Connect with us

Medieøkonomi

Medier snydes: Annoncerobotter svindler for 124 milliarder kroner i år

Milliarder af ægte annoncekroner, der kunne bidrage til drift af medier og andre reelle digitale indholdsproducenter, forsvinder ned i et dybt hul, hvor fupmagere, digitale svindlere og robotter huserer.

Udgivet

den

Milliarder af ægte annoncekroner, der kunne bidrage til drift af medier og andre reelle digitale indholdsproducenter, forsvinder i stedet ned i et dybt hul, hvor fupmagere, digitale svindlere og robotter huserer.

Det afslører Buzzfeed News, der har optrævlet et netværk, der har specialiseret sig i at skabe bottrafik på rigtige annoncer. Det betyder, at annoncørerne betaler for, at robotter ser deres annoncer – altså penge lige ud af vinduet.

Blandt de annoncører, der har spildt deres penge på robottrafik er blandt andet Disney, L’Oréal, Facebook, Volvo og Lyft.

Eksperter vurderer overfor Buzzfeed News, at den omsiggribende svindel med digitale annoncer alene i år vil beløbe sig til 19 milliarder amerikanske dollars – svarende til 124 milliarder kroner. Andre anslår, at beløbet kan være helt op til tre gange højere. Penge, som annoncørerne betaler og som istedet kunne have bidraget til driften af ærlige medier og indholdsproducenter, hvor annoncerne var blevet set af rigtige forbrugere og ikke robotter.

Tricket, som Buzzfeed News afslører er en sofistikeret fidus, med mange led:

Først opkøber svindlerne forskellige reelle Android apps og benytter deres nye ejerrettigheder til at nærstudere brugernes (rigtige mennesker) adfærd. Derefter træner de deres robotter til at efterligne den menneskelige adfærd på digitale platforme. Når robotterne er dygtige nok, bliver de sluppet løs på diverse websites og apps og eftersom de blandes sammen med rigtig menneskelig trafik og iøvrigt selv agerer som mennesker, kan de forskellige annoncenetværk ikke genkende dem.

Robotterne er derfor med til at øge annonceindtægterne for de forskellige apps og websites, som de besøger.

Det største annoncenetværk er Google og de har naturligvis strenge regler imod botgenereret annoncetrafik. Men svindlerne har været så dygtige til at få robotterne til at opføre sig menneskeligt, at Googles kontrolsystemer ikke har opdaget noget. Efter Buzzfeed har kontaktet Google er der nu skredet ind over for det afslørede netværk. Men masser af andre eksisterer fortsat og skovler penge ind.

Det hører også med til historien, at annoncenetværk som for eksempel Google tjener penge på annoncerne uanset om det er mennesker eller robotter, der har set dem og klikket på dem.

Hele historien, der er meget lang, kan læses her.

Journalisten bag, Craig Silverman, der netop har optrådt på Medietrends kursus om CrowdTangle og som også bidrager på næste kursus, har lavet en pixiudgave på Twitter:

 


Foto: Pixabay

Læs også