Connect with us

Kurser

Kursus 2021: Lokalmedier: Fra nyhedsørkener til nyhedsoaser

Lokale medier er under pres, men det pibler frem med gode ideer og lovende resultater. Vi sætter spot på indholdet, nærheden, engagementet, og på hvordan teknologien hjælper lokalmedierne. Kurset zoomer ind på nytænkende og inspirerende cases herhjemme, i USA, Canada og i vores nabolande.

Udgivet

den

Kursus: Lokalmedier: Fra nyhedsørkener til nyhedsoaser

NB – Corona: Medietrends er en bevidst og ansvarlig arrangør og afholder alle kurser i de størst mulige lokaler. Ofte fire-fem gange så store som normalt. Vi følger til hver en tid myndighedernes anbefalinger og restriktioner.

Dette kursus er flyttet til den 2-4. juni pga coronarestriktioner


De etablerede medier forlader lokalområderne i stor stil, og de første tegn på nyhedsørkner anes nu også i Danmark. Samtidig popper hyperlokale medier, lokaltforankrede portaler, robotdrevne lokalmedier, dagsordensættende Facebookgrupper og sågar enmandsbetjente undersøgende medier op. Nogle er drevet af folk uden branchekendskab, andre af uddannede journalister med en mission at give næring til de truende nyhedsørkener.

Uanset hvem der leverer nyhederne og indholdet, er det tydeligt, at lokalsamfundene har behov og interesse for nyheder, historier, debat, dialog og information.

Dette kursus dykker ned i en af vor tids vigtigste medieproblematikker. Hvordan udvikler vi lokaljournalistikken? Hvordan overlever den? Og hvem har opskriften – eller en del af den?

På tre dage botaniserer vi i de mest inspirerende cases fra hele verden – inklusiv Danmark.

Sådan gør vi

Kurset er opdelt i tre hovedspor, som alle er helt centrale for udviklingen af moderne lokaljournalistik og samtale i lokalområder:

  • Journalistik og indhold
  • Nærhed og engagement
  • Teknologisk udvikling

I realiteten griber de tre spor ind i hinanden, men vi forsøger alligevel at adskille sporene med en dag til hvert. Temaerne bliver grundigt udforsket ved hjælp af oplæg fra centrale og inspirerende aktører.

Hvert spor afrundes med gruppediskussioner om, hvordan de nye inputs kan omsættes til vores virkelighed.

Alle kursusdage ledes af Jan Birkemose, der er stifter af medietrends.dk

Indholdet på nedenstående dage vil blive suppleret med mere indhold, når vi nærmer os kurset.

Journalistik og indhold

Fra Canada får vi besøg (Zoom) af Jeremy Klaszus, der startede det opsigtsvækkende nye lokalmedie The Sprawl, da hans tidligere arbejdsplads lukkede. The Sprawl laver udelukkende tematisk journalistik og det er så populært, at det ikke længere er et one man-projekt. Det særlige interessante ved The Sprawl er, at det lever af frivillige bidrag og skifter mellem i ugevis at være i dvale og at udkomme.

Undersøgende lokaljournalistik blomstrer også Tyskland, hvor det begge steder er forankret i netværk, der samarbejder om undersøgende projekter. Også via Zoom møder vi Jonathan Sachse, der er chefredaktør for Correctiv Lokal i Tyskland.

På Christiansborg møder vi journalistisk iværksætter Esben Agerlin Olsen og hører, hvordan det går med Nordtinget, som han etablerede, da Nordjyske valgte at lukke deres redaktion (med Esben) på Christiansborg. Esben valgte at blive siddende og dækker i dag dansk politik med nordjydske vinkler.

Jan Birkemose gør desuden status på den urskov af lokale nyhedsbreve, der pibler frem overalt og hvor blandt andet Axios Local har fundet sin helt egen journalistiske form. 

Nærhed og engagement

Vi diskuterer brugerinddragelse med Gerd Maria May, der tidligere var udviklingschef på Jysk Fynske Medier, men som nu er indehaver af Rooms of Solutions.

Chefredaktør Mads Sandemann fra JydskeVestkysten fortæller om de fordele og udfordringer Jysk Fynske Medier har oplevet efter alle journalister har kastet sig ud i personlige læserløfter. Sandemann giver også en update på erfaringerne med brugen af Hearken – en online-opfordring til at alle læsere kan stille spørgsmål.

Vi kigger også nærmere på amerikanske Patch, der er en kæde af hyperlokale medier med succes i USA. Patch er særligt interessante fordi de excellerer i brugerinddragelse og nærhed og fordi modellen har givet økonomisk overskud de seneste fire år. Vi håber på et Zoommøde, men det er ikke bekræftet endnu.

Teknologisk udvikling

Vi får besøg af digital chef Robin Govik fra svenske MittMedia, der driver knap 30 lokalmedier i Midtsverige. Efter de for knap to år siden kastede sig over hardcore personalisering og robotjournalistik har de fået succes, flere læsere og råd til at ansætte flere (menneske)journalister.

Søren Martin Mørch er medstifter og direktør af Vores Medier, der er i gang med at udrulle hyperlokal robotjournalistik til 409 danske lokalområder, kommer også og fortæller om deres projekt.

Vi kommer desuden til at stifte bekendtskab med britiske Inyourarea, der ligesom Vores Medier har specialiseret sig i at udsende hyperlokale nyhedsbreve, der segmenteres på postnummerniveau. På Zoom møder vi deres chefredaktør Ed Walker.

Jan Birkemose giver en lynintroduktion i, hvordan værktøjet CrowdTangle kan bruges til at tage temperaturen på den lokale stemning og dagsorden.

Desuden får vi glæde af:

  • På førstedagen giver Anders C. Østerby en indflyvning over lokalmediernes status og betydning for samfundet. Et tema, som han i efteråret 2020 forsker i som journalistisk fellow på SDU. Når Anders ikke er fellow på SDU er han Fyns Amts Avis lokalredaktør på Ærø.
  • Alle kursister medbringer en inspirerende oplevelse/case/beslutning/ændring, som har gjort en positiv forskel for deres medie. I løbet af de tre dage udveksler vi dem til gensidig inspiration.
  • Hver temadag afsluttes med en konstruktiv gruppedebat om, hvordan dagens ideer og inspiration kan bruges, når vi kommer hjem.
  • Efter kurset fortsætter vi som et netværk baseret i en Facebookgruppe.

Dit udbytte

Du får frisk inspiration og overblik over de mange forskellige tiltag, der er i gang for at redde lokaljournalistikken. Vi bruger også de tre dage til at reflektere over, hvordan vi kan bringe de nye ideer i spil på vores egne arbejdspladser.

Du bliver desuden en del af et nyt netværk af ligesindede kolleger i både DK og udlandet. Det netværk holder vi ved lige i en Facebookgruppe.

Hvem er du?

Kurset er målrettet dig som arbejder med lokal- og regionaljournalistik og er brændende interesseret i fremtiden.

Pris

Kurset koster 10.500 kroner + moms.

Hvis din arbejdsplads er medlem af Pressens Uddannelsesfond, får du 2.700 kroner i støtte. Det kræver dog at du tilmelder dig via Mediernes Efteruddannelse.

Hvis din arbejdsplads ikke er medlem af Pressens Uddannelsesfond, kan du tilmelde dig direkte ved at maile til Medietrends

Prisen omfatter

Prisen inkluderer frokost hver dag.

Transport til København og eventuel overnatning i København er ikke en del af prisen.

Hvor og hvornår?

Kurset varer tre dage – den 2- 4. juni 2021.

Kurset foregår primært i Soho i Kødbyen i København.

I tilfælde af afbud

Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.

Læs mere om regler for framelding

Corona

Medietrends er en bevidst og ansvarlig arrangør og afholder alle kurser i de størst mulige lokaler. Ofte fire-fem gange så store som normalt. Vi følger til hver en tid myndighedernes anbefalinger og restriktioner.

Læs også