Connect with us

Original

Sophias sorte dag

Robotternes skræmmende styrke er også deres største svaghed. Det blev udstillet, da verdens mest kendte robot gik i sort

Udgivet

den

Sophias sorte dag

Det er symptomatisk på mere end en måde, at Sophia the Robot er gemt væk under et sort klæde, mens hendes skabere roder i hendes indre. Godt hundrede journalister og fotografer venter på det, der måske ikke er det første pressemøde nogensinde med en robot, men så i hvert fald et af de få.

Det sorte klæde har en paradoksal lighed med den kvindelige dresscode i Saudi Arabien – landet, der sidste år tildelte statsborgerskab til Sophia. Og så har det en en-til-en lighed med den præstation, som Sophia leverer i dag. Først på Websummits store scene foran 20.000 techfreaks fra hele verden og derefter på det lukkede pressemøde, hvor hun nu er gået helt i sort.

Sophias normale niveau er skræmmende højt, men hendes bundniveau er ynkeligt lavt. Når teknikken ikke virker, reduceres hun på stedet til en død og ubrugelig dukke. Eller ”just a pretty face”, som hendes skaber, den mere end almindeligt excentriske Ben Goertzel fra Hanson Robotics i Hong Kong.

Sophia er formentlig den mest kendte robot i verden og det skyldes hendes menneskelige egenskaber. Hun har empati, humor og kan som noget nyt aflæse menneskelige ansigtsudtryk. Hertil kommer, at hendes eget ansigt er modelleret efter skuespilleren Audrey Hepburn og at hun blandt andet derfor er meget charmerende og likeable.

På den store scene er det tydeligt for os, der har mødt Sophia tidligere, at der er noget galt. Normalt er hun rap i replikken, men i dag er hun langsom, fraværende og for det meste helt tavs. Hendes skaber Ben Goertzel med det karakteristiske lange hår og sjove hatte får dog improviseret sig igennem de 20 minutter og alle er imponerede, da Sophia aflæser om Bens ansigt er surt, glad, overrasket eller forvirret.

Men under det efterfølgende pressemøde går det galt. Først forsinkes det i en lille halv time, hvor teknikkerne roder desperat rundt under Sophias sorte klæde og mens Ben Goertzel indleder pressemødet og hurtigt kaster sig ud i lange begejstrede visioner, ligger teknikkerne under bordet og arbejder febrilsk med Sophia.

Se det pinagtige pressemøde her

Kernen i Ben Goertzels vision er, at den globale robotintelligens løftes til uendelige højder, når alle robotters intelligens og evner samles i den virtuelle sky. I stedet for at hver enkelt robot har sin individuelle ekspertise, vil Ben Goertzel samle det, så alle robotter i princippet, kan trække på hinandens evner.

Det kræver dog, at robotten er på nettet. Og eftersom den hurtige ethernet-forbindelse svigtede Sophia, blev det på den mest tankevækkende vis illustreret, at robotternes store styrke også er deres allerstørste svaghed. Uden lynhurtig forbindelse til skyen er Sophia ikke andet end en smuk udgave af en Commodore 64 – so to say.

Sophias meget menneskelignende træk har i flere år været med til at forføre mange til dels at opfatte hende som et individ – ikke mærkeligt eftersom hun er statsborger og hun kom til Websummit i Lissabon efter at have haft drøftelser om endnu et statsborgerskab med EU-landet Malta – og til at opfatte hendes eksistens som en skræmmende udfordring for menneskeheden.

Det bliver heller ikke bedre af, at Ben Goertzel åbent erkender, at han ikke ved, hvor det ender med den kunstige intelligens. Han anbefaler derfor, at vi, nu mens vi udvikler den kunstige intelligens, er meget bevidste om at fodre robotterne med sunde værdier.

De er ligesom børn. Hvis de opdrages godt, bliver de gode samfundsstøtter og hvis ikke, bliver de udfordrende for samfundet.

Den diskussion fyldte meget for et år siden på Websummit og du kan læse om de interessante vurderinger og persektiver her.

Men Sophia er ikke et individ. P.t. findes der 5 eller 6 af hende, Goertzel kunne ikke lige huske det, og på en eller anden banal måde, understreger det faktum også, at Sophia er en maskine og ikke et individ.

Omvendt demonstrerer det også, at når der findes 5 kloner af hende, så kunne der også komme yderligere 5 millioner.

Og mens Sophia gik i sort i Lissabon, var de fire andre Sophiaer rundt om på Hanson Robotics sikkert oppe i fulde omdrejninger. Dem, der frygter robotinvasionen skal derfor ikke fejre Sophias offday for længe. Men de kan begynde at overveje om det er muligt at cutte forbindelsen til internettet.

Foto: Websummit

Original

Mark Zuckerbergs mentor vender ham ryggen

Roger McNamee var en af de første investorer i Facebook og har igennem mange år været mentor for Zuckerberg. Men nu har McNamee fået nok og leverer her et bidende angreb på Facebook.

Udgivet

den

Mark Zuckerbergs mentor vender ham ryggen

62-årige Roger McNamee er ikke hvem som helst. Han var blandt de første til at investere i Facebook, han er blevet fremhævet som en inspirator af Bill Gates, han har skudt mindst en million dollars i Wikimedia, arbejder p.t. sammen med Bono og så har han, ifølge sine egne oplysninger, igennem mange år været mentor for Mark Zuckerberg, Facebooks stifter.

Men mon ikke det forhold er historie nu, hvor Roger McNamee har udgivet bogen Zucked – Waking up to the Facebook catastrophe.

The Times har netop bragt et af kapitlerne, hvor Roger McNamee uddeler giftige tæsk til Zuckerberg og Facebook.

Her er et pluk af saftige citater:

”Jeg holdt af Zuck. Jeg holdt af hans team. Jeg var fan af Facebook og jeg var et af de mennesker, han ville ringe efter, når han stod overfor nye eller udfordrende sager. Det var sjovt for mig at være mentor og Zuck kunne ikke været en bedre elev. Vi talte om sager, der var vigtige for Zuck og hvor jeg havde værdifulde erfaringer. Oftere end sjældent fulgte han mine råd,” skriver Roger Mcnamee og så giver han den ellers gas:

”Zuck har altid troet på, at det at forbinde alverdens mennesker med hinanden er en så vigtig mission, at den retfærdiggør alle nødvendige skridt for at nå målet. Zuck og hans inderkreds er så overbeviste om den ædle mission, at de oftest lytter til kritikken uden at ændre deres adfærd.”

”Deres svar på stort set alle kritikpunkter er at levere mere af det samme, som skabte problemet: mere kunstig intelligens, mere kode, flere kortsigtede løsninger. De gør ikke dette fordi de er dårlige mennesker, men fordi deres succes har forskruet deres realitetssans. De kan slet ikke forestille sig, at deres problemer altid skyldes deres egne designs eller beslutninger.”

”Når de konfronteres med beviser for, at disinformation og fake news fra Facebook har påvirket både Brexit og valget i USA følger de samme opskrift, som de har gjort fra starten: Afvis, forsink, afspor, fordrej. Facebook skal presses hårdt for at komme til plan b, der hedder: Undskyld og lov at gøre det bedre.”

Underløber journalistikken

”Facebooks og andre platformes trussel mod den offentlige sundhed, demokratiet, privatlivet og konkurrencevilkårene er et resultat af deres forretningsmodel og det er derfor den, der er nødt til at blive ændret. Den politiske og sociale magt fra Facebook og andre internet platforme er usund og upassende for et demokrati som vores.”

”Som brugere har vi større magt til at kræve tingene ændret end vi selv tror. Vi kan ændre vores adfærd, skabe politiske bevægelser og vi kan insistere på statslig indblanding, der fremmer human-drevet teknologi som et alternativ til ekstrem teknologi.”  

”Facebook (og Google og Twitter) har underløbet den frie presse fra to retninger. De har eroderet journalistikkens økonomi og overdænget den med disinformation. På Facebook ligner information og disinformation hinanden. Den eneste forskel er, at disinformation skaber større indtægter, så den behandles bedre”.

Facebook koster fattige menneskers livs

”Facebook er en trussel mod de magtesløse overalt på kloden. De har givet gratis internetservice til fattige mennesker i omkring 60 lande. Men prisen har været massiv social disruption. Manglende sprogkundskaber og kulturel forståelse har blændet Facebook i en sådan grad, at de ikke ser, hvordan deres platform udnyttes til at skade forsvarsløse mennesker. Det har for længst skabt dødbringende ofre i Sri Lanka og Myanmar.”

”Google og Facebook er pseudo profitable fordi de ikke betaler for den skade de forvolder”.

”Den amerikanske økonomi har traditionelt været meget mere baseret på iværksættere end nogen anden økonomi. Hvis min hypotese er korrekt, er landet nu i gang med et risikabelt eksperiment, der er afhængig af monopoler, når det kommer til innovation, økonomisk vækst og jobskabelse”

”Økonomipolitisk ser jeg gerne, at markedet får begrænsninger for, hvordan spillere som Facebook, Google og Amazon kan operere. Det ville være en fordel for at økonomien at opløse dem. Et første skridt kunne være at forhindre dem i flere opkøb og i at dele tilskud og data intern i deres organisationer.”

Hele kapitlet kan læses på engelsk her

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu