Connect with us

Original

Fake news skaber falske minder

Irske vælgere var overbeviste om at de kunne huske at have set nyheder, som forskerne selv havde fabrikeret

Udgivet

den

Fake news skaber falske minder

Falske historier kan ikke alene påvirke vores opfattelse af virkeligheden, de påvirker også vores hukommelse. Det viser et stort studie, der blev gennemført under valgkampen for at legalisere abort i Irland i 2018.

I valgkampens sidste uge, bad forskere fra University College Cork og University of California 3.140 vælgere om at deltage i en spørgeskemaundersøgelse om valget.

I undersøgelsen blev vælgerne præsenteret for seks nyheder fra valgkampen, som de skulle svare på om de kunne huske at have set før. Og hvis de havde det, skulle de også helst angive, hvor de havde set nyhederne.

To af de seks nyheder var dog fabrikerede af forskerne og havde aldrig set dagens lys før. Alligevel angav 48 procent af vælgerne at de kunne huske mindst en af de falske historie og hvis man tager tvivlerne med, som måske godt kunne huske de fabrikerede historier, nåede andelen op på 63 procent.

De vælgere, der planlagde at stemme ja til legalisering af abort var mere tilbøjelige til at huske fabrikerede historier, der satte nej-kampagnen i et dårligt lys, ligesom nej-vælgerne bedst huskede fabrikerede historier, der sværtede ja-kampagnen.

Selv når respondenterne i undersøgelsen blev oplyst, at nogle af de seks nyhedshistorier, de blev præsenteret for, var fabrikerede, var kun 47 procent i stand til udpege, hvilke historier, der var fabrikerede.

Forskernes konklusion på baggrund af undersøgelsen er, at vælgere er mest tilbøjelige til at skabe falske minder, der matcher og bakker op om deres egne politiske synspunkter.

Download hele undersøgelsen her

Læs også