Connect with us

Kommentar

Kommentar: Cavlingprisen må deles i to

Kære Cavling-komite, lad ikke de to bankafsløringer skygge for hinanden. Det vil være en ære for dem begge at modtage prisen sammen med graverkollegaerne fra det andet projekt.

Udgivet

den

Kommentar: Cavlingprisen må deles i to

Frem til i dag har Berlingskes utrolige afsløringer af omfattende hvidvask i Danske Bank lignet et stensikkert bud på årets Cavlingpris.

Men med dagens internationale afdækning af, hvordan verdens største banker har plyndret europæiske statskasser for anslået 410 milliarder kroner, har Berlingske fået en seriøs modkandidat. Det internationale journalistsamarbejde #CumExFiles, der står bag afsløringen, har nemlig journalister fra DR og Politiken med i helt centrale roller.

De danske journalister i udbytteskatteskandalen har arbejdet med sagskomplekset i årevis og kan uden at rødme tillade sig at modtage ære for at samarbejdet blev etableret og eksekveret med maksimal slagstyrke.

Normalt uddeles Cavlingprisen kun til ét projekt, men det er tidligere set, at journalister fra flere medier har delt prisen for at dække den samme sag. Siden prisen blev uddelt første gang i 1945 er den dog aldrig blevet delt mellem to forskellige projekter eller sager.

Men en gang skal jo være den første. Og når to så imponerende og opsigtsvækkende journalistiske projekter fyres af i samme kalenderår, må det være det historisk rigtige tidspunkt at disrupte ideen om at vinderen tager det hele.

Der er intet i Cavlingprisens retningslinjer, der forhindrer at uddele den til to forskellige projekter. Og når alt kommer til alt, vil det ikke være nogen større journalistisk udfordring at samle de to afsløringer under en fælles hat om ulovligheder i bankverdenen.

Cavlingprisen skal uddeles til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent, hedder det. Sjældent har danske journalister i så høj grad som i 2018 levet op til det ædle ideal.

Kære Cavling-komite, lad ikke de to afsløringer skygge for hinanden. Det vil være en ære for dem begge at modtage prisen sammen med graverkollegaerne fra det andet projekt.

Samtidig vil det være en autoritativ anerkendelse og blåstempling af, at dansk journalistik – trods økonomisk krise og interne stridigheder mellem medierne – aldrig har befundet sig på et højere niveau.

At dele prisen i to er ikke en devaluering af prisens prestige. I hvert fald ikke så længe det kun sker, når danske journalister synkront præsterer så anerkendelsesværdigt arbejde, som det er sket i dette år.

Med al respekt, er det ikke noget vi ser særlig ofte – om end nogensinde tidligere.

Foto: Dansk Journalistforbund/Jonas Pryner Andersen

Læs også