Connect with us

Original

Antal TV-programmer der samler nationen styrtdykker

Tidligere rykkede familien sammen i sofaen over 1.000 gange om året. Nu sker det ti gange så sjældent – det skader den nationale samtale og sammenhængskraften.

Udgivet

den

Antal TV-programmer der samler nationen styrtdykker

I begyndelsen af 1990’erne havde Danmark hvert år flere end 1.000 tv-programmer med flere end 1 million seere. Siden da har TV-kanalernes flagskibe været i frit fald og i dag er antallet svundet ind til sølle 109 om året.

Det viser helt nye tal fra DR Medieforskning.

Grafik: Medieudviklingen 2017 – DR

Ifølge medieforskerne skal forklaringen på den voldsomme udvikling ses som en kædereaktion på tv-branchens og teknologiens udvikling, der har givet seerne mange flere kanaler og platforme at konsumere meget mere indhold på. Det betyder, at der i dag opstår fællesskaber omkring serier, som er mere aldersbestemte end tidligere, hvor hele familien rykkede sammen i sofaen for at se Matador, TV-Avisen og Lykkehjulet.

I dag har alle familiemedlemmer hver deres skærm og det gør, at der bliver længere mellem programmer, der opnår syvcifrede seertal fordi de samler på tværs af generationer.

Medieforskere nævner, at programmer som X Factor, Vild med dans, dansk drama som Arvingerne og Badehotellet og håndbold- og fodboldkampe med dansk deltagelse er blandt de udsendelser, der fortsat kan samle flere end 1 million seere.

Mister vores samtale og sammenhængskraft.

De store tv-programmer leverede tidligere stof til mange af de samtaler, vi havde i løbet af en dag. Om det var ved kaffemaskinen på arbejdet, i skolegården eller i bussen, så var det oplagt at evaluere lidt på de seneste begivenheder i Korsbæk og omegn. Derfor udgjorde tv-serier og programmer tidligere en lang større del af de danske samtaler end de gør i dag, hvor nyheder er blevet mere dominerende end tidligere. Netop fordi nyhederne er nogenlunde ens for os alle.

Medieforskerne i DR er lidt forsigtige i deres konklusion af om tv-udviklingen udfordrer den nationale sammenhængskraft. De skriver “Det gør den nok”. Det udsagn kan godt overbydes herfra. Naturligvis påvirker det sammenhængskraften negativt når vi grupperer os i et atomiseret landskab af fællesskaber omkring tusind forskellige serier i stedet for en. Men det er positivt, at nyheder fortsat er en stor samtalemotor – endda støre end vejret.

Grafik: Medieudviklingen 2017 – DR

Hele rapporten er på 68 sider og dækker mange andre interessante nedslag i medieudviklingen. Hent rapporten her

Foto: DR Pressebilleder

Læs også