Connect with us

Original

Blog: Er du klar til at udnytte den store lydbølge?

Vi vil væk fra skærmen og i stedet bruge ørerne. Ny teknologi får lytteriet til at ligne en sand lydbølge. Hvis medierne er klar, er der masser at vinde

Udgivet

den

Skrevet af Lars K. Jensen, journalist med speciale i digital udvikling.

Lige nu er er der mange medier, der fokuserer på visuelle virkemidler: Lange, velresearchede artikler (“longreads”), interaktive grafikker og video. Og det er altsammen meget fint – hvis man er foran en skærm.

Den næste bølge i mediebranchen tegner dog til at foregå væk fra skærmen. Det drejer sig om lyd – som du kender det fra blandet andet podcasting: Kort fortalt lyd, når du beder om det.

Hvorfor, hvordan, hvornår – og hvad?

For nyligt læste jeg en artikel fra Nieman Lab, hvor BBCs “digital launch editor”, Trushar Barot, taler om stemmestyrede interfaces. Det drejer sig især om de såkaldte “digitale assistenter”, såsom Google Home, Amazon Alexa og Apples HomePod.

Lige nu mærker vi ikke så meget til det herhjemme i Danmark, men stemmestyring kommer. Det vokser hastigt i USA, og i maj måned skrev CNET, at antallet af enheder med digitale assistenter vil nå 7,5 milliarder i 2021. Det vil sige næsten lige så mange digitale assistenter, som man vurderer, der vil være mennesker på Jorden om fire år.

Det betyder selvfølgelig ikke, at der vil stå 7,5 milliarder HomePods rundt om på kloden. Der er nemlig også assistenter i andre devices. Den mest udbredte er den, du med stor sandsynlighed har i din telefon.

Hvis du har prøvet at føre en samtale med din iPhone eller har sagt “Okay Google” til din Android og stillet et spørgsmål, så har du allerede snakket med din digitale assistent. Den kunstige intelligens kan lynhurtigt klare ting, så du slipper for at skulle skrive og trykke løs på din telefon.

Din assistent kan besvare spørgsmål, klare bestillinger og en række andre ting – listen vokser for hver opdatering. Det samme gør mængden af opgaver, vi kan “hyre” disse assistenter til at gøre for os – og dermed også antallet af folk, der bruger assistenterne.

Det er, som Barot skriver i sin artikel, ikke længere mærkeligt at tale til sine enheder.

Igennem lydmuren – er medierne klar?

Hvad er det så man kan med disse nye, smarte teknologier, som bør interessere mediebranchen?

I Nieman Lab-artiklen er der et eksempel med amerikanske NPR. Her bruges der det, man kalder et API, som populært sagt gør det muligt for systemer at snakke med hinanden – og ofte hente og udveksle indhold. Helt konkret betyder det, at du som ejer af en Amazon-assistent kan bede Alexa om at bede ‘NPR One’ om at anbefale en podcast.

Hvordan klarer den digitale assistent (og NPR-tjenesten) den opgave? Jep, kunstig intelligens (“AI”). Talegenkendelse og det at kunne handle på det, der bliver sagt.

Globalt set er det formentlig meget få medier, der har en plan eller strategi for, hvad de vil (og kan) med kunstig intelligens. Og det er det, BBC’s Trushar Barot også vil sige med sin artikel. Den første del af artiklen bruger han på at understrege, at det er nu, mediebranchen skal handle, hvis man ikke vil misse toget. Lidt det samme tog, man missede, da internettet bredte sig fra universiteterne til resten af verden (i øvrigt den samme rejse, som Facebook har været på).

Her er der en smule overlap med den artikel, Søren Pedersen, skrev her på Medietrends for få dage siden: ”Mere teknologi, mindre publicisme, tak!”. (Disclaimer: Søren og jeg er bekendte, og vi har arbejdet sammen i flere år).

Naturligvis er The Washington Post (der er ejet af Jeff Bezos, der også ejer Amazon) med forrest i bussen. Men at de er med, er ikke længere det samme som at sige, at branchen generelt er med; The Washington Post er ganske enkelt ved at være foran så mange andre medie-/udgiverhuse, at de er i en liga for sig.

For nylig kunne du her på Medietrends læse, hvordan The Washington Post nu vil sælge deres app-”skal”, og jeg har tidligere skrevet om, hvordan de vil sælge deres CMS, ‘Arc’, til potentielt alle udgivere. Så hvis du ikke allerede var klar over det: Hold øje med Bezos og The Washington Post.

Tænk i lyd…nu

“Men, men, men,” tænker du måske – “det er jo i USA, og der er jo mange flere, der taler engelsk end dansk”. Og du har en pointe.

Da det drejer sig om genkendelse af det talte sprog, handler det om mere end at et givent antal danskere skal købe de personlige assistenter fra enten Apple, Google eller Amazon (der er de store spillere på markedet). Det handler også om, at firmaerne skal finde de enkle sprog interessante nok til at dedikere dele af deres udvikling i retning af disse sprog. Globalt set, er det meget få af denne planets indbyggere, der taler dansk, så måske der går lidt endnu, inden du kan tale dansk med din digitale assistent.

Men vi skal ikke være i tvivl: Det kommer. Og husk på: Rigtig mange af vores smartphones har allerede disse assistenter indbygget – så de er her allerede.

Selvom der kan være et stykke vej endnu til gennembruddet, kan vi i den danske mediebranche lige så godt begynde at forberede os. For en ting er, at de stemmestyrede interfaces bliver flere og mere populære, og hvad det betyder for vores brug af teknologi. Endnu mere interessant bliver det (set fra et medieperspektiv), hvis man tænker et lag dybere og reflekterer over, hvad disse personlige assistenter har som output: Lyd.

Ikke lange artikler eller spændende videoer. God, gammeldags lyd.

Det kræver derfor ikke den store kunstig-intelligens-machine-learning-supercomputer at regne ud, at det derfor vil være en god idé for mange medier at begynde at tænke i lyd. Flere medier gør det allerede, blandt andet udgiver Politiken også podcasts, mens du her på Medietrends for nylig kunne læse, at 4 ud af 10 Zetland-historier bliver lyttet i stedet for læst. Det er imponerende tal for en tjeneste, der blev lanceret i juni måned.

Du kender det sikkert fra dig selv: Det at læse en artikel kræver både din opmærksomhed, dine øjne og dine hænder. Og det tager tid. At lytte til en oplæst artikel eller en podcast-udsendelse kræver kun lidt af din opmærksomhed. Dine øjne og hænder kan lave noget andet, for mig er det typisk madlavning og opvask. Her har jeg slugt podcast om Danmarkshistorien (jeg elsker ‘Kongerækken’), Første Verdenskrig, bøger, teknologi, sikkerhed og generel orientering om samfundet.

Det tager selvfølgelig også tid, men det er ikke tid, hvor du er bundet fast til en skærm.

Jeg er simpelthen mæt på longreads, videoklip (der for manges vedkommende er der på grund af annoncekronerne) og den type interaktive grafikker, der er lavet, fordi man kan. Fortæl mig din historie, og jeg skal låne dig mine ører.

Lyd er bare lettere

En ting er, hvordan det ser ud nu. Podcast er endnu en niche i den danske lytning, og det forandrer sig næppe af sig selv. Men der er også perspektiverne. Jeg kan sagtens se mig selv bruge mere lyd i mit medieforbrug, end jeg allerede gør. Og du har det måske på samme måde?

For eksempel har jeg en konto på ‘gem til senere’-tjenesten Pocket, hvor jeg tilføjer de artikler, jeg falder over på min gang rundt på nettet. Det har jeg, så jeg kan gemme dem dér og læse dem på et tidspunkt og en enhed, der passer mig bedre. Men jeg må bare konstatere, at jeg er dårlig til det. Om aftenen (som oprindeligt var mit “target”-tidspunkt, hvor jeg ville læse de artikler, jeg har gemt) har jeg bare ikke lyst til at glo mere på en skærm. Det gør jeg rigeligt i løbet af dagen. Det samme gælder i weekenden; der er rigeligt med skærmtid allerede.

Jeg har en masse gode intentioner om at få læst de lange artikler – men tiden og overskuddet svigter. Ganske enkelt.

Til gengæld indtager jeg gerne lidt lyd. Hvad enten det er mens, jeg skræller gulerødder, vasker op eller bare ligger på sofaen, så fylder lyd mere og mere i mit liv. Hvis nu jeg kunne gemme artiklerne på Pocket på en smart måde, så jeg fik dem læst op..? Ja, det tror jeg faktisk, jeg ville gøre. Så kan jeg få læst historien op, mens jeg enten rydder op (ønsketænkning) eller bare sidder i lænestolen og slapper af.

Men jeg tænder ikke bare en flow-radio for at lytte, om der er noget spændende. Jeg træffer enormt afklarede valg om, hvad jeg vil lytte til, jeg har mine yndlings-podcast, og jeg har min yndlingsoplæser.

Fra læsere til lyttere

I forvejen får jeg læst artikler op via podcast-udsendelsen ‘Slate Technology – Spoken Edition’, som jeg tidligere har anbefalet. Det er interessante artikler, jeg (som en nysgerrig person, der er interesseret i teknologi) gerne vil læse – men jeg har ikke tiden. Jeg har til gengæld tid til at lytte til artiklerne, mens jeg udfører min faste rytme med morgenmaden.

Og jeg er ikke alene om at være glad for oplæsning af artikler. Mange Zetland-læsere bliver som nævnt til lyttere, og mange indehavere af digitale assistenter betjener deres medieforbrug med stemmen og får lyd som output. Det er en bevægelse, man som udgiver må forholde sig til – også selvom man udgiver tekst og synes, man er god til det.

Jeg har tidligere argumenteret for, at lange formater (det gælder i øvrigt også lyd) ofte er afsenderorienterede og tager for lidt udgangspunkt i modtageren. Jo, der er nogle medier, hvor jeg kan få læst de lange artikler til ende, simpelthen fordi de er så godt skrevet. Men det er magasiner som The New Yorker og Atlantic – fordi de er blandt de bedste i det felt, i verden. Vi har ikke meget indhold af den kaliber under de danske himmelstrøg.

Oplæste artikler giver til gengæld mening både for medier som Zetland, der er kendt (nogle vil sige berygtet) for at skrive langt, og deres brugere. Har jeg tid (endsige energi og lyst) til at læse Zetlands laaange artikler? Nej, ærligt talt. Men kunne jeg finde på at lytte til en lang artikel, der gør mig klogere på et eller andet emne, mens jeg gør noget mad parat, går en tur eller bare sidder og kigger ud af vinduet? Det kan du bande på!

Here I am now, entertain me.

Lars K Jensen er uddannet journalist og har arbejdet med den digitale udvikling i mediebranchen i 10 år. Han skriver om medier, teknologi og udvikling på larskjensen.dk.

Foto: Mike Sutherland/Flickr

Original

9 pointer BBC har lært om journalistik til generation Z

Klare og simple råd fra et års innovativt arbejde blandt yngre mediebrugere. Lige til at hænge på redaktionens køleskab

Udgivet

den

Børnene skal hentes, arbejdet skal gøre færdigt, 10 notifikationer blinker rødt på Instagram, Netflix åbner ny sæson af yndlingsserien, der er kø i trafikken, ikke mere mælk i køleskabet og så lokker BBC med en artikel om Brexit, som kræver, at du har fulgt med i europæisk politik i årevis for at forstå den.

Hvad prioriterer du?

Nogenlunde sådan er dagligdagen i den britiske generation Z ifølge BBC, der det seneste år har investeret udviklingspenge i at nå de yngre mediebrugere. BBC har lavet løbende face-to-face interviews med 85 personer fra målgrupperne “unge under 26 år” og “kvinder mellem 28 og 45 år”. Personerne er dels blevet interviewet om deres tilværelse og medievaner og blevet præsenteret for et hav af prototyper til ny journalistik.

Her er hvad BBC ifølge Zoe Murphy fra BBC Research & Development team har lært:

1 – Giv kontekst på det tidspunkt, der er brug for det

Den klassiske nyhedstrekant afleverer nyheden i toppen og folder historien ud undervejs. Læser man helt til ende, vil man ofte få svar på alle spørgsmål. Men den tålmodighed holder ikke i den digitale verden – og slet ikke hos generation Z.

Her bør man forklare og underbygge oplysninger i samme sekund, behovet opstår. Derfor har BBC udviklet et værktøj, de kalder Expander. Det giver mulighed for at læserne øjeblikkeligt kan åbne små bokse i teksten, som forklarer og uddyber.

Expander har fået meget positiv feedback fra BBCs fokusgrupper. Se et eksempel her.

2 – Forvent spørgsmål og besvar dem. Undgå Google

Mange finder deres nyheder på de sociale medier, men det er ikke stedet, man finder svar. Svarene skal gives i journalistikken og det er en god ide at overveje, hvilke spørgsmål, der kan dukke op. Eventuelt kan Google Trends bruges til at undersøge, hvilke spørgsmål brugerne har.

For alt i verden, skal artiklen besvare forventlige spørgsmål, så læserne ikke selv skal til at google (og forlade mediet)

3 – Skab indgange til historier, der har rullet længe

Det kan være svært at hoppe på en historie, der har kørt i lang tid. Derfor har BBC eksperimenteret med forskellige løsninger, der tager læserne i hånden og giver et hurtigt overblik.

Uden de “indgange” ville mange læsere aldrig kaste sig ud i historier, som de ikke har været med på fra begyndelsen.

Eksempler på resume og opsamling til dem, der ikke var med fra starten

4- Forklar uden at tale ned

Forvent ikke for meget baggrundsviden.

  • Skriv i jævnt og almindeligt sprog
  • Brug ikke jargon – hvis det er en nødvendig del af historien, så forklar det
  • tal ikke ned til læserne

Lyder måske banalt. Men fokusgrupperne satte stor pris på tekster, der var engagerende, forklarende og skrevet på en menneskelig måde, som ikke får nogen til at føle sig dumme eller uoplyste.

5 – Troværdig kvalitetsjournalistik betyder meget

Generation Z modtager mange informationer og nyheder fra andre kilder end traditionelle medier. Men medierne er deres redningsplanke, som de søger til for at få bekræftet, forklaret eller afkræftet inputs, som de har hentet andre steder.

Hold godt fast i den værdi (og sørg for at være stærk på SEO – mine ord, ikke BBCs).

6 – Tilbyd flere perspektiver

Mange (yngre) mediebrugere er skeptiske overfor mediernes vinkler og mistænker journalistikken for at være enøjet og biased.

For at imødekomme den opfattelse, har BBC udviklet en prototype, kaldet Perspectives, som målgruppen har taget godt imod.

Perspectives tilføjer en historie mulighed for at se sagen fra forskellige sider. Prototypen er blandt andet blevet brugt til at formidle en historie om knivstikkerier, hvor perspective ved hjælp af video og audio giver mulighed for at høre sagen fra forskellige hovedpersoner.

Deres stemmer ville under alle omstændigheder være blevet hørt, men ved at udnytte forskellige formater – video, tekst og lyd – opstår der er en mere native fortælling, der opleves eksplicit velafbalanceret.

Perspective giver flere indgangsvinkler til historien

7 – Vær relevant og brugbar

BBC spurgte deres fokusgrupper, hvilken kendt person BBC ville være, hvis BBC var en celeb. Svarene var personer, der var så fjernt fra målgruppen, som tænkes kan. Nemlig kongelige Kate Middleton og aldrende Sir David Attenborough. Mange andre medier ville formentlig opleve samme feedback, hvis de stillede spørgsmålet.

De unge siger til BBC, at de ønsker indhold, der er personligt relevant og repræsentativt for deres tilværelse. Noget af en udfordring, men BBC anbefaler systematisk brug af lytteværktøjer på sociale medier. Det kan for eksempel være CrowdTangle, som mange redaktioner i øjeblikket integrerer i deres arbejde. Men man kan ikke nøjes med det. Man er også nødt til at møde sin målgruppe og lytte til dem!

8 – Giv mulighed for at følge historier

Særligt kvinderne i BBCs fokusgrupper ville gerne have mulighed for at få tilsendt notifikationer, når der var afgørende nyt i emner eller historier, de var interesserede i.

Generation Z vil ikke have sms (det er for besværligt) eller mails (minder for meget om arbejde). Derimod siger de ja til push alerts, som er lette at justere eller afmelde. Det kan for eksempel være i en app eller en browser notification, som for eksempel bruges på Medietrends.

9 – Vær konstruktiv

Mange nyhedsbrugere  – i særdeleshed blandt de unge – oplever nyhedsstrømmen som deprimerende og afmagtsskabende. Derfor melder de sig ud og bruger deres tid på andet. De er ikke loyale overfor nogle medier og de gider kun dem, der bidrager med noget godt til deres liv.

BBC konkluderer derfor, at man bør tænke meget over nyhedsmixet og også tænke i konstruktiv og løsningsorienteret journalistik – særligt når det retter sig mod de unge.

Denne artikel er baseret på en artikel fra Zoe Murphy – læs den her

Foto: alienlebarge/Flickr

Læs resten af artiklen

Kurateret

Sådan fangede danske medier de største Google-søgninger i 2018

Medietrends har undersøgt, hvordan danske medier ranker på de mest populære Google-søgninger i 2018

Udgivet

den

Sådan fangede danske medier de største Google-søgninger i 2018

TV2, BT og DR er de store Google-hajer blandt de danske medier. Medietrends opgør hvert år, hvordan gode danske medier er til at indfange de mest populære søgninger.

Metoden er helt enkel: Hvor mange gange placerer medierne sig i søgeresultaternes top 5?

Ligger man i top 5 på årets Google-søgninger, kan man være sikker på at modtage uendelige strømme af trafik.

Undersøgelsen er foretaget ved hjælp af et Google-vindue i incognito-tilstand. Det betyder, at cookies og tidligere søgninger ikke spiller ind i Googles ranking af søgeresultater og det er på den måde det tætteste, man kan komme en neutral søgning.

Ud over at blive placeret i top 5, kan medierne også stræbe efter at blive vist i enten “tophistorier” eller “video”, som er billedekarruseller, som Google placerer i toppen af nogle søgeresultater.

Også her er TV2 er meget sikker vinder.

Du kan tjekke de mest populære Google-søgninger i 2018 her

Læs resten af artiklen

Original

New York Times skruer op for personalisering

Læseoplevelsen skal individualiseres endnu mere på verdens førende nyhedsmedie. Personalisering bliver et af 2019s store tendenser i medieverdenen.

Udgivet

den

New York Times har længe gået forrest med at skræddersy nyhedsmixet individuelt til deres læsere, men nu vil avisen speede personaliseringen endnu mere op.

Det har avisens COO Meredith Kopit Levien netop oplyst på UBS Global Media and Communications Conference. Avisen er derfor på “aggressively” jagt efter at ansætte nye folk med ekspertise i kunstig intelligens, maskinlæring, mobilkodning og datavidenskab.

Afsættet for strategien er, at mange betalende læsere forsvinder, når deres billige introduktionsabonnementer udløber. Tanken er derfor, at New York Times skal være endnu bedre til at præsentere hver enkel læser for netop det udvalg af de daglige 200 artikler, der giver størst værdi for læseren. På den måde stiger chancen for at New York Times bliver en fast del af læserens daglige medievane og dermed stiger chancen også for, at læseren vil fortsætte med at betale fuld pris.

New York Times tilpasser i forvejen deres forside efter brugernes geografiske placering og deres læsehistorik. Det betyder, at læsere i for eksempel New York får mere lokaljournalistik om New York end læsere i København. Ligeledes husker avisen, hvilket stofområde læserne plejer at dyrke og sørger også for at lade være med at give værdifulde placeringer til artikler, som læseren allerede har læst.

Der er også overvejelser om at tilpasse enheder i artiklerne, så folk der foretrækker celsius og kilometer får det fremfor fahrenheit og miles.

Siden juni har avisen også haft et “Your feed” i deres ios-app. Den giver mulighed for at læserne kan følge begivenheder og historier, der udvikler sig eller bestemte skribenter og emner.

Personalisering er en af de otte tendenser, som Medietrends vurderer tager fart i 2019. Det kan du læse mere om i en 12 sider minirapport, der netop er publiceret til Medietrends abonnenter. Her argumenteres blandt andet for, at personaliseringen, der også foregår i Danmark, fremprovokerer en debat om redaktørernes nye rolle, når personaliseringen overtager noget af deres udvælgelsesarbejde.

Hvis du tilmelder dig nyhedsmailen, får du tilsendt rapporten med det samme. Er du allerede tilmeldt fik du den leveret i uge 49.

Foto: Torrenegra/Flickr

Læs resten af artiklen

Original

Lad os håbe at strategien dræbte succesmedie

De havde 17 millioner læsere og var nærmest arnestedet for det redaktionelle mindset, der dyrkes overalt nu. I sidste uge kollapsede de.

Udgivet

den

Vi er nødt til at tro at strategien dræbte succesmedie

For fire år siden travede jeg gennem regnvejr og trafik i New York for at besøge et medie, som var på vej op. Redaktionen var purung, de havde et tæt forhold til deres 17 millioner læsere og en meget stærk og bevidst ide om deres publicistiske mission.

Faktisk var de det tidlige eksempel på den redaktionelle tankegang, som nu forfølges af medier verden over – inklusiv i Danmark.

Mediet hed Mic og i sidste uge kollapsede det med mus og mand.

Spørgsmålet er, hvad man så skal tro på. Var der deres journalistiske mindset, som forsøges kopieret på alverdens redaktioner, der ikke var en bønne værd, da venturekapitalen slap op eller var det strategien, der svigtede?

På branchens vegne må man håbe, at det var Mics strategi, der svigtede. Men selv i det lys, kommer det journalistiske mindset, som Mic repræsenterede også ud med lidt skrammer – og det må give stof til eftertanke på mange medier.

Hvis ikke du kender Mic, er det lidt ærgerligt, at det nu er for sent, for det var et ret fascinerende medie. Ihvertfald indtil de kørte af sporet i 2017.

Mic blev lanceret af to skolekammerater i 2011. De to unge fyre fra New York følte, at der manglede et medie, der rettede sig mod dem og deres jævnaldrende. Som tog dem alvorligt og hverken talte ned eller hen over hovedet på dem. Et medie, der var relevant, begavet og levende.

Derfor lancerede de PolicyMic, som udelukkende handlede om politik.

Siden udvidede de butikken med talrige andre stofområder og ændrede navnet til mic.com. I daglig tale blot Mic. Det ugentlige besøgstal sneg sig helt op på 19 millioner unikke læsere, da alt var bedst, og selv efter amerikanske forhold var det pænt. Ikke mindst da sammensætningen af læserne var meget homogen millennial – altså en attraktiv målgruppe med stor købekraft

Jeg besøgte Mic i efteråret 2014 og blev som de fleste andre gæster fascineret af atmosfæren på redaktionen. Den ældste mand på Mics hold var chefredaktøren Jake Horowitch, som jeg drak kaffe med, og som på det tidspunkt var 26 år.

Horowitch fortalte, at kernen i Mics journalistik ikke var at levere nyhederne, men at vinkle og fokusere på det, som læserne alligevel ender med at snakke om ved middagsbordet. Det kan være perspektivet, det kan være årsagen eller det kan være farven på det slips, hovedpersonen i en vigtig nyhed havde på.

Kerneordene var relevans og engagement.

Den tankegang, som lyder ufattelig enkel, er i praksis ekstrem svær at mestre og det kræver, at redaktionen tænker, lever og ånder som målgruppen. Lykkes det, bliver journalistikken og mediet nødvendig for brugerne og om alt går vel, bliver der tale om et livsvarigt følgeskab – altså under forudsætning af, at mediet vælger at vokse med målgruppen og ikke insisterer på altid at bejle til de til enhver tid unge.

Mics mål var både at være viral og værdig. De insisterede på, at deres læsere var lige så interesserede i politik og samfund, som New York Times læsere, men de vidste, at deres læsere tænkte anderledes og levede anderledes og derfor også skulle have anderledes journalistik.

Den erkendelse er en-til-en – i hvert fald næsten – den tanke, som i øjeblikket hyldes på medieredaktioner verden over. Medierne skal have en relation til deres brugere, de skal forstå dem og de skal tjene dem. Opnår man det, er der håb for mediedriften.

Sådan håber vi i hvert fald alle. Men Mic mestrede disciplinen, de opfandt den nærmest og så gik de ned med et brag.

Lad os håbe, at det var deres strategi og manglende forretningssans, der dræbte dem.

På forretningssiden er Mic nemlig også et præmieeksempel på den moderne, digitale medieøkonomi (læs amerikanske). I Mics syv år lange levetid, er de blevet pumpet med 60 millioner dollars i venturekapital. Og ventureinvestorer har det med at være tæt forbundet med Silicon Valley og den blinde tro på scale og scale.

Derfor har kravet fra pengebagmændene været vækst og i den periode Mic eksisterede, ved vi alle, hvor man skulle kigge hen for at hente trafiktal, der kunne få folk med 60 millioner dollars i klemme til at klappe i. Facebook, yes..

Mic har derfor i alle sine år været en tæt partner på Facebook og mange vil i dag pege på det som forklaringen på nedturen.

Da Facebook i 2015 lancerede sine Instant Articles, hvor medierne kunne udkomme direkte på Facebooks mobilplatform, var Mic blandt de første medier, der sprang all in og begyndte at udgive alt på Instant Articles.

På sin vis gav det god mening, for 75 procent af Mics trafik var mobil og hvis man kan forbedre tilgængeligheden for sine brugere, skal der gode argumenter til for at gøre det modsatte. Facebook lovede ikke bare lynhurtige loadetider, de lovede også endnu flere læsere og større rækkevidde.

Men med det valg låste Mic sig også samtidig fast på en situation, hvor strategien i virkeligheden blev sat af Facebook. Som mange vil vide, kom Instant Articles aldrig til at opfylde de løfter, som Facebook fristede med og i dag har langt de fleste af de større medier, der kastede sig ud i projektet i 2015-2017, forladt det igen.

Læs også: Derfor gik Facebooks flagskib på grund

Med skæbnen beseglet af Facebook kørte Mic linen helt ud i 2017, hvor de ligesom mange andre medier lod sig friste af Facebooks nye sats, video. Mens Facebook uden at sige noget højt skruede ned for mediernes rækkevidde i hele 2017, lovede de masser af trafik til de medier, der satsede på video. Så det gjorde Mic.

Mic fyrede 25 medarbejdere, der var bedst til at skrive, for at satse på video og blive ”the leader in visual journalism”, som de selv udtrykte det.

Desværre for Mic, og mange andre medier, der har brændt fingrene på video, holdt de video-trafiktal, som Facebook oplyste, ikke. Om det var bevidst fusk fra Facebooks side eller en beklagelig fejl, er svært at sige. Men faktum er, at Mics omstilling slog fejl.

Kombineret med Facebooks bevidste reducering af mediernes rækkevidde i 2018 endte Mics læsertal nede på fem millioner unikke brugere om måneden i foråret 2018. Et år tidligere var tallet 17 millioner.

Hvis man vil uddrage et lyspunkt i tragedien om Mic er det, at de aldrig forsøgte at sælge deres indhold. Havde de også kikset med det, ville det være svært at bevare optimismen for det redaktionelle mindset, som nu lever videre hos mange inspirerede (betalings)medier.

Mic bandt sig til Facebooks og til dels Googles mast og så gik det som det gik.

Omvendt må man også medgive Tony Hail, tidligere  CEO for Chartbeat, at han har ret i, at præcis de fejltagelser, som nu pinpointes i historien om Mic, er de samme valg, som man ville have fremhævet, hvis Mic havde overlevet med succes:

  • De var gode til at omstille sig.
  • De havde en native forståelse af at deres publikum var på de sociale medier
  • De havde adgang til større kapital end deres konkurrenter

Mic lukkede torsdag den 29. november og sendte 100 mand på gaden. Teknik og domæne er nu til salg for 5 mio. dollars.

Læs resten af artiklen

Original

Medietrends 2019

Mediebranchen står aldrig stille og det kommer den heller ikke til i 2019. Her er otte bud på tendenser, der vil præge 2019

Udgivet

den

Medietrends 2019

(Medietrends har netop udgivet et whitepaper på 12 sider med bud på tendenser, der vil præge medierne i 2019. Indtil nytår er det kun tilgængeligt for abonnenter af Medietrends ugemail. Men her får du en kort smagsprøve og hvis du har lyst til at tilmelde dig ugemailen, sender vi omgående hele rapporten.)

Mediebranchen står aldrig stille og det kommer den heller ikke til i 2019. Men en lang række tendenser, som har gæret i flere år, er nu så modne, at 2019 bliver året, hvor de for alvor kan komme fra tegnebrættet og frem på forsiden.

2019 kan lige nu ligne et konsolideringens år, men når vi i fremtiden kigger tilbage, kan det blive året, hvor vi så flere nye virkeligheder tage fart.

Her er otte tendenser som vil præge det kommende år – og formentlig årene derefter:

Redaktørerne skal genopfindes
Less is more
Robotjournalistik modnes
Lydbølgen vokser
“Hvad udad tabes, skal indad vindes”
Nye alternative betalingsstrømme
Nichekrig?
Kunstig intelligens

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu