Connect with us

Original

Da Facebook straffede mig for at sprede fake news

Facebook slog hårdt ned, da jeg spredte en notorisk løgnehistorie, som hele to uafhængige faktatjekkere havde dømt ude, som det rene opspind.

Udgivet

den

Endelig har Facebook implementeret sin længe ventede offensiv mod falske nyheder.

Kort fortalt giver Facebook brugerne mulighed for, at de kan anmelde historier, som de mistænker for at være falske. Derefter vil to faktatjekker-organisationer undersøge historiens troværdighed og hvis de begge dumper den, vil den blive flaget med en advarselstrekant og ordet ”Disputed” – omstridt.

En af de første falske historier, der har fået Facebooks Disputed-stempel er en løgnehistorie om, at Trumps Android mobil er kilde til lækager fra det Hvide Hus. Den stødte jeg på i forbindelse med en artikel, jeg læste på Recode.com.

Sådan ser løgnehistorien ud, når den deles i USA

Men da jeg ville dele den via Medietrends Facebookprofil for at oplyse om, at Facebook nu har gennemført flagningen, konstaterede jeg to væsentlige pointer.

  1. Disputed-stemplet er ikke udbredt til Danmark – formentlig virker det slet ikke udenfor USA. Sandsynligvis er det kun et spørgsmål om tid, før Facebook får det udrullet til alle lande. Men indtil da virker offensiven ikke særlig helhjertet.
  2. Til gengæld kan jeg konstatere, at Facebook har skruet helt ned for algoritmen for falske historier. For selvom linket, jeg delte, ikke var mærket med Disputed, ved Facebook jo, at det er en løgnehistorie og derfor lader de algoritmen reducere udbredelsen til stort set ingenting.

Syv timer efter at jeg havde delt linket, havde opslaget fået færre end fem procent af den reach opslagene fra Medietrends.dk normalt opnår i samme tidsrum.

At ramme falske historier på den livsvigtige reach er rigtig fornuftigt. Nu håber jeg bare, at Facebooks håndbremse på min ene falske nyhed ikke generelt skader Medietrends reach – men ellers må jeg jo tage det med.

Du kan hjælpe Medietrends tilbage i good standing ved at dele eller like denne sande historie.

Her kan du læse mere om Facebooks indsats mod falske nyheder.

Læs også