Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Fond vil investere i innovative danske journaliststuderende

• Fond vil investere i innovative journaliststuderende fra SDU
• Audio buldrer frem i USA
• Eksplosion af nyheder, som udspringer fra tweets
• Danskernes brug af nyhedsmedier 2020
• Datavisualisering – only for election nerds
• Her er årets vindere af FUJ-priserne
• Buzzfeed lancerer “sex and love”-sektion

Udgivet

den

Danske medier jagter desperat klik på Facebook

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

Det her er bare så godt!

Både DMJX, RUC og SDU har i de senere år satset på, at udvikling og innovation skal være en integreret del af journalistuddannelserne og nu sætter SDU trumf på ved at vifte de mest nytænkende studerende om næserne med cool cash.

I faget “Innovation og Entreprenørskab for Journalister” får de studerende, efter endt eksamen, mulighed for at pitche deres projekter til FST Growth, der er Fyens Stiftstidendes og den Fynske Bladfonds investerings- og vækstselskab.

Hvis der er et godt match vil FST træde til med praktisk råd og hjælp til at videreudvikle projekterne. Ud over coaching, vil FST også betale op til 50.000 kroner til indkøb af ekspertise, der kan løfte projektet til et højere niveau.

Jeg har selv været censor på faget to gange og jeg kan bevidne, at der både er gode ideer og innovative studerende i omløb. Og med investeringsviljen stiger chancerne for, at de bedste ideer faktisk realiseres.

Pengene er vigtige og hver en øre kan bruges. Men det allerbedste er faktisk, at initiativet sender et vigtigt signal til de bedste hjerner om, at branchen har brug for deres ideer og er klar til at give aktiv fødselshjælp.

Der er ikke tale om et quickfix for mediebranchens udfordringer, men det er en tyk understregning af at innovation, når det er er bedst, er meget mere end en teoretisk skoleopgave.

Dette nyhedsbrev har 7 historier. Og hvis du når helt til bunds, bliver du belønnet med en ny og lad os bare sige lidt kuriøs innovation fra Buzzfeed..

God læselyst

Jan


Måske lidt overdrevet med en ill af regnbuen, der ender på SDU. Men here we go..

1. Fond vil investere i innovative journaliststuderende fra SDU

Innovative journaliststuderende på SDU får nu mulighed for at pitche deres gode ideer og modtage støtte fra medieinvestor

En stor opfordring…

Hvis du kan lide nyhedsbrevet, må du meget gerne hjælpe.

1. Du kan udbrede kendskabet ved at dele nyhedsbrevet med venner og kolleger.

2. Du kan støtte med 25 kroner om måneden

3. Eller du kan overbevise din HR-afdeling om, at de skal slå ledige mediejob op på Medietrends, fordi det er her, der vrimler med kloge mennesker som dig

4. Eller måske 1+2+3 = ❤️️

2. Audio buldrer frem i USA

Lyd er kæmpestort i USA. Tre ud af fire amerikanere lytter hver måned til podcast, oplæste artikler og taleradio. Hele 43 procent gør det dagligt.

Det viser en spritny årsrapport fra Spoken Word Project, der er et samarbejde mellem NPR og Edison Research.

Ud over de oplagte og velkendte forklaringer om at lytning giver mulighed for multitasking, viser rapporten også, at audio giver bedre mulighed for fordybelse end for eksempel at læse en artikel.

Et par tal fra undersøgelsen:

  • Tale-audio er som andel af al audio (inkl. musik) steget med 30% de seneste seks år.
  • I gennemsnit lytter amerikanske audio-lyttere to timer om dagen.
  • 55% af tiden foregår på FM-båndet. 19% som podcast og 26% som streaming eller lydbøger.
  • Coronakrisen har fået 40% til at lytte mere end tidligere.

Hvis du arbejder med lyd, er rapporten et mustread. I øvrigt let tilgængelige slides.

Den danske udgave af den årlige Digital News Report er også lige udkommet. Her fremgår det, at 28% af danskerne har hørt podcast den seneste måned. Der er desværre ikke spurgt til lydbøger og taleradio, så tallene er ikke sammenlignelige

3. Eksplosion af nyheder, som udspringer fra tweets

Kan du huske Donald Trump?

Siden han åbnede sin Twitterkonto i 2009 har han skrevet over 58.000 tweets. Det er sådan set ikke så overraskende for det giver ham en direkte connection til hans næsten 89 millioner følgere.

Sådan er det ikke i Danmark. Her er Twitter en halvlukket kreds for fodboldfans, journalister og politikere. Men alligevel er Twitter et godt sted at smide sine nyheder ud, hvis man vil have dem sparket videre ud til danskerne.

Mette Mørk og Roger Buch fra DMJX har kigget nærmere på det danske hjørne af Twitter og fundet frem til at antallet af mediehistorier, der udspringer fra Twitter er mere end tidoblet i de seneste ti år.

Og ikke nok med det, så har Twitter for længst overhalet Facebook som nyhedsaggregator.

Antal historier der udspringer fra Facebook eller Twitter

4. Danskernes brug af nyhedsmedier 2020

Jeg er nødt til at være fuldstændig ærlig og indrømme, at jeg ikke har haft tid til at nærstudere denne Bibel.

Men der er blandt andet artikel om tillid og en om lokalmedier, som jeg glæder mig til at læse i weekenden og så har jeg trods travlheden dog noteret et par fakta fra undersøgelsen:

  • 16% af danskerne modtager nyheder via nyhedsbreve. 1/3 af dem får flere end fem nyhedsbreve om ugen.
  • Meget højreorienterede mediebrugere har markant lavere tillid til medierne end andre brugere.
  • 67% modtager deres nyheder på smartphonen.
  • 40% kommer til deres nyheder via sociale medier. Ikke overraskende er det fortsat sådan, at Some er mest udbredt blandt de unge og mindre blandt de ældre.
  • Betalingsvilligheden er steget fra 15 til 17%. Det er især folk med høj indkomst (26 %), høj uddannelse (24 %), og som ligger til venstre for midten (22 %), der betaler for nyheder. 

Men dyk selv ned i rapporten. Den er spændende læsning.

5. Datavisualisering – only for election nerds

Men hvem er ikke det i disse tider?

Washington Post har publiceret en imponerende gang dataviz, som du aldrig bliver færdig med at studere, hvis du først går i gang.

6. Her er årets vindere af FUJ-priserne

Der blev i aftes sat navne på årets vindere af Graverprisen, Aktualitetsprisen, Metodeprisen og Formidlingsprisen.

Klik og tjek om der er venner og kolleger, du skal råbe tillykke til

7. Buzzfeed lancerer “sex and love”-sektion

Det er bredt anerkendt, at store medier skal adressere alle livets forhold hos brugerne. Derfor fejrer mange omnibusmedier store successer med madopskrifter, kryds-og-tværs, fitnessøvelser, forældreskabsråd, produktanbefalinger osv.

Men Buzzfeed, der allerede har varer på alle hylder, løfter nu serviceopgaven til et nyt niveau med at indføre en vertikal for sex og kærlighed – herunder sexlegetøj.

Ifølge Digiday er Buzzfeeds ambition at blive the go-to-place for alle tænkelige aspekter i såvel som udenfor soveværelset. Den nye vertikal lanceres som et partnerskab med Bellesa, der producerer sexlegetøj og porno.

Flere af de medieeksperter, jeg følger, anfører, at det er et klogt træk af Buzzfeed, da markedet for sexlegetøj dels er voksende blandt millennials og dels er nærmest uberørt af den stuerene medieverden.

Ved at gå ind på markedet, som en slags firstmovere kan Buzzfeed derfor sikre sig vigtige andele af et lukrativt e-commerce-marked.

Sagt med andre ord. Buzzfeed kan måske score kassen ved at modtage procenter af salget af dildoer, håndjern og så videre.

Der var alt for denne gang. Vi ses igen i næste uge

🙏Jan

Læs også