Connect with us

Original

Sådan brugte journalister kunstig intelligens til at granske svindelsag mod Afrikas rigeste kvinde

Kunstig intelligens fandt smoking guns blandt 700.000 dokumenter fra Luanda Leaks. I centrum står Isabel Dos Santos, der ifølge anklagerne, har hevet enorme summer ud af Angolas statskasse

Udgivet

den

Sådan udnyttede journalister kunstig intelligens til at fælde Afrikas rigeste kvinde
Isabel Dos Santos er datter af Angolastidligere præsident afsløres i omfattende korruption efter kunstig intellingens har tygget sig igennem 700.000 dokumenter. Foto: Wikimedia Commons

Kunstig intelligens har længe været udset til at spille en vigtig rolle i undersøgende journalistik. Særligt, når de store internationale lækager med tusindvis af dokumenter ruller, er der blevet kigget længselsfuldt efter kunstig intelligens til at hjælpe journalisterne med at finde de rigtige dokumenter, der dokumenterer historien og afdækker ukendte sammenhænge.

Det amerikanske medie Quartz er blandt first moverne i at udnytte kunstig intelligens i den undersøgende journalistik og senest har deres teknologi hjulpet det internationale journalist netværk ICIJ med at afsløre, at vestlige banker, revisorer og rådgivere stod i ledtog med Afrikas rigeste kvinde, da hun ifølge anklager, hev hundredevis af millioner dollars ud af Angolas statskasse.

Navnet er Isabel Dos Santos, datter af den tidligere præsident i Angola, og siden 2016 midtpunkt i en omfattende svindelsag, hvor hun anklages for at have skabt sin formue på mere end 2 milliarder dollars ved korruption, magtmisbrug og svindel med offentlige midler fra Angola – et af verdens fattigste lande.

Men at vestlige banker og revisorer har stået i ledtog med hende, er først nu blevet dokumenteret, efter ICIJ den 19. januar kunne afsløre de første grimme historier fra et enormt læk kaldet Luanda Leaks – opkaldt efter Angolas hovedstad Luanda.

Luanda Leaks indeholder astronomiske 700.000 dokumenter med en samlet vægt på hele 356 gigabytes. En sagsbunke, som ikke selv den flittigste journalist nogensinde ville kunne læse sige igennem.

Men ved hjælp af kunstig intelligens har Quartz fundet nålene i høstakken.

Metoden er egentlig ret simpel. Quartz har ladet computerne læse alle dokumenterne og har derefter navngivet hver eneste sætning med en kode bestående af 512 cifre. Normal elektronisk databehandling kan ikke forstå betydninger, men det kan kunstig intelligens og derfor får sætninger med samme betydning, eller næsten samme betydning, numre, som enten er ens eller ligger tæt op af hinanden.

Metoden kaldes Universal Sentence Encoder og er beskrevet her

På den måde, har journalisterne hurtigt kunne finde frem til dokumenter, der indeholder beviser for forskellige sammenhænge. Med normal søgeteknik kan man typisk kun finde det, man allerede ved eksisterer og som man derfor kan lave en perfekt søgestreng på.

Den kunstige intelligens har hjulpet ICIJ til at afsløre, at:

  • Vestlige revisorer og konsulenter spillede en vigtig rolle i Isabel Dos Santos korruption og manglende kontrol med disse aktører i vesten, gjorde det muligt.
  • Det store amerikanske konsulentfirma Accenture har løst opgaver for Isabel Dos Santos til en værdi af 50 millioner dollars og da de blev klar over, at hun var centrum i en enorm svindelsag, valgte de at lukke øjnene og fortsætte arbejdet.
  • Da store banker afbrød samarbejdet med Dos Santos, trådte portugisiske banker, som Dos Santos havde købt aktier i, ind i stedet. Det gav hende et solidt fodfæste indenfor EU og gjorde det muligt for hende at flytte sine stjålne penge rundt i hele verden.

Efter ICIJ breakede historierne den 19. januar blev hendes personlige formueforvalter, Nuno Ribeiro da Cunha , fundet død i sit hjem i Portugal. Formentlig efter, at han har begået selvmord.

Isabel Dos Santos selv, befinder sig også i Portugal, hvorfra Angola indtil videre forgæves har forsøgt at få hende udleveret.

ICIJ har lagt et spreadsheet frem med de 424 virksomheder, som er forbundet med Isabel Dos Santos ifølge Luanda Leaks. 243 af dem befinder sig i EU eller Schweitz. Ingen af dem er placeret i Danmark – hvilket selvfølgelig ikke udelukker danske forbindelser. Se listen her.

Faktisk er Isabel Dos Santos svigermor dansker. Hun hedder Hanne Dokolo (tidligere Kruse) og har boet i hovedstaden Kinshasa i Den Demokratiske Republik Congo i mere end 40 år. Sammen med sin congolesiske mand har hun fire børn, hvoraf Sindika Dokolo, en stenrig kunstsamler, er gift med Isabel Dos Santos.

Original

Her er danske mediers gode ideer til coronajournalistik

Coronakrisen har sat skub i mediernes lyst til at ideudvikle. Her er overblik over hvad medierne eksperimenterer med

Udgivet

den

Her er danske mediers gode ideer til coronajournalistik

Redaktionerne er affolket, men hjemme fra køkkenbordene pibler der utallige nye redaktionelle ideer ud til danskerne om corona.

Medietrends samler her løbende ideerne så vend tilbage til artiklen, den bliver helt sikkert udbygget med flere tiltag hen ad vejen.

Videnskab.dk lader alle kopiere deres artikler

Vi har en sundhedskrise og alle har krav på kvalitetsjournalistik om corona. Sådan lyder forklaringen på, at Videnskab nu lader alle kopiere og publicere deres artikler om corona. Eneste krav er, at man krediterer Videnskab.dk og linker tilbage. Læs mere om tilbuddet

Piratprogram fra Asger Juhl

Journalist Asger Juhl med en fortid på blandt andet Radio 24Syv var lynhurtig til at lancere en daglig Facebook Live om corona. Fast gæst er professor Lone Simonsen og sammen vender de to den seneste udvikling i en hyggelig, begavet og uformel tone. Programmet er hurtigt blevet populært med op mod 40.000 daglige views. Se det her hver dag klokken 16.

Nyhedsbrev fra Information

Mange udenlandske medier har lanceret popup nyhedsbreve om corona, men herhjemme er Information det første medie, der har grebet ideen. Generelt får popup nyhedsbreve om aktuelle, hotte emner ofte masser af tilmeldinger og høje åbningsrater, og deter også meldingen fra Information, der allerede før de udgav første nyhedsbrev havde fået 5000 tilmeldinger.

Siden er antallet næsten fordoblet og åbningsraterne er nogle gange helt oppe på 75 procent. Norske NRK fik også på få dage 10.000 tilmeldinger til deres popup nyhedsbrev om corona samt åbningsrater på hele 70 procent. Tilmeld dig til Informations nyhedsbrev om corona her

Coronabot fra Børsen

Børsen har længe været blandt de førende danske medier i chatbotdisciplinen og efter coronahelvedet er brudt løs tilbyder du nu også et dagligt overblik om coronakrisen på Messenger. Efter to dage har 1000 ud af Børsens 6000 modtagere af nyheder på Messenger tilmeldt sig den nye tjeneste. Tilmeld dig selv her (hvis du allerede er tilmeldt Børsens Messengerbot, skal du bare skrive tilmeld coronaoverblik i tekstfeltet)

Corydon og co caster corona

Børsen har også lanceret et nyt podcastformat, Corydon og Co, hvor chefredaktør Bjarne Corydon diskuterer coronakrisens indflydelse på økonomien og den finansielle sektor med forskellige gæster. I første afsnit er gæsten Børsens cheføkonom Steen Bocian. Lyt podcast her

Overblik hos Altinget

Hver dag publicerer Altinget et samlet overblik over den seneste udvikling i coronakrisen. Overblikket er gratis og publiceres ca 12:45. Det indeholder også en fast grafik med opdaterede tal for antal smittede, indlagte og døde. Find overblikket på Altingets forside

Coronatracker på Twitter

Big data-analytiker Søren Pedersen, der går under aliaset @systemaddict på Twitter, har kodet en bot, der indsamler seneste dødstal fra alle lande samt artikler om corona fra danske medier. Botten har sin egen Twitterprofil med navnet https://twitter.com/coronatrackerdk

Medietrends giver overblik fra Facebook og Instagram

Medietrends har lavet et dashboard med overblik over de vigtigste opslag om corona på Facebook og Instagram fra danske politikere, statsledere, danske og udenlandske medier samt opslag, der handler om Danmark. Dashboardet er lavet med Crowdtangle og kan ses på alle skærme – jo større, jo bedre. Dashboardet opdaterer i real time. Se det her

Spørg om Corona på TV2 News

TV2 News lader i et tilbagevendende 30 minutters program seerne stille spørgsmål til udvalgte eksperter.

Jysk Fynske Mediers læsere spørger med Hearken

På Jysk Fynske Medier har de længe anvendt Hearken-systemet til at læserne kan stille spørgsmål, men under coronakrisen, har de oprustet og tilsyneladende er spørgelysten stor. Se for eksempel hos Aarhus Stiftstidende her

TV2.dk opdaterer fast dataartikel

Hvor mange er smittede? Hvor bor de? Hvor mange er døde og mange andre relevante spørgsmål om udbredelsen af coronasmitte opdateres hver dag i et fast format på tv2.dk. Tjek her

TV2 Regionerne tilbyder sofaskolen.dk

Samtlige TV2-regioner embedder Sofaskolen.dk, der er interaktiv online-undervisning leveret af Alinea. Undervisning er tilpasset alle grundskolens klassetrin.

Corona-nyheder på tværs af Teknologiens Mediehus sites

Teknologiens Mediehus udsender fra på fredag et corona-nyhedsbrev med indhold om coronavirus på tværs af Ingeniøren, Version2, PRO-medierne og Tech Management. Tilmeld dig til nyhedsbrevet her

Smittesimulation på TV2.dk

Det redaktionelle udviklingsteam på TV2 har lavet fire meget pædagogiske simulationer af hvordan coronavirussen smitter i fire forskellige scenarier. Visualiseringerne er inspireret af et tilsvarende projekt på Washington Post, som på få dage er endt som det mest læste på avisen nogensinde. Tjek TV2s lækkerier her

TV2 udsender også nu et dagligt nyhedsbrev om corona.

Rakkerpak laver corona for børn

Produktionsselskabet Rakkerpak med Dorte Palle og Tor Arnbjørn har lanceret coronaforborn.dk, som er et forum og en podcast for børn og med børn om corona. Børn fra alle ender af verden, herefter kaldet korrespondenter, kommer til orde med korte dagbogsbidrag eller digte om, hvordan corona påvirker deres dagligdag.

Niels Lunde skriver dagligt nyhedsbrev

Børsens chefredaktør Niels Lunde sender hver dag klokken 10 et nyhedsbrev med fokus på corona. Tilmeld dig her


Corona-nyhedsbrev fra Faglige Seniorer

Faglige Seniorer er i forvejen kendt i nyhedsbrevskredse for at stå bag en af de mest bemærkelsesværdige nyhedsbrevssucceser i Danmark. På cirka to år har de fået snart 100.000 tilmeldte. Nu sender de et ekstra corona-nyhedsbrev ud om lørdagen, som efter deres egne oplysninger har tårnhøje åbningsrater. Tilmeld dig her.

Bidrag til listen med tip om gode redaktionelle og journalistiske ideer blandt danske medier. Send gerne to-tre linjer og eventuelt et link på denne mail

Flere gode cases..

Gerd Maria May fra Room of Solutions samler også på gode og nye måder at dække corona på. Tjek hendes liste, som især indeholder udenlandske eksempler her

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu