Connect with us

Medieøkonomi

Zetland kan se målstregen med 2806 nye medlemmer

Zetland nåede ikke det ultimative mål om 3500 nye medlemmer. Men knap 3000 nye betalende varmer godt og målstregen kan ses, lyder det fra Zetlands direktør.

Udgivet

den

Zetland er næsten i mål med 2676 nye medlemmer
Zetlands Wall of Fame, hvor alle ambassadørers navne skrives. Foto: Kasper Løftgaard.

Før sommeren smed Zetland kortene på bordet og meddelte, at der manglede rundt regnet 3500 betalende medlemmer for, at butikken kan løbe rundt i sin nuværende form.

Derfor blev der søsat en kampagne for at få de eksisterende medlemmer til at hjælpe med at skaffe nye. Undervejs er målstregen blevet flyttet flere gange og det ultimative mål om 3500 nye medlemmer skulle nåes i dag den 6. september 2019.

I skrivende stund, er Zetland cirka 800 medlemmer fra målet, men det opfatter Zetlands administrerende direktør Jakob Moll på ingen måde som en katastrofe. Tværtimod.

(Opdatering: Da deadlinedagen sluttede, var Zetland oppe på 2806 nye medlemmer på en måned)

“På grund af vores kampagne er vi langt foran både vores budget og foran vores vækstmål. Vi kan se målstregen, og selv om vi ikke har sorte tal på den månedlige drift endnu, så strækker pengene naturligvis dobbelt så langt, når underskuddet er så lille, som det er nu. Så vi er et virkelig godt sted,” siger Jakob Moll og fortsætter:

“Det kan ændre sig, hvis vi oplever en overrumplende medlemsflugt. Men det regner vi ikke med. Vi lancerer tværtimod et sponsorat af komikeren og podcasteren Christian Fuhlendorff i næste uge, som kan hjælpe os godt på vej, hvis det bare virker halvt så godt som vores sponsorat af hans kollega Michael Schøt.” 

Målstreg blev flyttet

Zetlands kampagne blev indledt med en opfordring til de eksisterende medlemmer om at melde sig som ambassadører. Det gjorde 1400 medlemmer hurtigt, hvilket helt isoleret set er imponerende og vidner om, at Zetlands mission om stærke forbindelser til abonnenterne, som af samme grund kaldes medlemmerne, rent faktisk er meget stærk.

De 1400 ambassadører har udgjort kernen i kampagnen, som blev sat rigtig i søen i begyndelsen af august, hvor Zetland opfordrede alle medlemmer til at anbefale sig. Til formålet lancerede de et individuelt referral-dashboard for hvert enkelt medlem. Her kunne de følge med i, hvor mange der signede up til Zetland på baggrund af netop deres anbefaling.

Selvom det ultimative mål var 3500 nye medlemmer, lagde Zetland ud med et behersket, men alligevel ambitiøst, mål om 1400 nye betalende medlemmer på en måned. Det blev nået på en uge, hvor efter målstregen blev løftet til 2000. Det blev også nået på yderligere en uge og derefter gik Zetland all in og satte målet til 3500 og det skulle nåes i dag.

“Da vi nåede 1.400 på en uge, holdt vi møde om hvad vi så skulle gøre. Der argumenterede jeg for, at et ambitiøst mål for kampagnen var 2.500. Vi har aldrig troet, at vi kunne gå hele vejen på én enkelt måned. Eller komme så tæt på, som vi er endt med at komme,” siger Jakob Moll.

Sjoveste sted i mediebranchen

Undervejs er Zetland stødt på masser af sympati og støtte fra medlemmerne. Blandt andet bad et medlem om, at gæsterne til vedkommendes 30-års fødselsdag ikke medbragte gaver, men istedet tilmeldte sig Zetland.

Den slags oplevelser giver masser af god stemning på Zetland.

“Hvis man lige ser bort fra, at vi er pænt udkørte, så har stemningen aldrig været bedre. Som Lea konstaterede efter kampagnens første uge: ‘Jeg er bedst i medvind!’. I går ringede vi til 250 af vores 1.400 ambassadører og sagde tak. Vi havde smil op til ørerne alle sammen bagefter, fordi folk var så søde. Det er en helt unik oplevelse at have samlet så mange mennesker om et projekt, som de tror på og kan bruge til noget. Som en af dem skrev på en sms bagefter: Husk at fejre det. Så det prøver vi at minde om selv om at gøre. Det bliver ikke sjovere i mediebranchen, end det er hos os lige nu. Så kan hverdagen komme tids nok,” lyder det fra Zetlands direktør.

Ud over de mange nye betalende medlemmer, har flere hundrede også valgt at prøve Zetland for nul kroner. Zetland håber naturligvis at flest mulige af dem ender som betalende medlemmer.

Læs også: Når læserne er det stærkeste våben

Medieøkonomi

Otte grunde til at gratis corona-indhold hjælper Jysk Fynske Medier

Gratis coronaartikler får rekordmange læsere til at tegne abonnement på Jysk Fynske Medier. Her beskriver data- og analyseredaktør Claes Senger Holtzmann JFMs strategi og ikke mindst gode resultater

Udgivet

den

Otte grunde til at gratis corona-indhold hjælper Jysk Fynske Medier

Dette blogindlæg er skrevet af Claes Senger Holtzmann, der er data- og analyseredaktør på Jysk Fynske Medier. Indlægget er en lettere omskrevet version af et internt papir fra JFM.


Jeg deler på opfordring denne ellers interne feedback-analyse til ekstern inspiration og vidensdeling. Det er vigtigt at sige, at det ikke er et forsøg på at gøre sig til dommer over, om det er rigtigt eller forkert at åbne betalingsmuren helt eller delvist under corona-krisen.

Jeg er i princippet (også) enig med Thomas Baekdals argumenter for at opretholde en betalingsmur, men vi står i en helt usædvanlig situation, og dette er udelukkende et kig på de positive perspektiver ved at have løftet betalingsmuren i en usædvanlig lang periode. Nogle konkrete tal er udeladt i denne lettere omskrevne version med forklaringer i parentes.

Og nu til den punktopdelte analyse:

Søndag havde vi den tredjebedste plus-salgsdag nogensinde (og mandag var også god). Den kommer på ryggen af en fantastisk opbakning fra områdets borgmestre (som på eget initiativ opfordrede borgere og virksomheder til at støtte deres lokale medier) – og en periode med udfordrede tal som følge af de relativt få artikler bag betalingsmuren på vores nyhedssites (og andre interne ændringer). Det kan vi lære rigtig meget af.

Herunder: Hvad er det egentlig, vi sælger?

1

Vi lever op til vores publicistiske formål om at understøtte de lokale samfund. Behovet for pålidelig lokal information har aldrig været større, og vi gør en forskel ved at lade alle læse med. Selvom en case-artikel om en corona-smittet måske ikke indeholder faktuel beredskabs-info om situationen, er den alligevel med til at vise folk, hvor alvorlig situationen er. For nogle er fakta og tal ikke nok.

2

Vi gør, hvad der er bedst for vores abonnenter. På den ene side kan du sige, at abonnenter kan føle sig snydt, fordi andre kan få, hvad de har betalt for, gratis. På den anden side, kan du sige, at vores abonnenter har en personlig interesse i, at alle får vigtig information om, hvordan de skal forholde sig. Det har personlig værdi for dem, at naboen, kollegaen og alle andre i lokalområdet opfører sig ansvarligt.

3

Vi åbner folks øjne for værdien af det, vi laver. Allerede inden borgmester-kampagnen så vi en del brugere købe et abonnement via den banner-kampagne, vi kører i øjeblikket (hvor vi fortæller, at vi har låst corona-artiklerne op, men inviterer brugerne til at bakke op om dækningen via et abonnement). Borgmesterkampagnen hjalp os meget, men ca. halvdelen af konverteringerne kom inden borgmester-kampagnen blev publiceret. Det er brugere, der betaler for, at vi forsøger at gøre en vigtig forskel i lokalområdet – ikke (kun) for at få adgang til indhold bag betalingsmuren.

4

Vi lærer en vigtig lektie om, (en del af) værdien af det vi laver – set fra abonnentens synspunkt. Vi fokuserer ofte på, at vi sælger (adgang til) indhold og overser dermed, at det har værdi for folk at gøre en forskel ved at støtte et meningsfuldt formål. Mens vi hver dag laver mange artikler som er personligt relevante og værdifulde for mange læsere, så laver vi også historier som ikke er afgørende for den enkelte at læse, men som vedkommende gerne vil støtte, at vi laver. De kritiske spørgsmål efter et halvkedeligt byrådsmøde er ikke nødvendigvis indhold du bare skal læse – på samme måde som du bare skal se Game of Thrones. Måske laver vi slet ikke en historie fra mødet, hvis ikke der er noget at fortælle. Men den lokale borger vil gerne støtte, at vi er på vagt og arbejder for lokalsamfundet. Det er en service, de er med til at finansiere – ikke (kun) indhold, de køber adgang til. Og det har værdi for dem at være en del af.

5

Vi bliver bedre afstemt med værdien i at være med til at gøre en forskel for lokalsamfundet. I øjeblikket har vi fuld fokus på at være kritiske, konstruktive og opbyggelige – frem for at finde huller i osten og dyrke polemiske debatter om hypotetiske problemer. Det er ikke givet, at vores lokale borgmestre havde vist samme støtte, hvis vores formål ikke skinnede så klart igennem og vores artikler var gratis (vores lokale medier har blandt andet lavet kampagner, der opfordrer borgerne til at støtte de lokale virksomheder). Og det følger også, at det ikke er et svaghedstegn at bede om støtte. Det er en invitation til at være med til at gøre en forskel. Det har (også) værdi for den enkelte, og det forpligter os på en vigtig retning.

36 bormestre har på eget initiativt valgt at opfordre alle til at støtte lokale medier

6

Vi åbner ikke en flanke for fx BT, Ekstra Bladet og andre. I Sverige har mange lokale medier fastholdt betalingsmuren, og det har fået Aftonbladet til at udvide dækningen lokalt. Herhjemme ser vi også BT og Ekstra Bladet fokusere på de bedste lokale historier fra hele landet, og det er giftigt, hvis vi vænner brugere, der potentielt kan blive abonnenter, til at gå til andre medier.

7

Vi får mange loyale brugere: Den gruppe vi har lettest ved at konvertere til abonnenter og fastholde som abonnenter, er brugere der kommer ind på vores nyhedssites næsten hver dag. Og det er gruppen af brugere, der kommer ind på vores sites 4, 5 eller 6 gange på en uge, der er vokset mest i den højintense corona-uge viser vores data. De tre grupper har alle en stigning på over 50%. Med andre ord er vi altså ved at opbygge en vane hos en gruppe af brugere, og det kan vi udnytte. Både i forhold til at nå bredere ud i publicistisk sammenhæng, men også i forhold til at konvertere og fastholde brugere, når låsningsgraden stiger igen.

8

Vi får mange unge brugere: Vi har i årtier snakket om printavisens aldrende publikum og hvordan vi ’får fat i de unge’. Ifølge Google Analytics demografi-data er det aldersgruppen 25-34 år, der er vokset mest i corona-perioden – med knap 50%. Det er den aldersgruppe, vi har flest brugere i på vores nyhedssites.

Det er med andre ord en målgruppe, vi kan have en relation til i mange år.

Som nævnt er ovenstående ikke en efterrationalisering, der skal retfærdiggøre noget eller fungere som slet skjult kritik af andre. Det havde givetvis tjent os bedre økonomisk at holde (nogle) corona-artikler bag betalingsmuren på den korte bane. Men vi har noget at arbejde videre med. Og en positiv retning.

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu