Connect with us

Kommentar

Kommentar: Cavlingprisen må deles i to

Kære Cavling-komite, lad ikke de to bankafsløringer skygge for hinanden. Det vil være en ære for dem begge at modtage prisen sammen med graverkollegaerne fra det andet projekt.

Udgivet

den

Kommentar: Cavlingprisen må deles i to

Frem til i dag har Berlingskes utrolige afsløringer af omfattende hvidvask i Danske Bank lignet et stensikkert bud på årets Cavlingpris.

Men med dagens internationale afdækning af, hvordan verdens største banker har plyndret europæiske statskasser for anslået 410 milliarder kroner, har Berlingske fået en seriøs modkandidat. Det internationale journalistsamarbejde #CumExFiles, der står bag afsløringen, har nemlig journalister fra DR og Politiken med i helt centrale roller.

De danske journalister i udbytteskatteskandalen har arbejdet med sagskomplekset i årevis og kan uden at rødme tillade sig at modtage ære for at samarbejdet blev etableret og eksekveret med maksimal slagstyrke.

Normalt uddeles Cavlingprisen kun til ét projekt, men det er tidligere set, at journalister fra flere medier har delt prisen for at dække den samme sag. Siden prisen blev uddelt første gang i 1945 er den dog aldrig blevet delt mellem to forskellige projekter eller sager.

Men en gang skal jo være den første. Og når to så imponerende og opsigtsvækkende journalistiske projekter fyres af i samme kalenderår, må det være det historisk rigtige tidspunkt at disrupte ideen om at vinderen tager det hele.

Der er intet i Cavlingprisens retningslinjer, der forhindrer at uddele den til to forskellige projekter. Og når alt kommer til alt, vil det ikke være nogen større journalistisk udfordring at samle de to afsløringer under en fælles hat om ulovligheder i bankverdenen.

Cavlingprisen skal uddeles til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent, hedder det. Sjældent har danske journalister i så høj grad som i 2018 levet op til det ædle ideal.

Kære Cavling-komite, lad ikke de to afsløringer skygge for hinanden. Det vil være en ære for dem begge at modtage prisen sammen med graverkollegaerne fra det andet projekt.

Samtidig vil det være en autoritativ anerkendelse og blåstempling af, at dansk journalistik – trods økonomisk krise og interne stridigheder mellem medierne – aldrig har befundet sig på et højere niveau.

At dele prisen i to er ikke en devaluering af prisens prestige. I hvert fald ikke så længe det kun sker, når danske journalister synkront præsterer så anerkendelsesværdigt arbejde, som det er sket i dette år.

Med al respekt, er det ikke noget vi ser særlig ofte – om end nogensinde tidligere.

Foto: Dansk Journalistforbund/Jonas Pryner Andersen

Kommentar

Når manipulationerne kommer fra Slotsholmen og ikke Skt. Petersborg

Mens myndigheder og ministre frygter russiske manipulationer i valgkampen, manipulerer deres spindoktorer skamløst

Udgivet

den

Foto: Guillaume Baviere/Flickr

Kommentar/

Danmark er i valgkamp og der er begrundet frygt for at fremmede magter vil forsøge at manipulere den offentlige debat. Men hvad hvis den største og mest reelle fare for bevidste manipulationer rent faktisk kommer fra Slotsholmen selv?

De seneste dages begivenheder peger pinligt i den retning.

Som de fleste har opdaget, udviklede et besøg af undervisningsminister Merete Riisager på Ørestad Gymnasium torsdag sig i en uheldig retning. Hvad der præcist foregik og hvordan medierne håndterede episoden er en debat værdig. Men det, der er virkelig alarmerende er, hvordan politikere og ikke mindst statsbetalte spindoktorer udnyttede muligheden til at manipulere skamløst.

Et eksempel er udenrigsminister Anders Samuelsens spindoktor Niels Th. Dahl, som mod bedre vidende, bruger episoden til at bagvaske Enhedslistens moral.

Forløbet er, at TV2Lorry publicerer en artikel, hvoraf det fremgår, at Riisager blev mødt med protester og buhråb på gymnasiet. Artiklen skriver ikke om møntkast eller luderråb. Per Clausen fra Enhedslisten deler artiklen på Twitter med ordene: ”Dejligt at eleverne konfronterer ministeren med virkeligheden”.

Senere skriver andre medier, at der angiveligt også er kastet mønter (rettes senere til en mønt eller måske en kapsel), og at der blevet råbt luder. Dette får spindoktor Niels Th. Dahl til at insinuere, at Enhedslisten bakker op om at råbe luder og kaste med mønter. Og som ”dokumentation” retweeter Niels Th. Dahl Per Clausens oprindelige tweet, som altså er skrevet i en anden kontekst.

Inger Støjbergs spindoktor Mark Thorsen, der altid er flittig på Twitter, benytter samme greb – altså at få Per Clausens sympati for de verbale protester til at fremstå som en opbakning til møntkast og luderråb.

Nu kan det gå stærkt på de sociale medier og man kan tage fejl. Men hvis man er ansat som kommunikationsekspert på højeste niveau, så ved man, at man skal skynde sig at beklage og forsøge at gøre sagen god igen. Hvis altså man er enig i, at man er kommet til at skævvride virkeligheden.

Men ingen af de to spindoktorer har erkendt problemet. Flere har udfordret dem på Twitter, men alt preller af.

Når to fremtrædende kommunikatører på Slotsholmen bevæger sig rundt på dette niveau, og tilmed får retweets af Folketingets formand Pia Kjærsgaard, er der al mulig grund til, at det danske demokrati bør kigge lige så meget indad som østpå, når trusselsbilledet for den kommende valgkamp opmales.

Og når vi alligevel er i gang, bør politikere, ministre og embedsmænd, der igen og igen kommunikerer med bevidste mål om at vildlede frem for at lede også kigge sig selv i spejlet.

Et eksempel på det er fx selvsamme Merete Riisagers rapport om integration af tredjegenerations indvandrere som blev sendt i en version uden forbehold til Berlingske og en mere afdæmpet til Danmarks Statistik.

I de seneste måneder har der været afholdt møder mellem myndigheder og medier, myndigheder og Facebook, partier med partier og sikkert en masse andre kombinationer. Fælles dagsorden har været at undgå misinformationer og manipulationer i valgkampen.

Gode mål, men ikke en bønne værd, hvis ministre og toppolitikere vender det blinde øje til, når Slotsholmen selv er arnested for grove manipulationer.

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu