Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Medier skovler penge ind på shoppinglinks

• Podcast er et kinderæg for The Economist
• E-commerce boom har hjulpet medier i annoncekrise
• Lokalmedie på Nørrebro indfører begavet støttemodel
• Medietrends lancerer betalt netværk for nyhedsbreve
• Den Uafhængige vil lave morgenradio
• Clubhouse lancerer mikrobetaling
• Medietrends Pro
• 400 satiretegninger om covid-19

Udgivet

den

Sådan endte jeg som fascistoid poster boy

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

Hvorfor skjuler journalister deres kontaktoplysninger?

Super godt spørgsmål, som jeg har svært ved at finde gode svar på.

Jeg bruger ofte lang tid og mine ypperste researchevner og netværk for at finde kontaktinfo på folk i den danske medieverden, og hver gang undrer det mig, at det skal være så svært.

Tænk hvis jeg var whistleblower og havde den vildeste historie.

Problemstillingen blev rejst i går på Twitter af journalist og forfatter Karen Dich, der undrede sig over, at DR ikke viser kontaktinfo på deres journalister.

Jeg er enig med Karen Dich og kan blot tilføje, at DR langt fra er det eneste mediehus, der fedter med telefonnumrene og mailadresserne.

Inviterende åbenhed og nysgerrighed på, hvad verden kan bidrage med, bør da være default hos ethvert medie og enhver journalist.

Ja, man risikerer, at der ringer en tosse eller man får en ligegyldig pressemeddelelse, men når man lever af formidling, starter det hele altså ved ens egen havedør.

Nå, ingen grund til at dvæle mere ved det, der er jo et nyhedsbrev, der skal læses.

Dette nyhedsbrev indeholder syv historier og som altid er der bonus i slutningen til dem, der holder ud.

God læselyst – Jan


The Intelligence er navnet på The Economist nye daglige podcast, der gik i luften i januar

1. Podcast er et kinderæg for The Economist

Der er hele tre gode argumenter for at producere podcast hos The Economist. De skaffer nye abonnenter, de fastholder eksisterende og annoncer i podcasten er lukrative nok til at dække omkostningerne.

Så what’s not to like?

Faktisk intet, hvis man spørger The Economist digitale chef Tom Standage.

I de senere år, er The Economist blevet mere og mere fokuseret på abonnementer og deres podcast er noget nær det eneste journalistik, der ligger på den gratis side af betalingsvæggen.

Her tiltrækker fire forskellige podcast hver uge cirka 7 millioner streams og ud over at tiltrække og fastholde kunderne, bidrager lyden også til en værdifuld brand awareness.

Standage oplyser, at halvdelen af lytterne er betalende abonnenter og han vurderer, at det dels skyldes, at podcast er et godt produkt i sin egen ret, men også at podcastene giver et behind the scenes-indblik i det ellers noget tilknappede foretagende, der efter 176 år endnu ikke har forstået værdien ved en byline.

The Economist har annoncer før og midtvejs i deres podcast og det er også muligt at sponsorere hele podcasten. Det giver så godt, at hele produktionen af lyd er økonomisk selvbærende.

2. E-commerce boom har hjulpet medier i annoncekrise

Da Berlingske Media sidste år så annonceindtægterne styrdykke på grund af coronakrisen, besluttede de sig for at kaste sig ud i e-commerce – også kendt som affiliate(links).

Det samme gjorde en lang række medier verden over og de har alle fået del i en vild vækst i internethandlen.

Tal fra New York University viser, at internethandlen før coronaen steg med cirka en procent on året, så den udgjorde 18 procent af al handel i 2020. Men otte måneder senere var den steget til 28 procent.

Hvor meget BT og Berlingske har fået ud af deres shopping links er uvist, men mange medier har nærmest oplevet en guldfeber ved at anvende affiliatelinks, hvor de modtager en andel af salget i de webshops, som de sender deres læsere til:

  • Britiske Hearsts indtægter fra ecommerce steg med 322 procent i 2. kvartal 2020.
  • New York Magazines shopping site, The Strategist, oplevede en vækst på 85 procent i forhold til året før.
  • På de første syv måneder af 2020 opnåede Marie Claire det samme salg som i hele 2019. Det betyder, at deres indtægter fra affiliates er steget med 625 procent siden de i 2017 kun udgjorde 2 procent af deres indtægter.
  • Buzzfeed, der allerede i 2019 tjente 300 millioner dollars på affiliate, valgte i 2020 at tage skridtet videre og selv sælge til kunderne. Det skulle angiveligt øge kommissionen fra 10% til 25% af salgssummerne.

Det gode spørgsmål er selvfølgelig, hvordan troværdige medier bevarer deres integritet, når de har en åbenlys interesse i at anbefale varer, der sikrer deres økonomi.

Svaret må være, at der nok skal være nogen, der dummer sig og tænker kortsigtet. Men er medier bevidste om at netop troværdigheden er guld værd, så er der oplagte forretningsmuligheder på både kort og lang sigt.

Og så er transparens om metoderne naturligvis et absolut must.

3. Lokalmedie på Nørrebro indfører begavet støttemodel

Flere og flere små medier benytter muligheden for, at brugerne kan støtte dem frivilligt. Men på Nørrebro i København har Mit Nørrebro løftet støttetænkningen til et nyt niveau ved at indføre en slags fordelsklub.

Ved at støtte med 33 kroner om måneden får læserne nemlig mulighed for at få 15 procent rabat hos en lang række lokale butikker. Det betyder, at det er gratis at støtte, hvis man bare køber ind for 220 kroner i løbet af måneden.

Modellen er smart fordi den dybest set flytter økonomi fra Facebook til Mit Nørrebro. I første omgang er det læserne, der lægger ud, men de kan cashe udlægget ind hos butikkerne, der så henter pengene i markedsføringsbudgettet, der måske ellers var havnet hos Facebook.

Modellen er stadig helt ny og det er for tidligt at sige noget om dens succes. Men hvis du bor på Nørrebro, kan du jo bidrage til den mulige succes.

4. Medietrends lancerer betalt netværk for nyhedsbreve

Vi er mange, som bruger en del af vores arbejdstid på at skrive, sende og tænke nyhedsbreve. Derfor har jeg skabt et netværk, som har som ambition at gøre alle nyhedsbrevsskribenter og redaktører bedre og gøre deres arbejde lettere.

Konkret sker det i form af fem årlige online masterclasses og månedlige nyhedsbreve om nyhedsbreve. Meta, i know..

  • masterclass møder vi fagets eksperter og sammen går vi i kødet på de udfordringer, som os, der sender nyhedsbreve, oftest bakser med. Hvad er det perfekte emnefelt, hvordan undgår vi spamfiltret, hvordan får vi læserne til at åbne. Og meget, meget mere.
  • I det månedlige nyhedsbrev kan du se frem til de vigtigste tendenser, nyheder og inspiration om nyhedsbreve fra hele kloden. Samt ikke mindst hands on tips og ideer og nytænkning fra andre der arbejder professionelt med nyhedsbreve. 

Navnet er Signup og måneden ud kan du komme med til en nedsat pris for et år på kun 1.000 kroner. Derefter bliver det normalpris på 1.500,-

5. Den Uafhængige vil lave morgenradio

For godt et år siden gik den tidligere Radio 24Syv-journalist Asger Juhl i luften med en daglig Facebook Live, hvor han snakkede corona med RUC-eksperten Lone Simonsen.

Successen på de grundige og nysgerrige samtaler blev hurtigt stor og siden har Den Uafhængige, som konceptet kom til at hedde, tiltrukket både lyttere og adskillige andre journalister.

I efteråret optrådte Asger Juhl på mit kursus om medieinnovation (kører igen til efteråret) og her luftede han den ultimative ide om at genskabe noget af den kultur, som herskede på Radio 24Syvs morgenflade.

Og i midten af denne måned er de nu klar til at gå i luften med Den Uafhængige Morgen.

Manifest for Den Uafhængiges morgenradio

6. Clubhouse lancerer mikrobetaling

Snakke socialt mediet Clubhouse gør det nu muligt at sende penge til profiler, man synes gør det godt.

Hvis en profil benytter muligheden, kan man blot klikke på vedkommendes profil og vælge funktionen send money og derefter bestemme beløbet.

Pengene går ubeskåret til modtageren, og Clubhouse skriver, at dette initiativ blot er det første i en række, der skal gøre det muligt at støtte indholdsskabere på Clubhouse.

Indtil videre har jeg ikke set nogen profiler, der har slået metoden til og det fremgår ikke rigtigt om, man skal have særlig Clubhouse X-faktor for at få lov.

Medietrends Pro

Medietrends kurser og netværk har fået ny hjemmeside, og da den skulle have et navn, endte det med Medietrends Pro, for det er jo, hvad det er.

Tjek fx efterårets kommende kurser på det nye site

7. 400 satiretegninger om covid-19

Society for News Design har indsamlet en fantastisk samling – vel nærmest et historisk dokument – på hele 400 satiretegninger om corona.

Bidragene kommer fra 114 tegnere fordelt på 68 forskellige mediebrands fra 45 nationer.

Hvis ikke det var fordi det var forbudt, kunne man (jeg) være fristet til at printe det hele ud som en smuk, humoristisk og tankevækkende coffee table book.

Det var alt for denne uge

Tak for din tid

🙏 Jan

Vil du støtte Medietrends?

1. Du kan udbrede kendskabet ved at dele nyhedsbrevet med venner og kolleger.

2. Du kan støtte med 25 kroner om måneden

3. Eller du kan overbevise din HR-afdeling om, at de skal slå ledige mediejob op på Medietrends, fordi, der vrimler med +2700 andre kloge mennesker som dig.

4. Eller måske 1+2+3 = ❤️️

Læs også