Connect with us

Kurser

Kursus: Bliv ikke snydt – faktatjek og verifikation på nettet

Det er ikke nok at have en kritisk sans, hvis du vil undgå at blive snydt på nettet. Du er også nødt til at have en omfattende værktøjskasse for at gennemskue, hvor billeder stammer fra, om en video er deepfake eller om en person er virkelig. Hugo Ewald fra Dagens Nyheter deler sine metoder med dig.

Udgivet

den

Bliv ikke snydt – faktatjek og verifikation på nettet
Foto: Christoph Scholz

Manipulationer, forfalskede informationer og billeder udfordrer både demokrati og medier, der sætter en ære og pligt i at oplyse sandt og dækkende om verdens begivenheder.

Dette en-dags kursus træner journalister og faktatjekkere i at gennemskue, afsløre og kortlægge fordrejninger og usandheder på nettet.

I efteråret 2020 spidser den amerikanske valgkamp til og sammen med andre globale spændinger er det tænkeligt, at internettet vil flyde med falske historier og billeder.

Corona?

Coronaen er den store joker. Medietrends garanterer, at kurser kun gennemføres, hvis det kan ske forsvarligt. Vi følger nidkært myndighedernes retningslinjer og hvis ikke det er muligt at gennemføre, udskyder vi kurserne.

Vi har respekt for din kalender og sundhed og du kan derfor frit afmelde indtil en måned før kurset eller hvis det rykkes.

Faktaredaktør Hugo Ewald, fra svenske Dagens Nyheter er måske Nordens førende faktatjekker. Han er en digital troldmand, der har specialiseret sig i at afsløre manipulerede og fordækte informationer på internettet. På dette kursus deler han ud af sine metoder og omfattende værktøjskasse og dygtiggør kursisterne i ikke at blive snydt på nettet.

Hvem er du?

Journalister og andre, der ønsker redskaber og kompetencer til at faktatjekke og verificere digitalt indhold.

Sådan gør vi

Kurset varer en dag og er en blanding af oplæg og øvelser. Hugo Ewald vil undervise i:

 • Avanceret billede- og videosøgning
 • Omvend billedesøgning (find location og diverse info ud fra et billede, fx hvem er det på billedet og hvornår er det taget eller brugt tidligere på nettet)
 • Personresearch via sociale medier
 • Afsløring af deepfake video
 • Generelt brug af OSINT – Open Source Intelligence
 • Avanceret kulegravning via Facebook og Twitter.
 • Grundlæggende whois-søgning (hvem ejer og har oprettet domæner)
 • Avanceret søgning, når Whois ikke rækker.
 • Historiske Whois-data
 • Værktøjer til kortlægning af netværk på blandt andet Twitter
 • Bag om Cloudflare

Du vil desuden modtage et opdateret eksemplar af Hugo Ewalds manual til faktatjek og verifikation, som tidligere er blevet brugt som Bibel af medier i både den svenske og danske valgkamp.

På kurset opretter vi en Facebookgruppe som kan bruges til fremtidig vidensdeling og tips og tricks. Kursister på fremtidige kurser af samme art bliver sluset ind i samme gruppe, hvorved den bliver stærkere og stærkere kursus for kursus.

Om Hugo Ewald

Hugo Ewald er faktaredaktør på svenske Dagens Nyheter. Tidligere redaktør for Viralgranskaren.

Hugo Ewald har specialiseret sig i digital kildekritik og onlineresearch. Han underviser jævnligt svenske journalister i faktatjek og verifikation af digitale informationer. Hans manual om faktatjek og verifikation blev brugt til at forberede journalister til valgkamp i både Sverige og Danmark.

Pris

Kurset koster 3.500 kroner + moms.

Hvis din arbejdsplads er medlem af Pressens Uddannelsesfond, får du 900 kroner i støtte. Hvis du skal have støtte fra PU, skal du tilmelde dig via Mediernes Efteruddannelse. Deres tilmelding åbner den 11. maj.

Hvis din arbejdsplads ikke er medlem af PU, kan du tilmelde dig direkte ved at maile til Medietrends

Prisen omfatter

Prisen inkluderer forplejning.

Hvor og hvornår?

Kurset holdes i Soho i Kødbyen i København den 28. september 2020

I tilfælde af afbud

Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.

Læs mere om regler for framelding

Læs også