Connect with us

Nyhed

Her er vinderne af Prix Radio 2020

300 indstillede bidrag blev ved et digitalt award show kogt ned til 18 vindere. Her er navnene på vinderne og de nominerede i årets Pris Radio

Udgivet

den

Her er vinderne af Prix Radio 2020
Foto: Screendump fra prisuddelingen

Årets Prix Radio er i eftermiddag blevet afviklet med et digitalt award show.

I alt var næsten 300 bidrag indstillet i 18 forskellige kategorier. Men efter juryens arbejde blev de shortlistet til 54 nomineringer.

Her er vinderne og de nominerede bidrag i hver kategori. Juryens ord er i kursiv:

Årets Podcast

De nominerede i kategorien var:

Genstart // DR // DR nyhedspodcast

I en danskers blodspor // DR P1 Podcast

Kan man tilgive en psykopat? // Geo, Filt Cph

Årets vinder lykkes på fænomenal vis med at drible mellem forskellige fortællespor og ende med en helstøbt fortælling. Årets Podcast er gennemarbejdet, har suspence og lykkes, fordi fortælleren i den grad investerer sig selv i projektet.

Årets Podcast går til I en danskers blodspor, DR P1 Podcast.

Årets Nyskabelse

De nominerede i kategorien var:

Rosas Reality Radio // Rosa Marie Frang

Genstart // DR – DR Nyhedspodcast

Carsten Jensen i krise // DR P1

Vinderen af Årets Nyskabelse har virkelig sat sig selv på spil for at skabe en radiofonisk oplevelse ud over det sædvanlige. Podcasten er lavet med både humor og selvironi – og man griner undervejs. Men man følger også hovedpersonen i de mest følsomme og ensomme stunder og mærker uforfalsket raseri og indignation, når bureaukrater og besværlige ansøgningsprocedurer bliver dagligdag.

Prisen for Årets Nyskabelse går til et stykke radiofonisk performancekunst. Det er på en gang skramlet, elegant og legesygt i sin fortællestil. Det er modigt og ærligt. Og frem for alt inspirerer det til nye måder at bruge radiomediet på. Hovedpersonen er selv i terapi, og vi er der med hende. Men podcasten rejser spørgsmålet, om det i virkeligheden er det system, vi har indrettet omkring kunsten, der er sygt og skal i terapi. Man kan være enig eller uenig. Men ved at lukke lytteren ind i både sine indre og ydre kampe giver hun os mulighed for at tage stilling.

Årets Nyskabelse er Rosa Marie Frang og Rosas Reality Radio.

Årets Dokumentar og Dokumentariske feature

De nominerede i kategorien var:

Kan man tilgive en psykopat? // Filt Cph. // Podimo

Blackout – Pigen på billedet // DR P3

Satans syndsforladelse // DR P1

Årets vinder er en af den slags fortællinger, som får en til at glemme at stå af bussen. Emnet er fascinerende, podcastserien er virkelig originalt fortalt, og fortælleren bringer modigt og generøst sit liv og sin smerte i spil for at gøre både sig selv og os andre klogere.

Når man hører historier som årets vinder, er det så let at tænke: ‘Ahh, var det nu også så slemt?’. Men serien bruger på smukkeste og mest bevægende vis lyden til at få os til at forstå. Og når man hører den nøgne, filterløse nattestemme fortælle om sine mareridt, lige efter han er vågnet, og når farens påtrængende stemme buldrer op af kassettebåndet, så forstår man. Man bliver bragt helt ind i det mørke, som årets vinder forsøger at vikle sig ud af. 

Årets Dokumentar/Dokumentariske Feature er Kan man tilgive en psykopat, Geo, Filt cph og Podimo.

Årets Radioprogram

De nominerede i kategorien var:

Karantæne på P3 // DR P3

Stram Diskurs // Zamani Media// Radio 24Syv

Det sidste måltid // Radio4

Om vinderen af Årets Radioprogram sagde juryen: Programmet er forfriskende i sit ønske om at samle i stedet for at skille vandene. Værten er forbilledlig i sit ambitiøse projekt med at gå direkte og med åbne arme ind i et politisk bål, han selv i kraft af sin etniske oprindelse er en del af, og i stedet for at råbe ad så lytte med respekt til sin modstander med det formål at nå og forstå. 

I en medievirkelighed, hvor debatter fylder mest og ofte – hvis ikke kun – bidrager til et mere polariseret samfund, så er det prisværdigt og aktivistisk at ville nå forbi uenigheden og om på den anden side, hvor der er mulighed for at mødes. Med sin egen baggrund bringer værten sig selv ind i samtalen. Og adskillige af de medvirkende lader sig bevæge og flytte når de sidder ansigt til ansigt med et levende, lyttende menneske.

Programmet er et sociologisk radioeksperiment, hvor det lykkes at erstatte fordømmelse og fordummelse med næstekærlighed og nysgerrighed. Der er inviteret til en god omgang ”radiofonisk dialogkaffe”.

Årets Radioprogram er Stram Diskurs // Zamani Media// Radio 24Syv

Årets morgenflade

De nominerede i kategorien var:

P1 Morgen // DR P1 morgen

Go’ Morgen P3 // DR P3

Feedet // Radio Loud

Om vinderen af Årets Morgenflade sagde juryen: Form og friskhed. Grunddyderne i orden. Viser vejen for moderne flowradio. Årets vindere har genopfundet sig selv, har fundet den frækhed de ledte efter og kombinerer det med selvstændig journalistik i en form, der virkelig viser, at de har arbejdet med det. Det har simpelthen været deres år.

Årets Morgenflade er P1 Morgen, DR.

Årets Musikprogram

De nominerede i kategorien var:

Farlige toner – Historien om dansk jazz // DR P8 Jazz

P6 BEEF // P6 BEAT

Min musikalske orgasme // DR P2 Podcast

Juryen havde de store superlativer fremme. Helt unikt, at hver episode er et lille værk i sig selv. Formidlingsmæssigt finurligt. Opfylder alle kriterier i juryens bedømmelse. Musikformidling og historiefortælling går op i en højere enhed.

Årets Musikprogram er Farlige Toner – Historien om dansk Jazz, DR P8 Jazz.

Årets Vært/værtspar

De nominerede i kategorien var:

Knud Brix // Genstart DR Nyhedspodcast

Christian Bonde og Maria Fantino // Curlingklubben DR P3

Hella Joof og Marie Louise Tüxen // Om Søndagen græder vi // Podimo

Man fornemmer, at årets vinder har en kæmpe rygsæk af viden, erfaring og nysgerrighed. Årets vært må være verdens bedste bordherre, for man fornemmer, at man vil kunne tale med ham om alt, og han vil kunne tale med alle. Det afspejles også i emnevalget. Han angriber historierne fra mange vinkler og samler det hele til ét output. Hver gang man lytter, bliver man imponeret. Han repræsenterer noget nyt og originalt på en gammeldags måde. Han er en god storyteller. Han er uforudsigeligt selskab, for man er aldrig sikker på, hvordan han vil gribe det an. Han bruger maven frem for planlagt manus. Han er nærværende med de mennesker, han er sammen med og samtidig – uden at være aggressiv – vældig insisterende. De slipper aldrig af krogen. Den kombination gør, at man hver gang bliver klogere på enten sagen eller mennesket.

Årets Vært er Knud Brix, Genstart DR Nyhedspodcast.

Årets Interview – Den gode samtale

De nominerede i kategorien var:

Tynd og glad? // DR P1

Gud Fader Bevares m. Sørine Godtfredsen // Radio4

Læge søger grænser // DR P1

Årets vinder af Den Gode Samtale var omgivet af virkelig gode konkurrenter. Det er intervieweren, der skaber grundlaget for årets vinder ved at give interviewet tid og nærvær og skabe tillid.  Lytteren sidder tilbage med en tvivl om, hvorvidt man selv har flyttet sig under samtalen – virkelig professionelt håndværk.

Den er på flere måder grænseoverskridende den samtale, årets vinder har.

Som lytter bliver man skiftevis fascineret, frastødt og lidt nervøs på værtens vegne, da årets vinder stiller op på udebane. Det dramatiske forløb rejser flere spørgsmål for lytteren: Hvad vil det sige at være et godt menneske? Kan man nå folks inderste, hvis man selv er kold eller kynisk? Og hvem manipulerer med hvem i den samtale, der folder sig ud og både underholder og udmatter og sætter spor i vært, gæst og lytter? Interviewet, som forløber over flere dage, viser et sjældent mod og en vilje til at prøve grænser på begge sider af mikrofonen. Resultatet er en samtale i sin helt egen liga. Ikke altid rar at følge, men aldrig kedelig og svær at lægge fra sig.

Årets vinder af Den Gode Samtale er Iben Maria Zeuthen med Læge søger grænser, DR P1.

Årets Interview – Det kritiske interview:

De nominerede i kategorien var:

Detektor: Kan man være for tyk? // DR P1

Google DK om Hurtcore //DR P1

Integrationsminister Mathias Tesfaye // DR P1 Morgen

Årets Kritiske Interview vinder ved at være virkelig godt researchet. Interviewpersonen er i denne sammenhæng en professionel, men det lykkes alligevel at udstille de mange ikke-svar. Interviewet udvikler sig løbende, og intervieweren er personligt indigneret og frustreret over svarene uden at miste fokus. Man kan mærke værten, der også lykkes med at skabe billeder hos lytteren.

Årets Kritiske Interview tildeles – for andet år i træk – Søren Carlsen for Interview med Google om hurtcore, DR P1.

Årets Nyheds- / aktualitetsprogram

De nominerede i kategorien var:

LIGA på P3 // DR P3

Detektor // DR P1

Genstart – DRs nyhedspodcast// DR

Årets vinder af Nyheds- og Aktualitetsprisen går til et program, om hvilket juryen sagde: ”Det er godt snedkereret”. Det lever op til originalitetskriterierne samtidig med, at det blander nye genrer ind i nyheds- og aktualitetsbegrebet. Årets vinder har en vært, der både skiller vandene og bygger bro. Bygger bro til det, der er svært. Bygger bro til det brede publikum, og som bare er satans dygtig til sit håndværk.

Årets Nyheds- og Aktualitetsprogram 2020 er Genstart, DR’s nyhedspodcast.

Årets Radiopersonlighed

De nominerede i kategorien var:

Pelle Peter Jencel // P3

Lucia Odoom // Politiken podcast

Rosa Maria Frank // Rosasreality.com

Årets radiopersonlighed er ikke til at komme udenom i 2020. I årevis har årets vinder rakt ud til sine lyttere, inddraget dem og givet dem en stemme. Vinderen hviler i og er stabil i sin faglighed som vært og udmærker sig ved at have højt til loftet i sine programmer både emnemæssigt og intellektuelt. I år har hun kombineret sit håndværk med aktivisme og har råbt højt. Højt for at blive hørt. Og højt for andre skulle blive hørt. Metoderne kan virke voldsomme, men det er voldsomt vigtigt. Årets vinder er indigneret og modig.

Lige præcis i år går prisen for Årets Radiopersonlighed derfor til Lucia Odoom, for i år har hun en sag – og hendes sag afspejler, hvad der sker i samfundet. HUN sker i samfundet, hendes sag sker i samfundet, og Lucia Odoom formidler den stærkt.

Årets Lytterinddragelse

De nominerede i kategorien var:

Mads og Monopolet // DR P4

Musikquizzen i Afghanistan // DR P4

Ring til Dues Lytterpanel // Radio4

Lytterinddragelse er en essentiel og fundamental del af flowradio. Lytterinddragelsen skal løfte udsendelsen, så indholdet bliver mere værdifuldt for alle dem, der lytter, og det skal ske med kærlighed, indlevelse og i øjenhøjde. Vinderen af Årets Lytterinddragelse går til et program, der har lytterinddragelse som sit centrale omdrejningspunkt og er et referencepunkt og har dannet skole for moderne lytterinddragelse OG har evnet at holde det samme høje niveau og de samme høje lyttertal i mere end 17 år.

Årets Lytterinddragelse går til Mads og Monopolet, DR P4.

Årets Øjeblik

De nominerede i kategorien var:

Mads Pedersen vinder VM – // DR P3 – LIGA på P3

11. marts – Danmark lukker ned // DR P3

Barbaras breve // Radio4

Årets Øjeblik er et af den slags momenter, hvor man resten af sit liv kan huske præcis, hvor man var, da man hørte det. Med oprigtig passion, ærlighed og en nærmest uendelig indlevelse bliver lytteren flået med helt ind på forreste tilskuerrække i et stødt stigende tempo, som til sidst forløses i et orgie af jubel og begejstring – uden på noget tidspunkt at glemme lytterens famøse hånd. Det er et af de øjeblikke, der aldrig kan times og tilrettelægges, men som får samtlige hår på kroppen til at rejse sig og øjenkrogene til at blive akut fugtige. Vi er kun et huttelihut fra en legende. 

Liga på P3 vinder prisen for Årets Øjeblik.

Årets Satire

De nominerede i kategorien var:

Specialklassen The musical – Alene i Vildmarken // Radio4

R8dio – Undskyld vi Roder // Lucky via Itunes, Spotify, Google play

Endnu en Jul med Poul Nesgaard // DR P1

Årets Satire taler lige ned i de kriterier, der er stillet op. Årets Satire formår på en elegant og subtil måde at tage velkendte elementer fra hverdagen og twiste det på en humoristisk og karikerende måde.  Årets Satire skaber en ny virkelighed på et velkendt fundament, og det tager genren nye steder hen. Det er tydeligt at fornemme, at programmet har noget på hjertet. Formatet og det tilknyttede hemmelighedskræmmeri øger nærværet, og dramaturgisk balancerer det mellem noget, der bliver ved med at overraske og kalde på et grin. Man kunne være på besøg i en virksomhed som alle andre.

Prisen for Årets Satire går til R8dio – Undskyld vi Roder // Lucky via Itunes, Spotify, Google Play

Årets Kommercielle Samarbejde

De nominerede i kategorien var:

Fødegangen // Sjællands Universitetshospital // Spotify; iTunes

En verden indenfor // Bauer Medias netværk

Sclerosepodcast : Frygten for døden (Roche A/S) – // HearHEAR

Om vinderen sagde juryen: ”Der skabes nye billeder i hovedet på lytteren, og denne podcast konfronterer vores fordomme – vejen frem er menneskesyn fremfor muskler. Med real-lyd og ærlige fortællinger tager den lytteren på en rejse indenfor murene af en verden, de fleste af os er glade for aldrig at opleve og på trods af det, er den dragende og inspirerende. Strategisk er det en meget fint eksekveret podcastserie, som blev lanceret op til uddannelsens ansøgningsfrist, og som formår at skabe ekstern interesse og intern stolthed”.

Årets Kommercielle Samarbejde er ”En verden indenfor”, Bauer Medias Netværk i samarbejde med Kriminalforsorgen

Årets Promotion for program

De nominerede i kategorien var:

Den Grusomme Mand // DR P1

FONK! Det er lørdag – Earth, Wind & Fire // P4

Far har været i krig // P1

Med et højt fortælleteknisk niveau, godt speak og klip er det en klar og overbevisende vinder af Årets Promotion for Program i et i øvrigt meget stærkt felt. Den leverer klare, troværdige soundbites med ærlige stemmer, som sammen med veldoseret musik aktiverer lytterens empati og nysgerrighed. 

Vinderen af Årets Promotion for Program er DR P1 med “Far har været i krig”

Årets Reklame

De nominerede i kategorien var:

LEGO Duplo Kampgane // Bauer Medias netværk

En verden indenfor // Bauer Medias netværk

MEMIRA Chilidressing i øjet // Mount Belzoni Production

Vinderen af Årets Reklame placerer sig på toppen af et i øvrigt stærkt felt af originale og velproducerede reklamer.Juryen lægger vægt på, at reklamen taler med en præcis, rammende lydside og en sikker dramaturgi til sin målgruppe. Den aktiverer følelser samtidig med, at den leverer relevant budskab og indhold. Den medvirker på fornem vis til at skabe den basale tryghed og tillid til annoncøren.

Vinderen af Årets Reklame er LEGO Duplo Kampagne // Bauer Medias netværk

Årets Event

De nominerede i kategorien var:

Den nye stil live fra Koncerthuset // DR P3

TVÆRS i Grønland // DR P3 podcast

Juryen var på en luksusopgave, men valgte at belønne et event, der på fornemmeste vis kommer rundt om et relevant tema. Eventet skaber en meget fin dialog og benytter sit stærke afsæt og brand til i øjenhøjde at stille skarpt på et enormt problem. Med relevans og nytænkning sætter det noget i fokus, vi har glemt og tager dermed et kendt format til nye niveauer.

Vinder af Årets Event er TVÆRS i Grønland, DR P3 Podcast

Læs også