Connect with us

Kurateret

Ny forskning: Derfor klikker vi på nogle artikler

Artikler skal være personligt relevante, nærværende, give stof til samtaler og fremkalde følelsesmæssige reaktioner. Så let er det

Udgivet

den

Ny forskning: Derfor klikker vi på nogle artikler

Medierne måler intensivt på de klik, der lander hos dem. Hvor de kommer fra, hvor langt besøget er, hvor brugeren kommer fra, om det er mobil eller stor skærm og om det er en kernelæser eller ej.

Men det er sjældent, der undersøges, hvorfor brugerne klikker? Hvad er det, der har fået dem til at klikke på lige netop denne artikel og ikke hundrede andre?

Et nyt forskningsprojekt fra VU University Amsterdam har forsøgt at undersøge spørgsmålet. Forskerne har overværet 56 forskellige nyhedsbrugere klikke rundt på nyhedsmedier mens de delte deres tanker med forskerne.

Grundlæggende når studiet frem til, at nyhedsbrugerne især går efter artikler, der opfylder et eller flere af følgende krav:

  • Er relevant for brugeren personligt.
  • Handler om noget, der er foregået tæt på brugeren (desværre er brugerne ikke enige om, hvad “tæt på” er).
  • Artiklen giver brugeren noget at tale om.
  • Artiklen fremkalder følelsesmæssige reaktioner.

De 56 testpersoner var ikke mere tilbøjelige til at klikke på artikler fordi de var nye eller fordi de havde konklusioner, som brugerne var enige i. Dette er nok lidt overraskende, men kan måske forklares med, at de alligevel klikkede på den type artikler på grund af de andre årsager.

Studiet giver nok ikke anledning til de store aha-oplevelser for journalister og redaktører. Men det er endnu en tyk understregning af, at nyhedsfokus i en digital verden er nødt til at være brugerorienteret, ellers klikkes der ikke.

Læs mere om studiet her

Kurateret

Man kunne også spørge læserne til råds

Journalist laver sin egen survey blandt læserne for at forberede sig til den amerikanske valgkamp

Udgivet

den

Matt Pearce fra Los Angeles Times har ikke tidligere dækket amerikanske valgkampe. For at forberede sig bedst muligt og være sikker på, at han rammer det, som læserne har brug, har han derfor taget det noget usædvanlige skridt at producere et helt spørgeskema med 11 spørgsmål, som har har delt på sine sociale medier.

Indtil videre har 3.000 personer svaret på hans spørgsmål. De har blandt andet fortalt, hvad de mener er det vigtigste spørgsmål i valgkampen, hvilke emner, de helst vil læse om, hvad de selv vil stemme, og hvordan de ville prioritere arbejdet, hvis de var chef på Los Angeles Times.

Matt Pearce fremhæver, at den massive feedback giver ham et solidt fundament at stå på, når han kaster sig ud i arbejdet.

“Nu repræsenterer jeg tusindvis af mennesker, som har bedt mig om at undersøge dette og jeg er tilfældigvis fyren, som bliver betalt for at flyve rundt og grave dokumenter frem og stille spørgsmål for dem, mens de har travlt med at leve deres liv,” siger Matt Pearce til NiemanLab.

Pearces spørgeskema spørger ikke kun, hvilke typer historier læserne ville sætte igang hvis de var redaktører, men også hvilke der er mest sandsynlige, at de vil læse.

Og der er ikke nogen sammenhæng mellem de svar, hvilket må siges at være nyttig viden for en journalist.

Læs om hele Matt Pearces lytteprojekt på NiemanLab.

Du kan se alle hans spørgsmål ved at klikke på hans tweet.

Ideen om at spørge læserne til råds er på ingen måde unik. Mange medier har længe gjort en dyd ud af at lytte til brugerne, men så vidt vides, er det første gang, at en individuel journalist har lavet sit eget analysearbejde.

Mange medier stiller regelmæssigt spørgsmål til brugerne og den filosofi vil formentlig tage mere fart i Danmark efter det amerikanske Hearken har etableret sig her.

Hearken fabrikerer spørgebokse og analyseværktøjer til at håndtere de mange svar.

Og nu hvor du har læst helt hertil har du måske også lyst til at deltage i Medietrends læserundersøgelse?

Alle besvarelser læses med stor nysgerrighed og åbenhed. Du kommer til Medietrends spørgsmål her

Læs resten af artiklen

Nye job

Brief

Google tjener 31 mia. kr på mediene. Det anslår News Media Alliance i en analyse, som dårligt nåede at blive publiceret, før den blev kritiseret af blandt andet Google og faktisk også flere medier. Mens Google kalder regnestykket noget, der kunne være på bagsiden af en kuvert, betegner fx Slate det som ”flimsy” – News Media Alliance.

Mikrobetalingspioner stopper mikrobetaling. Den hollandske nyhedsaggregator Blendle, der har været kendt for at sælge artikler i løsvægt indstiller styksalget. Fremover vil de i stedet satse 100% på deres Spotify for news-model, hvor kunderne betaler et abonnement på 9,99 euro om måneden og så får fri adgang til en lang række artikler fra udvalgte betalingsmedier – NiemanLab

Google opdatering halverer Daily Mails søgetrafik. Den 3. juni gennemførte Google en ordinær opdatering af deres søgealgoritme, og det har foreløbigt kostet dyrt hos Daily Mail, der oplever en halvering af deres søgetrafik. Medietrends har forhørt sig hos flere danske medier, men ingen har oplevet det samme – Pressgazette

Bliv klogere på Facebooks globale valuta i næste uge. Det har kimen til en altomfattende disruption af den digitale verden og en hel del mere, når Facebook lancerer en global kryptovaluta. Hidtil har det været ventet, at det først sker i 2020, men nu står det klart, at Facebook allerede i næste uge vil løfte sløret for deres planer for den kommende valuta kaldet Libra – Techcrunch

Hvad betyder Libra for medierne? Umuligt at svare på. Men ædruelige mennesker spekulerer på, at det kan sætte gang i indholdssalg på Facebook og måske/måske ikke kan det kickstarte mikrobetaling af journalistik – Medietrends

Andre læser lige nu