver bedre til at finde solohistorier, cases og tendenser på de sociale medier
Mange indbakker er tæt på at drukne i nyhedsbreve, og derfor skal vi stå på tæer for at skrive mails, der bliver elsket, åbnet og læst.
Dette intensive og inspirerende kursus giver dig en professionel og faglig forståelse for opgaven. Du kommer til at lære af de bedste eksperter i DK, Holland og USA
Få opskriften på den originale ide og populære podcast. Tre dages grundkursus og personlig sparring fra to af Danmarks bedste lydfolk, Tor Arnbjørn og Dorte Palle, gør dig til en stærk og spændende podcaster.
Tidligere kursister har givet de tre dage topkarakterer og oplevet at blive løftet markant.
Cory Schouten transformerede nyhedsbrevene på et af verdens største medier og udviklede stribevis af nye formater. Nu fortsætter han innovationen som chefredaktør for New Yorks største lokale erhvervsmedie.
Til maj gæster han København og du kan nytænke digital strategi og udvikling sammen med ham.
Kom med indenfor hos Danmarks mest innovative og inspirerende medieprojekter og oplev de nyeste tendenser på tæt hold. På tre effektive dage udforsker vi nytænkningen i medieverdenen.
Vi stiller nysgerrige og kritiske spørgsmål og bagefter reflekterer vi over, hvad der er værd at tage med hjem.
Signup er navnet på Medietrends netværk for nyhedsbreve. Det har nu eksisteret i et godt halvt år, og er rettet mod alle, der har nyhedsbreve som en del af deres arbejde og som gerne vil gøre det bedst muligt.
Du får et månedligt premium nyhedsbrev om nyhedsbreve på et højt fagligt niveau og invitationer til masterclasses med førende eksperter.
Så snart du er medlem får du adgang til tidligere nyhedsbreve og masterclasses.
I arkivet ligger der allerede nu temanyhedsbreve om:
Interaktion med læserne
Boom i lokale nyhedsbreve
Hvordan du håndterer Apples mord på åbningsraterne
Seks måder at få flere tilmeldinger
Brug fornavne i nyhedsbreve
Sådan tryktester du dit nyhedsbrev
Er du mere til masterclasses, får du optagelser med:
Kristoffer Dahy Ernst om det personlige nyhedsbrev
Astrid Haug om nyhedsbreve som kommunikationsplatform.
Tav Klitgaard og Joseph Lichterman om superfans
David McNally om hvordan du undgår døden i spamfiltret.
Astrid Maria Bigoni, Søren Høgh Ipland, Simon Petry Hallenslev og Jan Birkemose om det perfekte emnefelt.