Connect with us

Original

5 forskelle på et stillestående og et innovativt medie

Et jobskifte fra medierne til IT- og designverdenen, gav en unik indsigt i, hvad der gør nogle organisationer innovative og andre stillestående og tøvende.

Udgivet

den

innovation

Alle ønsker at være nyskabende og innovative, men alligevel lykkes det kun for nogle få. Efter mange år i den svenske mediebranche skiftede Anette Novak til et job som administrerende direktør for Rise Interactive – et institut for forskning i IT og design. Det jobskifte gav hende en unik indsigt i, hvad der gør nogle organisationer innovative og andre stillestående og tøvende.

I en artikel i World News Publishers Outlook 2017 giver hun sin analyse videre. Her viderefortalt i 5 centrale pointer:

Lederskabet – hærførerens mål

Har chefen et klart mål, som alle forstår? Det nytter ikke noget at stå på stranden og kommandere alle til at springe i vandet, hvis ikke chefen har overbevist alle om at der er land på den anden side.

Hvis ikke chefen evner at sætte et overbevisende mål, skal han/hun ikke brokke sig over, at medarbejderne bliver stående tøvende tilbage på stranden.

“Commanders intent” er hentet fra militærledelsesteori og handler om, hvordan officerer kan lede tropperne igennem ukendt terræn på en måde, så der aldrig er tvivl om, hvad målet er. Ifølge Anette Novak handler det om at tegne et så tydeligt billede af det succesrige slutmål, at alle på et hvilket som helst tidspunkt er i stand til at træffe store eller små beslutninger, der aktivt bidrager til det samlede slutmål.

Mediebranchen er i dramatisk omstilling og som leder af digital transformation skal du få alle til at udforske alle muligheder – og til at svømme.

Organisationen – den kreative struktur

De dage hvor redaktionen havde monopol på at udtænke de store ideer er slut. For at accelerere innovationen skal der bygges strukturer, der sikrer at så mange som muligt inviteres til at deltage i ideudviklingen.

Samtidig skal der bygges strukturer, der kan afklare muligheder og risici ved ideerne og udvikle ideerne hele vejen til implementering.

Strategien – fokuser indsatsen

Måske findes der ingen andre brancher, hvor alle har alle opgaver. Multitasking har sine begrænsninger og ifølge Anette Novak er mediebranchen langt ude over grænsen for, hvad folk kan overkomme og samtidig være kreative.

Hvis medarbejderne forventes at skabe fremtid, må man tage noget af deres byrde ved at udpege andre af deres opgaver, som så skal have lavere prioritet.

Kulturen – de tre vigtige F’er

“Kulturen æder strategien til morgenmad”, siger man tit. Og det er Anette Novak fuldstændig enig i. Hvis ikke man har den rigtige innovationskultur, bliver selv den bedste strategi aldrig til andet end teori.

Derfor skal man skabe en kultur, der baserer sig på de tre F’er:

  • FUN. Brændstoffet for kreativitet er latter og humor.
  • FAIL. Du tester dine ideer og justerer indtil de virker. At lære af sine fejltagelser er en del af innovationens vigtigste DNA.
  • FEEDBACK. Den unge generation er flasket op med non-stop feedback. De skal hele tiden have besked på om det de gør, er det rigtige.

Visionen – noget at tro på

Jo mere mediebranchen frames som en solnedgangsbranche i dyb krise, jo sværere bliver det at tiltrække de talenter, der kan skabe innovation. Derfor skal medierne tale sig selv op og slå på, hvor vigtig en rolle, de har i det nuværende samfund, der plages af misinformationer og overfladiske nyheder.

Den post-faktuelle æra skaber muligheder for de traditionelle medier til at ranke ryggen og skabe fortællingen om, at de kæmper for en bedre verden.

Teksten er ikke direkte oversat fra Annette Novaks tekst.

Læs også De syv knapper i mediernes digitale transformation

Foto: Christy Sheffield/Flickr

Original

Q&A: “Her finder man programmer, der inspirerer til en fælles samtale om det, der samler, splitter, bevæger og udvikler os. Altid med noget på hjertet”

DRs nye chef for aktualitet, kultur og dokumentar, Lisbeth Langwadt, vil lægge en strategi, der både er til glæde for dem der vil streame og dem der vil have flow.

Udgivet

den

"Alene i vildmarken" er et af de programmer, som både performer godt, når de streames og sendes live. DR Pressebilleder.

Dette interview blev bragt i sin helhed torsdag morgen i Medietrends ugentlige nyhedsbrev.

Hvis du fremover vil læse “mediefolk, der rykker – Q&A”to dage tidligere end her på hjemmesiden, kan du tilmelde dig det gratis nyhedsbrev her. Det har også et mere omfattende overblik – Brief – end på hjemmesiden.

Interviewet er lavet via Messenger.


Men nu til Lisbeth Langwadt, der netop er udpeget som ny DR-chef for aktualitet, kultur og dokumentar:

Tillykke med dit nye job. Programchef for aktualitet, kultur og dokumentar, hvad i alverden er det? Hvad skal du lave?

Tak! Min hovedopgave er at udvikle den strategiske retning for DR’s tv-tilbud inde for aktualitet, kultur og dokumentar på tværs af DR1 og DR2 – og selvfølgelig med stort fokus på streaming på DRTV.

Jeg står altså i spidsen for strategi og retning for en stor portefølje af programmer, som jeg sammen med et hold af dygtige redaktører bestiller enten internt i DR eller i den eksterne produktionsbranche. Det spænder over alt fra Aftenshowet, Debatten og Horisont til afslørende eller relationsbårne dokumentarer til fakta-serier, satire og kultur- og historiestoffet.

Ret bred portefølje. Er det nyt at det indhold samles på en person?

Ja, tidligere var der en chef pr tv-kanal. Altså en chef for hhv. DR1, for DR2 osv., som under hvert brand havde ansvaret for aktualitet osv. Nu organiseres det mere holistisk. For i 2020 ændres DR’s kanalportefølje ret dramatisk. DRK lukker som kanal, og stof rykker ind på DR2, som transformeres til en ny samfunds- og kulturkanal med mere kant til DR1 end i dag.

Samtidig sker der store ændringer på DR1, hvor TV-avisen rykker fra 21.30 til kl. 21.00. Og så har vi over hele linjen markant øget fokus på tv til streaming og DRTV. Det er store og vigtige ændringer for DR i en tid, hvor tv-seningen bliver mere og mere digital, og i den forbindelse har det været helt naturligt at ændre organiseringen også.

Jeg skulle ellers lige til at spørge til strategien og retningen, men det svarer du næsten på her. Hvis vi alligevel skal en smule tættere på, så tænker jeg, at primetime bliver en halv time kortere på grund af flytningen af TV-Avisen. Betyder det noget for de formater, man ellers oplever der?

Ja, det betyder jo konkret, at primetime er kortere hver dag, og at der derfor er plads til færre programmer. Vi vil her sætte kvalitet over kvantitet og have stærkere titler, som kan være drivere for både flow og DRTV, og som også de yngre streamere vil vælge aktivt til.  Så det er her, man vil finde programmer, der inspirerer til en fælles samtale om det, der samler og splitter os og det, der bevæger og udvikler os. Altid med noget på hjertet.

Det lyder svært at skabe titler, der er “drivere for både flow og DRTV, og som også de yngre streamere vil vælge aktivt til”. Kan man det?

Ja, det kan man faktisk godt. Vi er ikke i mål endnu. Men der er en del af de nuværende DR1-formater, som går godt på både flow og streaming – fx Alene i vildmarken, Løvens Hule og Rigtige mænd og også fx stærke dokumentarer som ‘Mens døden os skiller’ og Per Wennichs ‘Skøn, skæv og 98’. Det arbejde er langt fra slut, men vi bliver hele tiden klogere på at gøre det endnu bedre.

Og hvordan med den undersøgende og afslørende journalistik?

Der er der også gode eksempler. Fx ‘Mændene, der plyndrede Europa’, som har flotte streamingtal. Men vi er absolut heller ikke her i mål og har klare ambitioner om at blive stærkere på netop dokumentar til streamere. For DR’s vigtigste doks er journalistiske fyrtårne, som stiller magthavere til ansvar og bliver reference for danskernes fælles samtale om, hvor vi bevæger os hen. Derfor skal dokumentarerne altid være til at få øje på uanset din foretrukne platform.

Også DR2 har i øvrigt programmer, der går godt på streaming, fx Nak og Æd. Men kultur og samfund er helt klart den vanskeligste opgave at løse til yngre streamere, så her lancerer min kollega, Irene Strøyer, og hendes redaktørteam i 2020 DR2+, som er et subbrand til DR2. Det er et digitalt laboratorium og en ramme til at udvikle samfunds- og kulturindhold direkte til unge og med DRTV som den primære platform.

Jeg kan godt lide ambitionen om at skabe formater, der fungerer både på flow og streaming. Men jeg håber, at I også har blik for, at ikke alt skal kunne begge dele, men sagtens kan være fantastisk på hver sin hjemmebane?

Det er nemlig lige præcis det, vi har. Alt skal absolut ikke streame. DR spænder over hele Danmark og dermed forskellige målgrupper med forskellige behov.

Fx er Debatten og Deadline vigtige, profilskabende programmer på DR2 på flow. De er ikke streamingbaskere. Og det skal de heller ikke være. De er fantastiske flow-programmer, som er helt unikke for DR2 og gør de mange interesserede seere rigtig glade 🙂.

DR2 vil i 2020 være den passionerede og kontrastfyldte kanal, som med nerve og nysgerrighed hudfletter, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen som mennesker, samfund og kultur.

DR2 kommer i 2020 til at favne alt fra gudstjenester til klassiske kunstarter over historie, trosstof, nyheder, debat og satire til nye eksperimenterende formater inden for samfund og kultur. Her vil noget af indholdet være klassisk flow – mens andet også i høj grad vil streame. Fælles for indholdet vil være, at det er indhold, du ikke finder nogen andre steder. Så hvis du er nysgerrig på samfundet og kulturen, er ambitionen helt konkret, at det er på DR2, du finder dit yndlingsprogram.

Ja, undskyld, hvis det bliver lidt langt. Men den tid, vi står i, er simpelthen så spændende – så der er så meget at gå i gang med og fortælle 🤗

Det gør ikke noget, at det langt, så får vi noget for licensen 🙂 Du skal have rigtig god fornøjelse med arbejdet og stort tak for chatten!

Hehe, altid til tjeneste i licensens navn 👌🏻. Selv tak for chatten!

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu