Connect with us

Original

Facebook giver atter medvind til medierne

I flere år har Facebooks algoritme skruet ned for mediernes succes, men nu ser det ud til at vende

Udgivet

den

I hele 2017 og det meste af 2018 har medierne tabt trafik og medvind fra Facebook. Men i årets sidste måneder er udviklingen vendt og danske medier oplever atter venlige skulderklap fra Facebook.

Det viser en analyse af 39 store danske mediers facebooksider, som Medietrends har gennemført.

Ifølge analysen vendte udviklingen allerede i sommers og tog mere fart i løbet af efteråret.

De 39 medier nåede det laveste antal interaktioner på Facebook med knap 2,7 millioner kommentarer, delinger og likes i juni. Men siden er engagementer på Facebook steget måned for måned og var i december steget med mere end 800.000 til godt 3,5 millioner interaktioner.


Samlede antal interaktioner for 39 danske medier fra januar 2018 til nytår 2018/2019. Lilla er videoopslag, som giver færre og færre interaktioner. Mørkegrøn er traditionelle linkopslag. CrowdTangle/Medietrends.dk

At medierne har fået mere feedback på Facebook skyldes ikke, at de har skruet op aktiviteten og har produceret flere opslag end tidligere. Tværtimod, er antallet af opslag henover efteråret faldet med næsten 2.000 om måneden.

Læs også: Medier belønnes for at fedte på Facebook

Men Facebooks algoritme har belønnet med flere likes, kommentarer og delinger end tidligere. Det viser den såkaldte “interaction rate”, der er en måleenhed, der viser hvor meget engagement en Facebookside får i forhold til dens størrelse.

Ifølge CrowdTangle, som alle data til denne artikel er trukket fra, er de 39 mediers interaction rate steget fra 0,2 procent i april og juni til 0,3 i december.


Samlede Interaction rate for 39 danske medier fra januar 2018 til nytår 2018/2019. Interaction rate er et udtryk for engagement i forhold til antal følgere. CrowdTangle/Medietrends.dk

Engagement på Facebook kan ikke oversættes direkte til klik og læsertal. Men der er en dokumentarbar sammenhæng og Medietrends har lavet denne analyse fordi flere medier i den seneste tid har oplyst, at deres trafik fra Facebook er begyndt at stige.

Kigger man tilbage, kan man dog konstatere, at efterårets stigning på ingen måde er stor nok til at generobre det niveau, som Facebook tidligere havde.

Ser man på de samme 39 medier tilbage til januar 2016, kan man konstatere, at det aktuelle engagement fra Facebook, trods stigning, stadig er cirka 30 procent lavere end det laveste niveau siden 2016.

Samlede antal interaktioner for 39 danske medier fra januar 2016 til nytår 2018/2019. Lilla er videoopslag, som giver færre og færre interaktioner. Mørkegrøn er traditionelle linkopslag. CrowdTangle/Medietrends.dk

Den optimale måleenhed for denne artikel ville have været læsertal fra de 39 medier. Men i mangel af det, er engagementet på Facebook den næstbedste målestok.

Tallene i denne analyse viser den samlede udvikling for de 39 medier. Blandt dem er der enkelte medier, der har oplevet den modsatte udvikling. Men en stikprøve blandt 10 helt store medier og 10 lokalmedier, viser, at udviklingen gælder for næsten alle.

Udviklinger lader til at været et internationalt fænomen, viser supplerende datatræk på store medier som New York Times, Le Figaro, Washington Post og Wall Street Journal.

Også de er steget i antal interaktioner hen over efteråret. De amerikanske er dog faldet en smule igen i december. Men ikke til tidligere lave niveau.

Original

Mediernes 10 bedste ideer – forår 2019

Medier verden over eksperimenterer på livet løs. Tjek de mest inspirerende og originale ideer fra årets første seks måneder

Udgivet

den

Mediernes 10 bedste ideer - forår 2019
Foto: Krassy Can Do It/Flickr

Årets første seks måneder er gået og det er tid til at samle op på nogle af de mest inspirerende ideer og eksperimenter, som Medietrends har beskrevet.

Nogle af ideerne er allerede opsnappet af danske medier og andre ligger jomfrueligt og venter på at blive trykprøvet i Danmark.

Og husk, at der findes muligvis dumme og dårlige ideer, men det kan man aldrig vide med sikkerhed før man har undersøgt det. Her er 10 medier, der betaler lærerpengene for dig – og gudskelov er de fleste gode ideer og alle er helt originale.

God læselyst:


Det var 10 ideer fra årets første seks måneder. Men du får også lige en nummer 11 med, som ganske enkelt er best practice for den måske vigtigste side på digitale medier. Nemlig, der hvor brugerne skal beslutte sig for at betale

Læs resten af artiklen

Nye job

Brief

Roskildeborgmester Joy Mogensen er ny kulturminister. Mediernes og kulturens nye minister er overraskende blevet Roskildes borgmester Joy Mogensen. Sent torsdag var Kulturministeriets pressefolk endnu så uforberedte, at ministeriets hjemmeside blot henviser til Joy Mogensens Linkedin-profil. Joy Mogensen er gravid og forventes at tage barselsorlov, når hun nedkommer til oktober – DR

Chrome-ændringer spænder ben for betalingsvægge. Medier, der som fx New York Times, har en metered betalingsvæg, hvor brugerne har adgang til xx gratis artikler før de møder betalingsvæggen, får problemer efter sommerferien. Medierne lægger nemlig cookies på brugernes browser for at tælle, hvor mange gratis artikler, de har fået og hvis brugerne ”gemmer” sig bag incognito-søgning, har medierne hidtil kunne vælge at blokere dem. Men nye ændringer gør det umuligt for medierne at afklare om brugerne er i incognito-mode – Digiday

Facebookchef forklarer af de ikke lytter på dine samtaler. De fleste brugere af Facebook og Instagram har oplevet at få annoncer vist, der er relaterede til emner, de lige har talt om, men ikke søgt på. Facebook afviser konsekvent, at de sniglytter til vores samtaler, men det tror CBS-værten Gayle King ikke på. Hør hendes interview med Instagrams CEO og hans forklaring – CBS

Dine Facebookopslag afslører dit helbred. Forskere fra University of Pennsylvania hævder at de kan forudse 21 forskellige sygdomme, ved at analysere vores opslag på Facebook. Forskerne har gennemgået opslag fra 999 patienter og er nået frem til at, de især har held med at genkende Facebookbrugere med diabet, angst, depression og psykoser – Journals.plos.org

Hvordan nævnes medierne i den nye regeringsaftale? Partierne bag den 18 sider lange aftale, der skal indramme det politiske arbejde for den kommende S-regering, nævner medierne i sammenhæng med at højne den generelle tillid fra befolkningen. Samt et ønske om at genforhandle medieaftalen. Partierne skriver, at demokratiet skal styrkes ved blandt andet:

Styrke dansk public service. Efter folketingsvalget er der ikke længere flertal bag medieaftalen. Regeringen vil gøre status på implementeringen af aftalen og på den baggrund indbyde til politiske drøftelser med det mål at styrke dansk public service og blandt andet tage initiativ til, at streamingtjenester bidrager mere til danskproduceret indhold – Altinget.dk

Vinderne af Anders Bording-priserne kåret. Danske Mediers hæderspriser til specialmedier er nu uddelt. Fagbladet 3F fik tildelt Journalistprisen, mens Kristeligt Dagblads nichemedie, Kirke.dk, blev hædret med Medieprisen. Endelig blev der uddelt en særpris til tidligere journalistisk direktør i Danske Medier Christian Kierkegaard – Danske Medier.

1500 medier blev snydt af historie om norsk ø. Øen Sommarøy i det nordlige Norge har besluttet at droppe tid og alle ure. Det fremgik af en pressemeddelse, der for nylig blev sendt i omløb og som har fået 1479 medier verden over til at skrive artikler om den usædvanlige beslutning. Men det hele er et stunt sat i verden for at lokke flere turister til Nordnorge – NRK.no

Andre læser lige nu