Connect with us

Original

Corona forstærker vores konservative medievalg

De ældre ser mere flow TV, de unge binger serier og endeløse strømme af Tiktok og millennials er klar til bruge flere penge på medier

Udgivet

den

Corona forstærker vores konservative medievalg
Foto: Anders Adermark/Flickr

Flere milliarder mennesker har i disse uger og måneder uendelig meget mere tid til at forbruge medier end de er vant til.

Da tid normalt er en af mediernes største konkurrenceparametre, er det interessant at se, hvilke medier og medietyper, som forbrugerne tyr til, når de har masser af tid.

Langt de fleste medier med onlinenyheder har i krisen oplevet store stigninger i trafiktal, men det er intet imod den opmærksomhed, som brugerne retter imod flow TV og videoapps som Youtube og TikTok.

Det viser en undersøgelse blandt 3.944 amerikanske og britiske mediebrugere, som GlobalWebIndex gennemførte i sidste uge af marts.

Undersøgelsen dokumenterer, at de forskellige generationer generelt vælger at bruge mere tid på de medier og platforme, deres generation i forvejen bruger og at kun få kaster sig ud i nye indtryk.

Således viser undersøgelsen, at den største stigning hos den såkaldte boomergeneration (57-64 år) er på broadcast TV, som hele 42 procent i generationen vælger at bruge mere tid på. Kun ganske få procent i aldersgruppen kaster sig ud i Youtube, Tiktok eller for eksempel podcast.

Den unge generation er dog næsten lige så konservative. Den største stigning hos generation Z (16-23 år) er til online video, hvor hele 51 procent bruger mere tid. Generelt bruger de unge dog en hel del mere tid på stort set alle platforme.

Bøger, podcast og printmedier ser ud til at være mættede markeder, som end ikke en coronakrise, kan få til at vækste. Det kan skyldes, at indgangsprisen – både målt i penge og tid – generelt er højere end ved at tænde for fjerneren eller klikke på Tiktok.

Millennials vil bruge penge på medier

En meget interessant pointe i undersøgelsen er, at den store millennials-generation (24-37 år) i den grad er interesseret i at begynde at betale for deres medieforbrug. Det gælder både så de kan binge serier på Netflix, men også så de kan få adgang til generelle nyhedsmedier.

At millennials-generationen stikker så meget ud, skyldes nok især, at de har en alder, hvor mange etablerer sig og at medieabonnementer er en del af den store voksenpakke. Men det er positivt for mange har spekuleret over om det fænomen kunne overleve den digitale udvikling, hvor det i mindre grad er normalt med avisen på dørmåtten end tidligere.

Den ældre boomer-generation er så godt som umulig at presse flere penge ud af. Så, hvis man som medie vil vækste, er det selvfølgelig oplagt at fokusere på millennials og yngre mediebrugere.

Spørgsmålet er naturligvis om tendenserne på de amerikanske og britiske mediemarked kan overføres til danske forhold. Svaret er et forsigtigt ja.

I ja-retningen trækker dels, at danske mediebrugere (og medier) i høj grad har for vane at lade sig inspirere af internationale tendenser, men også at konklusionerne ikke ligefrem kolliderer med de generelle betragtninger, der hersker om det danske mediemarked.

Som et eksempel på et dansk medie, der passer fint ind i undersøgelsens pointer, er Zetland, der lige nu oplever stor vækst og som er særlig stærk blandt millennial-generationen.

Læs også