Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER
Nogle gange kan man på Websummit være så heldig, at man løber ind i ideer, der syder af disruption og eksekveringskraft. Ideer, som ligger lige til højrebenet fordi enhver kan se, at når først ideen er blevet realiseret, så sætter den en ny standard, der ganske enkelt er point of no return.
Sådan var det, da jeg i dag, snakkede med danske Victor og Steffen, der har stiftet Synthesia.io.
Læs om dem som det første element i dette nyhedsbrev, der bliver det sidste fra Lissabon i denne omgang.
Jeg vil gerne takkedig for, at du har fulgt med og især hvis du er en af de mange, som hver dag har skrevet til mig 👏
Hvis du lige er begyndt at få mails fra mig, håber jeg, at du har lyst til at holde kontakten, når jeg fra næste uge vender tilbage til almindelig kadance med en mail hver torsdag.
God læselyst
Jan
Videomanipuleret journalistik i højeste potens
Mens robotjournalistik stadig kun er på vej til at folde sit fulde potentiale ud, løfter den dansk/engelsk/amerikanske startup Synthesia.io ideen til nye højder.
Istedet for at lade en robot skrive en tekst, skaber Synthesia video med mennesker, der taler sætninger, de aldrig har sagt. Fx kan en nyhedsvært i en Synthesia-video tale sprog, som vedkommende ikke behersker eller sige ting, vedkommende aldrig har sagt.
Det betyder fx, at medier kan geare deres indhold til at udkomme på flere sprog eller, at en nyhedsvært interaktivt kan levere sportsresultatet for en hvilken som helst kamp, der findes data på. Eller måske give dig vejrudsigten for lige netop dit lokalområde.
I en mere simpel form kaldes teknikken deep fake, men det dækker oftest over relativt simple manipulationer, hvor man fx har sat ansigtet fra en kendt ind i situation eller lokation, hvor vedkommende ikke har været.
Med Synthesias teknik bliver ansigtstræk og især mundbevægelser modeleret digitalt, så de passer til udtalen og man skal kigge godt efter for at opdage manipulationen.
Synthesias danske CEO Victor Riparbelli fortæller, at deres forretning nok i højere grad udvikler sig mod andre markeder end medierne, men han er helt med på mediepotentialet og fremhæver især videovarianten af den klassiske robotjournalistik, hvor software skaber (video)historier af data fra fx hushandler, vejrudsigt, aktieudsving, sportsresultater, Statistikbanken og meget mere.
Synthesia leger allerede med blandt andet BBC om et vejrprojekt.
Indtil videre har Synthesia dog fået mest opmærksomhed om en video, hvor David Beckham på ni forskellige sprog kalder til kamp mod malaria.
(Se videoen, men husk at komme tilbage til nyhedsbrevet – vær ikke en slave af Youtubes fristende algoritme 😇)
Har du et purpose?
Hvis du synes, at spørgsmålet er sært, er det måske fordi hverken du eller dit arbejde har et purpose – et mål eller formål, der er større end det umiddelbare.
Purpose har været det store buzzword i 2019. Så her er partip fra Websummit:
For at finde det rigtige purpose, skal du rode i din virksomheds historie, baggrund og forstå, hvilken værdi I skaber.
Lyt både til kunder/brugere og hør hvad de bekymrer sig om, men brug også din intuition for at finde det rigtige mål.
Purpose skal være autentisk, troværdigt og matche dit brand.
Purpose definerer, hvad virksomheden bør og ikke bør gøre.
Purpose skal være tilstrækkeligt overordnet og fleksibelt, så det kan tilpasses til forskellige markeder og situationer.
Vær modig og vælg purposes med kant.
Og endelig en lille spådom:
Flere og flere virksomheder og organisationer vil udvikle purpose fordi de erkender, at de er en del af en samfundskultur og at de derfor har ansvar for at udvikle og påvirke. Derfor vil langt de fleste purposes blive vredet ud af FNs verdensmål.
Protip
Ved alle sessioner på Websummit har virksomheden Otter.ai transkriberet alt, hvad der er blevet sagt fra scenerne. Gennem årene har jeg set flere og flere transkriberingstools ramme bedre og bedre plet.
Men Otter er klart det bedste, jeg har set. Faktisk tæt på perfekt.
Downside er, at værktøjet indtil videre kun virker på engelsk og det bliver selvfølgelig ikke dansk, der står forrest på deres roadmap, når de udvider med nye sprog 😢
Men har du brug for engelsk transkribering, så download deres app, der gratis giver op til 600 minutters transkribering om måneden.
Og så skal vi glæde os over udviklingen, som før eller siden også kommer til forbedre livet for alle os, der mest skriver på dansk.
Otter kan også bruges til mødereferater og der er søgefunktion i appen, så man kan finde alle de møder, hvor der er blevet brugt specifikke ord.
Just for the record: Jeg modtager ikke kommission fra Otter.ai. Jeg hader bare at udskrive.
Flash
Euronews, der i forvejen udkommer på 12 europæiske sprog, udvider butikken ved at franchise deres brand til tv-stationer i nye lande. I næste uge launcher Euronews i Albanien og snart følger Serbien og Ukraine med.
Jeg tænker, at deres franchisemodel, måske minder om den partnerskabsmodel Huffington Post lavede i med medier i mange lande udenfor USA.
Skal hilse fra deres Euronews CEO og sige, at de er åbne for at snakke med andre lande også – inklusive Danmark, hvis nogen er sultne på internationale nyheder.
Samme CEO, Michael Peters: “Content er ikke king længere. Brand er king.” Med det mener han evnen til at levere indholdet, hvor det ønskes, hvornår det ønskes, på den måde det ønskes og med maks grad af troværdighed.
Michael Peters har en pointe, hvilket udviklingen af mange mediers abonnementsforretninger og medlemsskaber også vidner om. Han tilføjer dog, at content er queen.
Dagens citat:
“Hvis du skulle opfinde TV i dag, ville du også prioritere live-tv. Streaming er godt, men TVs sande berettigelse er live. Ikke at være et bibliotek.”
Patrick Holland, Controller BBC 2
Augmented Reality til folket
Teknologien, der kan lægge ekstra lag ind over virkeligheden (ligesom Pokemon Go), er ikke længere vildt utilgængelig og kostbar.
Danske Hololink.io har som de første udviklet en browserbaseret platform, hvor alle kan skabe deres egen augmented reality. Det betyder, at man ikke skal kode eller downloade apps.
Tak for tålmodigheden
Jeg har en del noter, så hvis du vil have noget uddybet, så bare skriv eller ring.
Der går i øvrigt heller ikke lang tid før jeg udsender mit årlige whitepaper med bud på tendenser, der vil præge medierne i det kommende år. Som altid kommer det først til dig, der er tilmeldt nyhedsbrevet.
Del gerne nyhedsbrevet med alle du kender
Kurser
Medietrends er en hastigt voksende kursusudbyder med inspirerende og relevante kurser for professionelle medie- og kommunikationsfolk.
Lær alt om nyhedsbreve, crowdtangle, podcast, explainer video, kommunikation og innovation. Tjek kurserne her