Connect with us

Original

Da Vestager blev techverdenens rockstar

Vestager på Websummit: ”Det handler om grådighed og frygt. Og når du kombinerer det med magt, får du en meget giftig cocktail.”

Udgivet

den

Da Vestager blev techverdenens rockstar

Det, der kunne have begrænset sig til en hyggelig, intim og tam kaminsamtale i en sofa foran et publikum på 15.000 iværksættere, topchefer og verdensledere udviklede sig i aftes til en flammende skudsalve fra Margrethe Vestager mod de globale it-giganter.

Anledningen er den årlige Websummit-konference, der åbnede mandag i Lissabon og som de kommende dage samler 60.000 professionelle fra alt fra mediebranchen til sundhed, finans, politik og sport. Fokus er ny teknologi og Websummit er stedet, hvor små startupprojekter drømmer om at løbe ind i en af de 1.500 investorer, der kan genkendes ved, at de går rundt med blå skilte – hvis ikke man kan lugte deres penge.

Det er derfor et meget liberalt miljø, hvor alle tror på den frie konkurrence og håber, at de bliver det næste kapitel i den amerikanske drøm. Men Vestager, der blev præsenteret som ”one of the Worlds most important persons today” fik overbevist stort set samtlige 15.000 tilhørere til åbningsaftenen om, at den hårde linje, som hun som EU’s konkurrencekommissær kører mod giganter som Apple, Google og Facebook ikke er et anfald af nordic socialism, men derimod et forsvar for den frie konkurrence.

”Vi ønsker frie markeder, men vi forstår, at det frie marked også indeholder et paradoks, der gør, at vi nogle gange er nødt til at gribe ind. Vi tror på, at det ikke skal være the law of the jungle but the law of democracy, der skal herske,” forklarede Margrethe Vestager om forskellen på amerikansk og europæisk konkurrencepolitik.

Forinden havde hun understreget forskellen på de to markeder ved at lave en omvendt ”Ich bin ein Berliner”.

”Jeg føler mig aldrig så europæisk, som når jeg er i USA. For vi er anderledes.”

Det afgørende argument, som det store publikum tog til sig, er at den hårde linje mod giganterne ikke er en straf for at være store, men er et forsvar for den frie konkurrence, der giver alle mulighed for at få en fair chance. Det forudsætter, at ingen misbruger deres styrke til at holde andre nede, forklarede EU-kommissæren og tilføjede, at fri konkurrence også er god innovation.

”Når du skal konkurrere på at være den bedste og mest innovative og ikke på skære hjørner, så er det den mest innovative, der vinder. Hvis du stopper med at udvikle, dør du,” forklarede Vestager til begejstrede klapsalver.

Margrethe Vestager satte også ord på, hvorfor nogle, der er så store og rige alligevel ikke kan lade være med at misbruge deres dominans.

”Det handler om grådighed og frygt. Og når du kombinerer det med magt, får du en meget giftig cocktail.”

Aftenens sidste klapsalve indkasserede Vestager med denne opfordring:

”Vi skal tage vores demokrati tilbage. Vi kan ikke overlade det til Facebook eller Snapchat eller andre. Vi skal tage det tilbage og forny det. Samfundet er mennesker, ikke teknologi.”

Læs også