Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

😷Pas på (fake news om) corona virus

• Sådan fandt kunstig intelligens smoking guns i svindelsag med Afrikas rigeste kvinde
• Stort interview med Allers fyrede topchef
• Saudi arabere forsøgte at hacke New York Times journalist
• Online dashboard med alt om corono virus
• Nu kan medierne tjene på adblockere
• Årets medieforskning fra DR
• YouTube moderatorer risikerer PTSD
• Kom på kursus i foråret
• Rykkede hele redaktionen til Transsylvanien
• Vi slutter med kinesiske trolde

Udgivet

den

Jeg vil vide (næsten) alt om dig 🤓

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at fü friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

Det er amerikanerne, der har udviklet den dødelige corona virus og spredt den i Kina.

NÌh, vent lidt. Sandheden er, at der allerede for flere ür siden blev taget patent pü en vaccine mod sygdommen (som først brød ud i 2019).

Du kan ogsü bare smøre dig med eddikesyre, hvis du bliver smittet. Eller saltvand, steroider eller sprit.

Mens en global sundhedskrise udvikler sig time for time, vĂŚlter disinformationer frem over alt. Nogle af dem er skingrende gakgak og lette at gennemskue, mens andre lettere glider igennem det kritiske nyhedsfilter.

Det gode er, at et netvÌrk af 48 faktatjekker-organisationer fra 30 forskellige lande allerede nu er güet sammen om en fÌlles indsats mod løgne og manipulationer om coronar sygdommen. Deres resultater kan følges pü twitterhashtagget #CoronaVirusFacts.

LĂŚs om deres arbejde hos Poynter

Men der er ogsĂĽ andet godt i dette nyhedsbrev

👇Jan

Isabel Dos Santos anklages for at have stjĂĽlet en formue fra Angola

SĂĽdan fandt kunstig intelligens smoking guns i svindelsag med Afrikas rigeste kvinde

Kunstig intelligens har lĂŚnge vĂŚret udset til at spille en vigtig rolle i undersøgende journalistik. Men nu har teknologien fĂĽet sit gennembrud i en spektakulĂŚr svindel- og korruptionssag fra Angola – et af verdens aller fattigste lande.

Her har den tidligere prÌsidents datter, Isabel Dos Santos, skabt sig en imponerende formue pü over to milliarder dollars. Men hun anklages for at pengene stammer fra korruption og magtmisbrug. Og nye journalistiske afsløringer, hjulpet frem af kunstig intelligens, dokumenterer, hvordan vestlige banker og rüdgivere har bistüet hende.

En kuriøs detalje i sagen er, at Isabel Dos Santos svigermor hedder Hanne og er dansker og konsul for Norge i Den Demokratiske Republik Congo. Google selv

1. Stort interview med Allers fyrede topchef

“Jeg har intet at være flov over, så hvorfor skulle jeg ikke stille op”? lyder det fra Allers Medias nu fyrede administrerende direktør Lars Sander Matjeka i et interessant interview med Finans.dk.

Efter han blev fyret pĂĽ grund af dĂĽrlige regnskabstal for den danske del af koncernen, har Charlotte Riparbelli taget over som konstitueret topchef.

2. Saudi arabere forsøgte at hacke New York Times journalist

Efter det er kommet frem, at Jeff Bezos fik installeret spyware pü sin mobil via en Whatsapp-besked fra den saudiske kronprins, afslører Ben Hubbard, der er journalist pü New York Times, at noget lignende skete for ham i 2018. Her modtag han en sms med et link til en artikel, der tilsyneladende handlede om ham. Han blev dog mistÌnksom og fik kyndige mennesker til at undersøge linket. Det viste sig at vÌre spyware produceret af et israelsk firma, men sendt fra Saudi Arabien.

3. Online dashboard med alt om corono virus

Her er et live dashboard som CrowdTangle har samlet til journalister, der arbejder med Corona virus. Dashboardet giver overblik i real time over alt, hvad der foregĂĽr pĂĽ Facebook og Instagram om viruskrisen.

Det ses bedst pĂĽ en computerskĂŚrm – jo, større, jo bedre.

Den 25. februar kan du lĂŚre, hvordan du pĂĽ under ti minutter kan samle dine egne relevante dashboards over det liv pĂĽ Some, som er relevant for dig.

4. Nu kan medierne tjene pĂĽ adblockere

For fem dollars om mĂĽneden slipper nyhedsbrugerne for reklamer og langsomme nyhedssites. Og medierne bliver betalt cirka 40 procent mere end de mister ved tabte annonceindtĂŚgter.

Lyder det for godt til at vĂŚre sandt? MĂĽske, mĂĽske ikke.

Men nu er tjenesten Scroll, der leverer varen, endelig i luften efter mere end tre ĂĽrs forberedelser.

En pointe i denne historie er, at manden bag Scroll er Tony Haile, der ogsĂĽ stiftede Chartbeat. SĂĽ selvom det er oplagt at se ideen som en gang fantasteri, sĂĽ er Haile kendt som en meget kvik fyr og projektet er bakket op af meget store amerikanske medievirksomheder.

SĂĽ, man kan aldrig vide.

5. Årets medieforskning fra DR

DR’s medieforskere udsendte deres årlige rapport et par timer efter Medietrends i sidste uge sendte dette nyhedsbrev ud. Så hvis du allerede har nærstuderet rapporten, skal du bare scrolle videre. Ellers er der masser af spændende læsestof.

6. YouTube moderatorer risikerer PTSD

Mennesker, der arbejder med at moderere indhold pĂĽ sociale medier risikerer at udvikle PTSD. 

Det stĂĽr klart efter The Verge har gravet dokumenter frem fra Accenture, der er et firma, der modererer indhold og kommentarer for Youtube, Facebook og Twitter.

Medarbejdere hos Accenture, som modererer Youtube-indhold er blevet bedt om at underskrive, at de er bekendt med risikoen for at fĂĽ PTSD.

Accenture ønsker ikke svare pü, om deres medarbejdere, der har fingrene i indhold fra Twitter og Facebook, ogsü skal skrive under pü dokumentet

Kom pĂĽ kursus i forĂĽret

  • Medietendenser: 3 dages turborun med besøg pĂĽ landets mest innovative medievĂŚrksteder.
  • Podcast. Workshop med Dorte Palle og Tor Arnbjørn.
  • Nyhedsbreve. Workshop med Liza Jansen, Kristoffer Dahy-Ernst, David McNally, Dan Oshinsky, Susanne Fasting, Brian Pabst og Jan Birkemose.

7. Rykkede hele redaktionen til Transsylvanien

Masser af landsdĂŚkkende medier er placeret i hovedstĂŚder og mange af dem fĂĽr fra tid til anden dĂĽrlig samvittighed over, at de er for langt fra lĂŚserne, lytterne og seerne ude i landet. SĂĽ sender de et par journalister afsted i en minibus i et par dage og sĂĽ er samvittigheden atter god.

Men da samvittigheden plagede det rumĂŚnske medie DOR, der til daglig er placeret i Bucarest, gik de all in og flyttede hele redaktionen pĂĽ 30 mand til Transsylvanien 350 kilometer vĂŚk.

I en grundig artikel fortĂŚller de ĂĽbent om deres resultater og gode og dĂĽrlige erfaringer

Vi slutter med kinesiske trolde

Yevgeniy Golovchenko, der forsker i disinformationer pü Københavns Universitet, postede denne Twitter-trüd tirsdag. Han oplyser, at en meget stor del af de kritiske kommentarer mod JPs tegning, var fra profiler, der netop var oprettede.

Hvis du ofte lĂŚser nyhedsbrevet helt til bunds, er det mĂĽske fordi du synes, det er tiden vĂŚrd.

KĂŚmpe respekt til dig, hvis du deler det med andre, der ikke kender Medietrends endnu.

❤️️ Jan

LĂŚs ogsĂĽ