Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Er vi digitale klimasvin?

• Når din ejer vil være præsident
• Lars Werge bliver direktør i Danske Biografer
• The Guardian hopper på kryds og tværs-tricket
• DK Medier lancerer to nye nichemedier
• Google pønser på at betale medier for indhold
• Watch Medier rykker ind i Norge og Tyskland
• Norge nedsætter Ytringsfrihedskommission
• Jysk Fynske Medier skaber digitalt produkt for printannoncører

Udgivet

den

Jeg vil vide (næsten) alt om dig 🤓

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

Det er kun et spørgsmål om tid før klimadebatten med fuld ret vender blikket mod vores digitale adfærd. Uanset om det er at læse denne mail, binge uendelige serier på Netflix, tjekke nyheder eller dele familiebilleder på Facebook, koster det energi.

Jeg har set en del tal efterhånden, og tør ikke verificere nogle af dem, men det er hævet over enhver tvivl, at det globale dataforbrug er enormt og stiger sekund for sekund. Og det er langt fra alt, der lagres og bearbejdes ved hjælp af grøn energi.

I mine spådomme for 2020’s medietendenser pegede jeg på, at klimadebatten også rykker ind i medieverdenen og i en klumme i Bloomberg Green er jeg lige blevet mindet om udfordringen.

Medieverdenen bliver nok ikke hated på niveau med olieindustrien lige med det samme. Men ansvarlige ledere tvinges til at begynde at tage udfordringen alvorligt – både af hensyn til klimaet og af deres egen forretning.

En ansvarlig digital klimastrategi handler selvfølgelig primært om at sørge for at mest muligt af energiforbruget er grønt, men en ikke usandsynlig vinkel kan også blive generelt lavere onlineforbrug.

Konsekvensen af færre timer på skærmen er færre nyheder, færre nyhedsbreve og færre serier. Og det er en udvikling, der får dramatiske konsekvenser for dem, der ikke har set det komme.

Og nu til selve nyhedsbrevet

Jan

PS: På tirsdag holder jeg mit halvårlige 1-dagskursus om CrowdTangle – værktøjet, som suger ordentlig journalistik ud af de sociale medier og som giver dyb indsigt i, hvordan dine bedste konkurrenter har succes.

Bloomberg har fremgang i meningsmålingerne og det udfordrer Bloomberg News

1. Når din ejer vil være præsident

Siden multimilliardæren og ejeren af Bloomberg News, Mike Bloomberg, i november meddelte, at han vil run for president, har de 2700 ansatte i Bloomberg News grublet over, hvad det betyder for deres arbejde og og deres mulighed for fx at dække Bloomberg kritisk.

Indtil videre er besluttet, at Bloomberg News IKKE vil gennemføre in-depht investigations af hverken Bloomberg eller de andre demokratiske kandidater.

Man kan let forestille sig, at de redaktionelle medarbejdere ikke blev mildere stemt, da Mike Bloomberg senere udtalte: “You just have to learn to live with some things. They get a paycheck. But with your paycheck comes some restrictions and responsibilities.”

Nu er Mike Bloomberg begyndt at gå frem i meningsmålingerne og tanken om, at han kan ende i Det Hvide Hus er ikke fuldstændig utænkelig. Hvad det kommer til at betyde for Bloomberg News bliver spændende at følge. Et salg er en tænkelig løsning.

2. Lars Werge bliver direktør i Danske Biografer

Tidligere formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, bliver ny administrerende direktør for brancheorganisationen Danske Biografer.

3. The Guardian hopper på kryds og tværs-tricket

New York Times har haft enorm succes med deres kryds og tværs/sudoku-app og nu går The Guardian i deres fodspor og lancererer en tilsvarende app.

Ideen med kryds og tværs er dels at skabe ekstra indtægter (New York Times har 1 million abonnenter på deres kryds og tværs). Men den daglige tidsfordriv foran kryds og tværsen er også med at skabe de vigtige daglige vaner, som alle undersøgelser efterhånden viser er med til at sikre et langvarig forhold mellem medier og abonnenter.

Kryds og tværs er desuden smarte, fordi mange medier i forvejen har et kæmpe arkiv af gamle opgaver. De kan derfor hurtigt og billigt lancere en omfattende mængde opgaver.

4. DK Medier lancerer to nye nichemedier 

Ledere, leverandører og ansatte i offshore-industrien får deres egne medier, når DK Medier lancerer DK Havenergi og DK Vindkraft for producenter af olie og gas og el fra vindmøller.

De to medier udkommer tre gange ugentligt med gratis nyhedsbreve, men hvis man vil læse hele indholdet, skal man betale for et abonnement.

5. Google pønser på at betale medier for indhold

Ifølge Wall Street Journal forhandler Google med flere medier udenfor USA om at betale en form for licens for deres indhold. Mediernes indhold skal bruges til et gratis nyhedsprodukt hos Google.

Hvad forhandlingerne munder ud i, er endnu meget uklart, men skulle det ende med en aftale, bliver Google den tredje techgigant, der betaler for indhold. I forvejen har Facebook og Apple betalingsaftaler med medier.

(link er bag betalingsvæg)

6. Watch Medier rykker ind i Norge og Tyskland

Finanswatch og FinanzBusiness er navnene på Watch Mediers to nye skud på stammen. De kommer begge til at udkomme i løbet af foråret og bringer dermed nichehuset op på ialt 15 medier.

7. Norge nedsætter Ytringsfrihedskommission

Den norske regering mener, at der er behov for en gennemgang af ytringsfriheden og har derfor nedsat en kommission. Kommissionen skal både vurdere ytringsfrihedens vilkår for den enkelte og for samfundet generelt.

8. Jysk Fynske Medier skaber digitalt produkt for printannoncører

Et nyt produkt fra Jysk Fynske Medier bygger bro mellem print og digitalt. Det sker blandt andet ved, at printannoncørerne får en digital profilside, som læserne kommer til via “print”annoncen i e-avisen. Profilsiden bidrager positivt til annoncørernes SEO.


Jeg slutter med en sidebemærkning fra et opslag på Facebook – jeg bliver dag for dag mere og mere enig i synspunktet.

… twitter er blevet en ormegård af fejlfinderi, nedgørelse af andre og halvtomme glas (i bedste fald)…

Peter Brüchmann på Facebook

Endnu en gang tak for at du læste med hele vejen.

Fortsat god uge til dig

Jan

Læs også