• Danske Medier lapper podcasthuller
• talking podcast…
• Nyhedsørknerne lurer på Danmark
• Innovationen sprudler i nyhedsbrevsverden
• Sådan virker Facebooks algoritme
• Facebook News er nu klar i UK og på vej til Tyskland og Frankrig
• Nej, det er ikke mødetelefonen for generation Z
• Betal 2.000$ og få lov at skrive i Rolling Stone
Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER
Godmorgen
Jeg har fået en vane med at brokke mig i nyhedsbrevets indledning, men i dag runder nyhedsbrevet sin udgave nummer 75 og det betyder, at vi på en måde har atombryllup, hvis du har læst med fra starten ❤️️
Derfor er den knotne, morgensure mand i dag afløst af en smilende og tilfreds skribent, der glæder sig over, at nyhedsbrevet trives.
Hver uge bringer nye læsere, og den faste kadance og deadline holder mig varm og på sporet af vigtige og inspirerende nyheder.
Det vigtigste er dog, at nyhedsbrevet også hver uge tænder den samtale, der får mig til at glemme, at nyhedsbrevet teknisk set er et redaktionelt produkt, men i praksis er som et brev, der skaber dialog og rigtig kontakt.
Det giver brændstof til arbejdet og jeg må sige, at nyhedsbreve, der bliver sendt fra afsendere med en no-reply-adresse går glip af det vigtigste.
Nok sniksnak om det atombryllup – nu til sagen.
Ugens nyhedsbrev indeholder otte historier – heriblandt hvordan Facebooks algoritme virker og en historie om det helt nye hype, social lyd. Altså sociale snakkemedier.
Podcast vælter frem og flere og flere danskere modtager hver uge nyheder, viden og underholdning via podcast. En stor del af produktionen kommer fra små, uafhængige podcaster, som ofte henvender sig til Danske Medier med behov for juridisk rådgivning.
Derfor har Danske Medier nu oprettet en særlig portal med FAQ om podcasting. Portalen svarer blandt andet på spørgsmål om sponsorering, markedsføring, medieansvar, persondata og ophavsret.
Danske Medier vil desuden arbejde for at podcastere kan få del i støtten fra public service-puljen.
.. Så vurderer Tor Arnbjørn, der er direktør i produktionsselskabet Rakkerpak og kursusleder på Medietrends kursus Lær podcast af de bedste, at podcastbølgen slet ikke har nået sit peak endnu.
Tværtimod er der masser af mulighed for vækst og pengene er også på vej, skriver Tor Arnbjørn.
Anders C. Østerby har nu færdiggjort sit fellowprojekt på SDU om de truende nyhedsørkner. Hans konklusion er, at der endnu ikke er områder i Danmark, hvor der ikke kontinuerligt produceres journalistik. Men truslen om at det kan ende sådan, er tilstede.
Østerby har blandt andet kortlagt:
At antallet af dagbladsredaktioner i Danmark er faldet fra 111 i 2010 til 84 i 2020.
At der i 2010 var 248 ugeaviser og i 2020 184.
Et interessant omdrejningspunkt i diskussionen, som også blev belyst i den minikonference, Anders C. Østerby arrangerede i forbindelse med projektet, er, at mediedækningen ikke nødvendigvis forsvinder, fordi den lokale avis lukker.
På Mors har en lokal journalist fx lanceret kunmors.dk med succes, og Anders C. Østerby indleder sin bog med et citat fra den amerikanske medieforsker, Clay Shirky:
“Society doesn’t need newspapers. What we need is journalism”.
Anders C. Østerby peger dog selv på, at selvom nye medier måske popper op, så er der stadig et stort tab, hvis de traditionelle medier dør.
Kulturminister Joy Mogensen, som også deltog i minikonferencen, er dog positivt indstillet på at støtte en platformsneutral lokaljournalistik. Altså uanset om de udkommer som print, nyhedsbrev, web, app, podcast eller noget andet.
Anders C. Østerby optræder i øvrigt også på Medietrends kursus om at redde lokaljournalistikken Fra nyhedsørkner til nyhedsoaser.
Behind the scenes fra Anders C. Østerbys minikonference
4. Innovationen sprudler i nyhedsbrevsverden
Hvis du læser mit nyhedsbrev regelmæssigt, har du nok opdaget, at jeg er stor fortaler for nyhedsbreve. Ganske vist er teknologien 50 år gammel, men i disse år har nytænkningen fået fuld gas og der går ikke en uge uden, at nogen får nye gode, inspirerende ideer.
Her er tre fra denne uge :
Every er navnet på et nyt fællesskab for betalte nyhedsbreve. Every startede med at tre betalingsnyhedsbreve, der udkom på Substack, gik sammen om at lave et fælles abonnement, der gav adgang til alle tre nyhedsbreve. Siden er gruppen vokset og nu har de forladt Substack for at etablere deres eget bundle med adgang til 11 unikke nyhedsbreve om business.
Axios Local er nu i indbakken. I efteråret meddelte nyhedsbrevsfænomenet Axios, at de ville rykke ind i lokaljournalistikken og nu er de klar i de to første amerikanske lokalområder – Tampa Bay og Minneapolis-Saint Paul. Nyhedsbreve kan blive en effektiv disruption af lokaljournalistikken, der både minimerer produktionsomkostningerne og forbedrer distributionen. I oktober gik jeg i dybden med perspektivet i lokale nyhedsbreve.
Twitter har købt mig. Eller man kan sige, at de har købt Revue, som dette nyhedsbrev udkommer på. Opkøbet kan vise sig at have stor strategisk betydning, da det bygger en bro mellem kortfattede megatrafikkerede gratis Twitter og i dybden niche nyhedsbreve med mulighed for abonnementsbetalinger, der er en af Revues specialiteter. Hvis der kan opbygges en synergi imellem trafikstrømmene på Twitter og de smalle nyhedsbreve, så er dette opkøb meget vigtigt.
En stor opfordring…
Hvis du kan lide nyhedsbrevet, må du meget gerne hjælpe.
1. Du kan udbrede kendskabet ved at dele nyhedsbrevet med venner og kolleger.
3. Eller du kan overbevise din HR-afdeling om, at de skal slå ledige mediejob op på Medietrends, fordi det er her, der vrimler med kloge mennesker som dig
4. Eller måske 1+2+3 = ❤️️
Fik du læst MEDIETRENDS 2021?
Jeg har udvalgt 10 tendenser, som jeg vurderer kommer til at præge medierne i 2021.
Du kan downloade dem som en printvenlig pdf, eller du kan få dem tilsendt som et trykt hæfte på 28 sider, hvis du bliver medlem af Medietrends for 25 kroner om måneden.
Med jævne mellemrum fortæller Facebook i hovedtræk, hvordan de beslutter hvilket indhold, vi ser, når vi er på Facebook.
I denne seneste version – de ændrer hele tiden principperne – beskriver de, at de først udvælger en masse indhold, som kunne have vores interesse fordi det er skabt af vores venner og sider og grupper vi følger, siden vi sidst loggede af.
Herefter får hver enkelt opslag en score, som udregnes på baggrund af en masse faktorer, som samlet giver en forudsigelse af vores lyst til at engagere med opslagene.
Når alle opslag har fået en score, sorteres de med højst score først, men inden de vises i vores feed, smides de igennem et filter, der sikrer varians.
Facebooks omstridte og kontroversielle News-projekt er nu kørende i Storbritannien ligesom det længe har været i USA.
News går ud på, at brugerne i en særlig tab får gratis adgang til journalistik fra kvalitetsmedier. Artiklerne læses på Facebooks app og Facebook beholder derfor brugerne længere end, hvis de sendte dem videre ud til mediernes egne platforme.
Til gengæld betaler Facebook medierne for indholdet. I UK er det blandt andet The Guardian, The Economist, The Independent, Financial Times, Vogue og en lang række mindre medier.
Nyhederne mixes efter væsentlighed og personaliserede behov.
Facebook oplyser, at konceptet også er på vej til Tyskland og Frankrig, hvor der p.t. er drøftelser med medierne om at levere indhold.
Lyd er det nye hype på sociale medier og Didde Elnif har brugt et par dage på at teste Clubhouse og finde ud af, hvad det egentlig er. Hendes første tanke var, at det var en slags mødetelefon eller 0059, men sådan er det ikke, lyder hendes konklusion.
Hvis du er nysgerrig på Clubhouse, så tjek Didde Elnifs, der besvarer de fire klare spørgsmål:
Her er en frisk ny forretningsmodel fra magasinet Rolling Stone. De har sendt invitationer til en lang række innovators, influencers and tastemakers.
I invitationen opfordres de til at blive thought leaders og skrive indlæg i Rolling Stone. Ud over berømmelse, anerkendelse og beundring vil de inviterede thought leaders også modtage en faktura på 2.000 dollars.