Analyse – Patrick Arendal Fahlström står bag Mediascale.dk og er til daglig Partner & Licensing Manager hos Infomedia. Derudover står Patrick bag Subscribo.dk – en dybdegående markedsanalyse af nyhedsmedier, der arbejder med digital betaling.
De seneste uger har markedet for lokale medier ændret sig drastisk. Sjællandske Medier har købt Sydsjællands Tidende og North Media har frasolgt hele porteføljen af aviser til Jysk Fynske Medier (JFM).
JFM er dermed rykket ind på Sjælland og København. Deres bevægelse mod at være en landsdækkende avisudgiver begyndte allerede med Avisen Danmark, der – med deres egne ord – er Danmarks største avis. Tidligere i år blev det også et selvstændigt nyhedssite med digital abonnement. Med målet om at nå 3 mio. danskere er det efterhånden ikke bare en langsigtet vision at omfavne det meste af landet, men et reelt opnåeligt mål.
JFM må have gnedet sig i øjnene en ekstra gang, da de fandt ud af, at det var muligt at entrere København og Nordsjælland, og så til en pris, der “i økonomiske termer ikke er danmarkshistoriens største avishandel”, ifølge JFM’s bestyrelsesformand Per Westergård.
Redningen af Helsingør Dagblad stjal overskrifterne, men JFM udfordrer ikke bare Sjællandske Medier på deres home turf, men også Politiken og Berlingske. Endda fra to fronter:
- Det annoncefinansierede Kbhliv.dk og alle de københavnske ugeaviser.
- Avisendanmark.dk, der til en abonnementspris på 49 kr. om måneden koster væsentligt mindre end de to nævnte medier, der sidder solidt på de københavnske læsere. Til sammenligning ligger abonnementsprisen hos Berlingske.dk på 99 kr. og hos Politiken.dk på 299 kr.
Det kan ikke andet end blive rigtig spændende, hvordan JFM får positioneret sig de kommende par år.
Generationsskifte og konsolideringer
Det, der foregår på det lokale marked i øjeblikket handler dog ikke kun om aspirationer om at være landsdækkende.
Hos Mediawatch kommenterer Gorm Wesing Flyvholm, konsulent og tidligere direktør i North Media Aviser, og Thorkil Christensen, ejer af Aars Avis, på den seneste tids opkøb. Flyvholm uddyber, hvordan konsolideringer på den ene side er “en tendens, der kommer nu” pga. presset økonomi, mens Christensen på den anden side forklarer, at det er udtryk for et generationsskifte.
Flyvholm og Christensens perspektiver på, hvad der foregår i øjeblikket og formentlig kommer til at ske i den nærmeste fremtid, rammer på hver deres måde plet. Men der er også nogle andre forhold og nuancer, som gør sig gældende.
Konsolidering har været i gang længe
Konsolideringen af markedet for lokale medier er ikke noget nyt – uanset om man ser på Sjælland eller resten af landet.
I 2014 fusionerede Syddanske Medier, Jyske Medier og Fynske Medier og blev til Jysk Fynske Medier – den andenstørste avisudgiver i landet. Og i 2016 fulgte Midtjyske Medier trop, da JFM købte dem af Berlingske Media.
For Sjællandske Medier er købet af Sydsjællands Tidende blot en videreførelse af strategien, de har været kendt for under Torben Dalby Larsens ledelse: Køb de mindre, privatejede udgivere, høst driftsfordele og læg ovenpå omsætningen. Nu praktiseres den – ikke overraskende – videre af adm. direktør Jens Nicolaisen.
På det københavnske marked blev Hovedstadens Mediehus købt af North Media i slutningen af 2016. Nu er ejerskabet af dem endnu engang flyttet med JFM’s køb af North Media Aviser.
Er der overhovedet noget tilbage at opkøbe?
Ovenstående konsolideringer er blot et udpluk inden for de sidste seks år. Der er dog efterhånden ikke er meget tilbage at opkøbe på Sjælland.
Efter Sydsjællands Tidende er blevet en del af Sjællandske Medier er der nemlig kun tre lokale ugeaviser tilbage på Sjælland, som ikke ejes af de “store” udgivere.
Én af dem er Hornsherred Lokalavis, som udgives af Patrick Holbek. I 2018 var han med til at sælge den Roskilde-baserede avis Paperboy til netop Sjællandske Medier, og er nu salgschef samme sted ved siden af udgivelsen af Hornsherred Lokalavis. Det kræver ikke den store fantasi at forestille sig et fremtidsscenarie, hvor den ikke længere er privatejet.
I Storkøbenhavn er billedet bedre, men også kun en smule. Her er der 10 selvstændige avisudgivere tilbage som tilsammen udgiver 16 lokalaviser. Det er bl.a. Dansk Avistryk med deres ugeaviser i fire forstæder, Herlev Bladet, som tør eksperimentere med digital betaling, og Hvidovre Avis, som sidder stærkt på den københavnske forstadskommune.
I resten af landet er der stadig en del lokalaviser tilbage når man ser bort fra større udgivere såsom Jysk Fynske Medier, Nordjyske Medier, Mediehusene Midtjylland og Bornholms Tidende (som Berlingske Media ejer 25% af). Der er i hvert fald 36 udgivere med 54 ugeaviser tilbage.
Føromtale Gorm W. Flyvholms forventning om yderligere konsolideringer er svær at være uenig i, men samtidig er der også et begrænset marked på Sjælland og i Storkøbenhavn. Hvorvidt lokalaviserne har robustheden til at stå imod den nuværende krise må tiden vise.
Men modsat de større udgivere har de mulighed for at være fleksible i krisetider. Det er netop Aars Avis og Thorkil Christensen et levende bevis på. På grund af corona-krisen har han måtte hjemsende alle medarbejdere og ene mand sørge for at de syv aviser fortsat udgives.
Generationsskiftet sker online
Thorkil Christensen er også formand for Foreningen af danske lokale ugeaviser og må om nogen vide, hvis der er generationsskifter på trapperne ligesom tilfældet Sydsjællands Tidende.
Men der er også en anden udvikling i gang når det kommer til generationsskifte.
Det er nemlig lige så stille piblet frem med digitale lokalmedier, der er uafhængige af de gængse ugeaviser – hvadenten de er koncernejede eller på private hænder. Lokalmedier, som er born digital og ikke udkommer på tryk.
Der er opstået 63 af disse den seneste håndfuld år. I samme periode er der +80 ugeaviser, som er blevet sammenlagt eller helt stoppet med at blive udgivet.
Generationsskiftet er altså lige så vel funderet i platform og teknologi, som det er aldersbetinget. Og disse nye lokalmedier drager fordel af ikke at have legacy fra printmediet og alt hvad det indebærer af deadlines, distribution og trykkeomkostninger.
Ét af de mest succesfulde eksempler på det digitale generationsskift er Min By Media, der står bag tre digitale lokalmedier i Aalborg, Odense og København. De har haft overskud siden starten i 2016, 300.000 og 700.000 besøgende om måneden i hhv. Odense og Aalborg og stærk tilstedeværelse på Facebook og Instagram.
Et andet eksempel er SønderborgNyt, der kæmper med JFMs to medier Ugeavisen Sønderborg og JydskeVestkysten Sønderborg. Med den højeste følgerskare på Facebook af de tre medier og fokus på videoindslag har de fået godt fat i den sønderjyske kommunes borgere.
For udgivere på udkig efter opkøb er spørgsmålet derfor om det ikke bliver mere interessant at se nærmere på de digitalt fødte lokalmedier end de traditionelle ugeaviser.
De lokale ugeavisers historie handler desværre om få tilbageværende udgivelser, konsolideringer og aldersbetinget generationsskifte. Men markedet for lokaljournalistik er også en opløftende fortælling om muligheder, der rent faktisk bliver grebet af nye spillere.
Vi kommer til at se mange flere af dem i fremtiden.