Connect with us

Kurser

Explainer videos, explained

Workshop: Lær hvordan Vox producerer deres berømte explainer videoer, der har millionpublikum på Youtube og Netflix. På 3 dage giver senior producer Liz Scheltens dig alle Voxs værktøjer, strategier og staldtricks til explainer video. Intense dage for alle med lyst til forklarende journalistik

Udgivet

den

Workshop: Læs at lave explainer video af senior producer Liz Scheltens fra Vox. På 3 dage får du alle Voxs værktøjer, strategier og staldtricks

Det amerikanske medie Vox er berømt og bredt anerkendt for deres stærke explainer journalistik, herunder ikke mindst explainer videoer.

Faktisk er Vox så originale og dygtige til håndværket, at deres videoer ikke alene ses af millioner på Vox.com og deres egen Youtube-kanal, men også nu bliver finansieret ved at blive solgt til Netflix.

Til foråret kan danske journalister aflære fiduserne, når Liz Scheltens, der er senior producer og videomaker hos Vox.com,  kommer til Danmark for at udbyde en intens tre-dages workshop med den oplagte titel: Explainer videos, explained.

Kurset tager udgangspunkt i den særlige fortællemodel, som Vox har udviklet til deres explainer video og kursisterne vil i løbet af de tre dage udvikle deres egen korte video baseret på smartphone og standard værktøjer på deres mac eller pc.

Her er hvad Liz Scheltens selv skriver om de tre kursusdage: (hvis du foretrækker at læse det på engelsk, kan du scrolle helt ned)

“Mulighederne for at producere god video har aldrig været bedre. Det er billigt og let og nok derfor er der video over alt på de sociale medier. Når vi scroller, flyver de mange små bider af flimrende action forbi os stort set uden, at vi opdager, hvad de handler om.

Som journalister har vi unikke evner og muligheder for at gøre det bedre.

Nok, er der en erklæret sandhed om, at alt skal holdes kort og simpelt. Hvis der er en ting mediebrugerne ikke kan, så er det at holde fokus i mere end tre minutter. Ikk? Og komplekse og nuancerede emner? Glemt det!

Men, hvad nu hvis den erklærede sandhed er forkert?

På amerikanske Vox tiltrækker senior producer Liz Scheltens og hendes kollegaer millioner og millioner af seere til Youtube på trods af, at de producerer lange videoer om komplicerede emner. De dækker alt fra den britiske kolonitids skygge over det moderne Indien, mord på transpersoner i sydstaterne til den livstruende mangel på varieret kost. Voxs videoer varer fra 5 til 15 minutter og deres største gruppe blandt seerne er mellem 18 og 25 år.

På dette 3-dages kursus vil Liz Scheltens dele de værktøjer og strategier, som har hjulpet Vox til at blive den mest sete nyhedsskaber på Youtube med flere end 6,5 millioner følgere.”

Kurset er rettet mod udøvende journalister og redaktører, som ønsker at ramme deres publikum med high-quality explainer videos, uanset om brugerne er på Facebook, Twitter, Instagram, Youtube eller andre steder.

Liz Scheltens skriver om kurset: We’ll be rolling up our sleeves and getting our hands dirty. You’ll leave the course having pitched, written, shot, and edited your very own explainer video, ready to take your skills back to the newsroom.

Med andre ord: du lærer at lave explainer video og får staldtricksne bag Voxs succes med explainers.

Liz vil gå i dybden med hvilke historier, der er bedst egnede som explainer video, hvordan man finder offentlig tilgængeligt billede- og videomateriale, teknikker for scripting og storyboarding, hvordan du optager i høj kvalitet med din smartphone og efterfølgende redigerer med standardprogrammer.

Kursusbeskrivelse:

Dag 1

Explainer video – hvad er det og hvad er det ikke?

Vi lægger ud med at udforske explainer journalistikken og ser på, hvordan den adskiller sig fra andre formater (breaking news, undersøgende, portrætter, features o.s.v.). Vi fokuserer især på de unikke fordele, video har som format og øver os i at finde de temaer, som egner sig særligt godt til formatet.

Vi kigger på effektiv (og ueffektiv) brug af video som explainer, identificerer hvad der gør en explainer video overbevisende og vi lærer, hvordan man bedst pitcher en explainer video til redaktørerne og andre på redaktionen.

Kursisterne slutter dagen af med at have valgt et emne til en 1-minuts explainer video, som de skal færdiggøre i løbet af kurset.

Takeaways dag 1: Brainstorming document, Visual checklist, Pitch template.

Dag 2

Værktøjskassen – Research, story boarding og skrive til billeder

Nu er det tid til at get down to business. Vi identificerer resurser, hvor vi kan finde offentligt tilgængeligt billede- og videomateriale, lærer at producerer enkle data visualiseringer og bryde dem ned til storyboardet, vi skaber effektive optagelister til vores ud-af-huset-optagelser, og lærer hvordan man bruger et to-kolonne script til at skrive speaks, der taler direkte til billederne.

Kursisterne slutter dagen af med et færdigt script, storyboard og en shot-liste til deres 1-minut video.

Takeaways dag 2: Resurse-liste: kilder med tilgængeligt billede- og videomateriale, visual outline template, storyboarding-skabelon, to-kolonne script skabelon.

Dag 3

Vi samler det hele: Optager, redigerer, lydbilleder og publisering.

Med vores færdige storyboard i hånden kaster vi os ud i en simpel konstruktion af en ”top-down smartphone rig” til at skyde stop-motion data visualisering. Derefter lærer vi hvordan, man skyder high-quality optagelser med vores smartphone. Endelig binder vi alle vores egne optagelser sammen med det materiale, vi har fundet andre steder ved hjælp af Adobe Premiere. (eller standardsoftware fra macbooks).

Vi gennemgår basale lydredigeringer og lyddesign teknikker og til sidst uploader vi vores færdige arbejde til en lukket Vimeo-konto, så alle på kurset kan se det sammen.

Kursisterne vil slutte dagen med at have en færdig 1-minut explainer video, som de kan uploade til Youtube eller Vimeo.

Takeaways dag 3: Adobe Premiere pro tip sheet, checkliste til at eksportere og uploade til Youtube og Vimeo.

Om Liz Scheltens

Liz Scheltens er senior editorial producer hos Vox og styrer videoteamets dækning af aktuelle begivenheder. Hun producerer video om amerikansk politik, sundhed, uddannelse, økonomi og har produceret og instrueret adskillige af Voxs episoder til serien Explained, der bringes på Netflix.

Før hun begyndte hos Vox for fire år siden, arbejdede hun som podcastproducer, informationsgrafiker og som folkeskolelærer. Hun er uddannet fra Kenyon College med en B.A. i political science og er uddannet på Missouri School of Journalism.

Målgruppe:

Journalister med lyst til at lære explainer video. Kurset er lige egnet til journalister med stor video- og tv erfaring, såvel som til journalister uden.

Udstyr:

Du skal medbringe din bærbare og din smartphone.

Hvis du bruger Mac, har du allerede den software, der er nødvendig for at redigere video. Hvis du arbejder med pc, anbefaler Liz Scheltens Adobe (Premiere, After Effects, and Illustrator), som er det, hun selv arbejder med. Det er en relativ dyr software, men der findes en gratis prøveperiode. Vent med at tilmelde dig den, til du er på kurset.

Pris

Kurset koster 11.500 kroner + moms.

Hvis din arbejdsplads er medlem af Pressens Uddannelsesfond, får du 3.900 kroner i støtte. Hvis din arbejdsplads er støtte berettiget, skal du tilmelde dig via Mediernes Efteruddannelse. Det kan dog først ske fra den 14. november. Men du kan reservere en plads allerede nu ved at skrive til Medietrends.

Hvis din arbejdsplads ikke er medlem af PU, kan du tilmelde dig direkte ved at maile til Medietrends

Prisen omfatter

Prisen inkluderer forplejning.

Hvis du skal bo på hotel i København, er det ikke inkluderet i kursusprisen.

Hvor og hvornår?

Kurset varer tre dage og holdes i Soho i Kødbyen i København den 21-23. april 2020.

OBS!

Du skal forvente, at hver kursusdag er fra 9 til 17. Men som du kan se, er det et intensivt program, så det er en god ide at have en lidt løs bagkant – just in case.

Kurset foregår på engelsk, men Liz taler et tydeligt og letforståeligt sprog.

I tilfælde af afbud

Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.

Læs mere om regler for framelding

Eksempler på Liz Scheltens produktioner:

The robot-proof job men aren’t taking
How tax breaks help the rich
The problem with online charter schools
The real reason American health care is so expensive
This lake has legal rights, just like you

Her er hvad Liz Scheltens skriver om kurset (på engelsk)

The tools for creating video have become cheaper and more accessible, and our social media experiences have come to resemble channel surfing, with short bits of action autoplaying as we scroll.

As journalists, we have a unique ability and opportunity to harness the popularity of this form. Conventional wisdom says we should keep it short and keep it simple. If there’s one thing online audiences can’t abide, it’s staying focused for more than three minutes., right? And complex, nuanced topics? Forget it.

But what if that conventional wisdom is…wrong? At Vox, Senior Producer Liz Scheltens and her colleagues create videos that attract millions of viewers on YouTube. They cover everything from the British colonial footprint in India, to the murder of trans women in the American South, to the life-threatening lack of diversity in our food supply. Vox’s videos range from 5 to 15 minutes, and their largest audience is among 18-25 year olds.

In this course, Liz Scheltens will share the tools and strategies that have helped Vox become the most-watched news outfit on YouTube, with more than 6.5 million subscribers. This course is meant for practicing journalists and editors who want to reach people where they are— on FaceBook, Instagram, Twitter, and YouTube— with high-quality explainer videos.

We’ll be rolling up our sleeves and getting our hands dirty. You’ll leave the course having pitched, written, shot, and edited your very own explainer video, ready to take your skills back to the newsroom.  Liz will demonstrate how to tell which stories are best suited for  the explainer video format, how to find public domain photos and footage, techniques for scripting and storyboarding, as well as how to shoot  high-quality video on your smartphone and edit it on your laptop.

Course outline

Day 1- Explainer videos: what they are, and what they aren’t.
We’ll begin with an exploration of explanatory journalism, and how it differs from other forms (breaking news, investigative, profiles, features, etc.). We’ll focus specifically on the unique advantages of video as a medium, and learn how to pick topics that lend themselves well to this format. We’ll look at effective (and ineffective) uses of video as an explanatory tool, identify what makes for a compelling explainer video, and learn how to pitch explainer videos to editors and other newsroom stakeholders.

Participants will end day one having selected a topic for a one-minute explainer video they’ll complete by the end of the course.

Day 1 takeaways:  Brainstorming document, Visual checklist, Pitch template

Day 2- Nuts and bolts: research, story boarding, and writing to visuals
Now it’s time to get down to business. We’ll identify available resources for public domain footage, learn how to create simple data visualizations and break them down into storyboards, how to create effective shot lists for field shoots, and how to use a two-column script to write voice over narration that speaks directly to visuals.

Participants will end the day with a complete script, storyboard collection, and shoot list for their one-minute video.

Day 2 takeaways: Resource List: public domain footage/video sources, Visual outline template, Story boarding template, Two-column script template

Day 3- Putting it all together: shooting, editing, sound design, and publication
With our completed storyboards in hand, we’ll learn how to construct a top-down smartphone rig using basic crafting materials in order to shot a simple stop-motion data visualization. Next, we’ll learn how to shoot high-quality video in the field using our smartphones, and combine that footage with our stop-motion data visualization and archive footage gathered yesterday to create our one-minute explainer videos in Adobe Premiere. We’ll go over basic editing and sound design techniques, then upload our finished works to a (private) Vimeo page for a class-wide viewing party.

Participants will end the day with a completed one minute explainer video, uploaded to YouTube or Vimeo.

Day 3 takeaways: Adobe Premiere Pro tip sheet, Checklist for exporting and uploading to YouTube and Vimeo

Kurser

Ekstrakursus: Nyhedsbreve der åbnes

Mange indbakker er tæt på at drukne i nyhedsbreve, og derfor skal vi stå på tæer for at skrive mails, der bliver elsket, åbnet og læst. Dette intensive og inspirerende kursus giver dig en professionel og faglig forståelse for opgaven, og du kommer til at lære af de bedste eksperter i Danmark, Holland og USA.

Udgivet

den

Dette kursus er et ekstrakursus, da det ordinære, som afholdes i oktober, er fuldt booket. Indholdet på de to kurser er identisk.

Den gode, fængende, veloplagte og relevante nyhedsmail er den bedste livslinje mellem medier/organisationer og deres publikum.

Kontakten er tæt og personlig og ingen algoritmer eller ad blockere står i vejen. Potentialet er derfor stort og langt de fleste medier og organisationer har længe haft glæde af deres nyhedsmails.

I disse år satser mange dog endnu mere end tidligere og udviklingen går stærkt. Det samme gør konkurrencen om at blive opdaget i brugernes indbakker, hvor flere og flere nyhedsmails konkurrerer om opmærksomheden.

På dette kursus knækker vi koden til det fængende nyhedsbrev. Hvordan skal det skrives? Designes? Hvornår skal det udsendes? Hvordan udnyttes emnefeltet bedst? Hvordan får vi læserne til at tilmelde sig? Hvor ofte skal vi sende, hvor friske skal vi være i tonen og kan man bruge emojis i et seriøst nyhedsbrev?

Dette kursus skaffer svar på alle spørgsmålene – og mange flere – ved at stille dem videre til mestrene i disciplinen og indsamle flest mulige inspirerende cases.

Liza Jansen rådgiver medier verden over i at producere de bedste og mest engagerende nyhedsbreve. Hun flyver ind fra Amsterdam for at tale om tone-of-voice og øse ud af sine personlige erfaringer med nyhedsbreve fra førende medier i New York, London og Amsterdam.

Vi laver kreativ workshop med Kristoffer Dahy Ernst – manden bag Danmarks mest veloplagte nyhedsmail, Morgenposten, der udsendes hver fredag i samarbejde med Føljeton. Hvordan holder man den kreative damp oppe og, hvordan undgår vi at kede vores læsere, er nogle af de udfordringer, som Kristoffer vil hjælpe med at håndtere.

Politikens redaktør for nyhedsbreve Alexander Sjöberg underviser og inspirerer i organisering og workflow, når man har ansvaret for en større eller mindre nyhedsbrevsproduktion.

Susanne Fasting og Brian Pabst fortæller om deres imponerende vækst fra 0 til 75.000 modtagere af nyhedsbrevet fra Faglige Seniorer.

Endelig vil David McNally fra Ubivox, der leverer emailløsninger til små og store virksomheder, adressere tekniske myter og facts og give dig enkle greb til at få større engagement og aktivitet på dine emails.

Kurset ledes af Jan Birkemose, der er stifter af Medietrends og som har arbejdet med nyhedsbreve siden 2002. Han udgiver desuden Medietrends nyhedsbrev, der hver uge klæder knap 2000 journalister på til deres arbejde.

Kurset vil facilitere at alle – kursister og undervisere – deler deres favorit emails. På den måde får alle mulighed for at lade sig inspirere fra de bedste. Efter kurset fortsætter holdet i en lukket Facebookgruppe, hvor vi netværker og udveksler tips, tricks, cases og udfordringer.

Målgruppe

Journalister, redaktører og kommunikatører med ansvar for nyhedsmails eller ledige, der vil styrke deres kompetencer.

Form og udbytte

Dette to-dages kursus afvikles som et mix af oplæg, diskussioner og øvelser.

Første dag starter vi klokken 10, men klokken 9 på anden dagen.

Efter kurset er du opdateret på den nyeste viden om emnet, inspireret af de bedste cases og eksperter og klædt på til at tage dit arbejde med nyhedsbreve til et nyt og bedre niveau. Kort sagt vil du have en større faglig forståelse for, hvordan nyhedsbrevets anatomi er skruet sammen og hvordan de mange komponenter udnyttes bedst.

Pris

Kurset koster 6.200 kroner + moms.

Hvis din arbejdsplads er medlem af Pressens Uddannelsesfond, får du 1.800 kroner i støtte. Men det kræver, at du tilmelder dig via Mediernes Efteruddannelse. Tilmeld dig her

Hvis din arbejdsplads ikke er medlem af PU, kan du tilmelde dig direkte ved at maile til Medietrends allerede nu.

Du kan også forhåndsreservere en kursusplads ved at skrive til Medietrends og så efterfølgende tilmelde dig via Mediernes Efteruddannelse, når de åbner for tilmeldingen.

Prisen omfatter

Prisen inkluderer kaffe, vand, frugt, slik og frokost hver dag.

Hvis du skal bo på hotel i København, skal du selv sørge for det.

Hvor og hvornår?

Kurset varer to dage og foregår i Soho i Kødbyen i København.

Kursusdage: 14-15. november 2019

I tilfælde af afbud

Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.

Læs mere om regler for framelding

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu