Connect with us

Original

Mister medierne Facebook i 2018?

Måske bliver symbiosen mellem medierne og Facebook snart brudt. Det frygter flere og nu bakkes ideen op af et anonymt udsagn fra et møde med Facebook.

Udgivet

den

Mister medierne Facebook i 2018?

Måske bliver 2018 året, hvor symbiosen mellem medierne og Facebook bliver brudt. Det er i hvertfald en mulighed, som flere og flere forholder sig til og som nu bakkes op af et anonymt udsagn fra et møde med Facebook.

Ligeledes har Facebook etableret eksperimenter, der signalerer at medierne ikke skal sove trygt.

Det vurderer blandt andet en chef fra et mellemstort internationalt medie, som anonymt fortæller om et møde, vedkommende har haft med Facebook:

“If I were you, I would probably not rely on Facebook as much as you are,” var beskeden fra Facebook ifølge den anonyme chef. som Digiday har interviewet.

Også danske Rasmus Kleis Nielsen, der er leder af the Reuters Institute for the Study of Journalism har i en 2018-prognose udtrykt bekymring for, at Facebook i 2018 vil adskille det redaktionelle medieindhold fra Facebooks øvrige indhold.

Ligeledes har Digiday talt med flere andre eksperter, der ikke tøver med at forestille sig dramatiske forandringer.

Derfor er Facebook træt af medier

Der er to forhold, der taler for at Facebook nedprioriterer mediernes indhold og i stedet fokuserer på individer, grupper og communities.

Dels giver medieindholdet enorme udfordringer for Facebook, der hvert sekund skal forholde sig til fake news, hate speech og misinformationer. Senest er en tysk lov, der kan give sociale platforme bøder på helt op til 50 millioner euro for at viderebringe den type indhold, trådt i kraft.

Det kontroversielle indhold skaber ikke bare politiske, juridiske, ressourcekrævende og økonomiske udfordringer for Facebook. Det er også med til at nedbryde vores generelle tillid til det, vi oplever på Facebook. Ikke bare til nyheder, men også til alle de individuelle inputs fra vores venner.

I det lys kan det være fristende at lukke eller skrue ned for medieindholdet.

En måske endnu mere vigtig årsag til at fokusere på individindholdet er, at det er selve kernen i Facebooks succes og at der ikke er meget, der tyder på at medieindholdet bidrager mærkbart til de mange milliarder Facebookbrugeres besøg på platformen. Brugerne hopper primært på Facebook for at tjekke deres sociale netværk – ikke medierne.

Men i de senere år er Facebook-brugerne blevet mindre og mindre aktive og antallet af opslag, reaktioner og kommentarer er støt faldende. En analyse af den tilbagegang, kunne være, at det meget medieindhold ikke alene nedbryder den generelle tillid, men også samtidig ødelægger den øjenhøjde-dialog, som skal være idealtilstanden på et socialt medie.

Opmærksomme Facebook-brugere har formentligt bemærket, at Facebook i højere og højere grad forsøger at nudge os alle til at skrive mere. Det sker for eksempel med små videokollager af dit år på Facebook eller markeringer af årsdage for dig og dine venner. Alt dette fordi Facebook savner originalt og individbaseret indhold.

Sådan kan Facebook presse medierne ud

Her er to metoder Facebook kan bruge til at presse medierne ud af nyhedsfeedet. I praksis, kan der sikkert let opstå andre muligheder, ligesom metoderne kan kombineres.

1:

Facebook kan forhindre mediernes egne Facebooksider i at lave opslag på nyhedsfeedet og i stedet placere deres opslag på et alternativt feed. Den metode har Facebook eksperimenteret med i de senere måneder i seks lande og det har fået mediernes rækkevidde på Facebook til at styrtdykke.

Eksperimentet tillader dog stadig, at brugerne kan dele mediernes opslag på nyhedsfeedet. En interessant detalje er, at medierne i Slovakiet, der er et af de seks lande, oplyser, at de ikke har mistet nævneværdig trafik på deres websites på trods af, at de har mistet rækkevidde på Facebook.

Facebook har officielt meddelt, at de ikke har planer om at udvide eksperimentet. Men det kan de jo altid lave om på.

2:

Facebook kan skrue voldsomt ned for algoritmen så opslag fra medier eller med medieindhold får lav rækkevidde – uanset om det er publiceret på det ene eller andet feed.

Som et supplement til de to metoder, kan man spekulere i, at Facebook alligevel giver privilegier til udvalgte medier, som enten er særlige kæledægger for Facebook (læs, gigantiske engelsksprogede medier og ikke danske) eller medier, der betaler for at få deres indhold ud til publikum.

2018 er fortsat kun få dage gammel og det er for tidligt og for hasarderet at konkludere, at frenemy-forholdet mellem medierne og Facebook er på vej i graven. Men det kan ikke udelukkes.

Et faktum er i hvert fald helt sikkert:

Facebooks fokus er at please brugerne til at blive længst muligt, så de kan se flest mulige annoncer – ikke være avisbud for medierne.

Tidligere data viser, at Facebook leverer 38 procent af trafikken til danske, digitale medier.

Foto: RJ/Flickr

Læs også