Connect with us

Original

Danske medier er ikke vilde med embeds fra SoMe

De sociale medier påvirker oftere indholdet i udenlandske medier end i danske. Twitter er det mest almindelige sociale medier i de største, digitale medier

Udgivet

den

Danske medier er ikke vilde med embeds fra SoMe

Metroexpress har Danmarksrekord i at embedde opslag fra sociale medier i deres artikler. Men selv om det sker i 12 procent af alt der publiceres på mx.dk er det langt mindre end i udlandet.

Det viser en omfattende analyse, som det britiske dataanalysefirma SAM har udført for Medietrends.dk.

I alt 264.664 artikelsider fra de 12 største, digitale medier i Danmark er blevet endevendt efter embeddede SoMe-opslag og i gennemsnit optræder de kun i tre procent af artiklerne.

Det er langt færre end i britiske og nordamerikanske medier, hvor SAM har gennemført en tilsvarende analyse. Her var der SoMe-opslag i hele 23 procent af artiklerne.

(Hvis du er på mobil læses artiklen bedst, hvis mobilen er vandret – pga grafikkerne)

Danske medier er især glade for at embedde opslag fra Twitter og Youtube. Særligt TV2 er glade for Tweets.

Men sammenligner man med de udenlandske medier, er Twitter markant lavere i Danmark. Det kunne derfor være en nærliggende antagelse, at der er en sammenhæng mellem Twitters relative smalle udbredelse i Danmark og det faktum, at danske medier embedder mindre.

Men jeg ikke sikker på, at det hænger sådan sammen. For selvom Twitter i Danmark er et smalt socialt medie, der især hjemsøges af politikere, sportsfolk og mediemennesker, er der vel trods alt tweets nok til alle. Og selvom samtlige danskere danskere begyndte at tweete ville medierne vel alligevel ikke embedde dem.

Forskellen skyldes derfor nok bare en manglende tradition. Og hvis det er tilfældet tør jeg godt spå, at vi vil komme til at se en større udbredelse af artikler med embeddede SoMe-opslag i fremtiden. Man har jo trods alt før set internationale medietendenser brede sig til Danmark.


Som det kan ses af de to grafikker er der også stor forskel på brugen af Facebook-embeds. I udlandet bliver der kun indlejret Facebook-opslag i 1 procent af de artikler, der har embeds (23 procent), hvor i mod danske medier gør det i 13 procent.

Hvis man korrigerer for, at andelen af danske artikler med embeds er lavere, er andelen af Facebook-embeds alligevel lidt større i Danmark. Men ikke voldsomt.

Til gengæld er det værd at pointere, at Facebook-embeds er ret farlige at bruge i sin journalistik, da de kan redigeres. Det vil sige, at vinklen eller dokumentation i artiklen kan komme på glatis, hvis brugeren, der har lavet Facebook-opslaget, ændrer det.

Det er måske derfor en bedre ide at screendumpe opsigtsvækkende Facebook-opslag istedet for at embedde dem.

Et helt andet perspektiv på disse data er, at de inddirekte siger noget om, hvor meget de sociale medier påvirker indholdet i de traditionelle medier. Man placerer jo ikke et SoMe-opslag i en artikel, hvis ikke det har en betydning for vinklen på artiklen.
Foto: Nan Palmero/Flickr

Data er venligst analyseret af SAM

Original

Mark Zuckerbergs mentor vender ham ryggen

Roger McNamee var en af de første investorer i Facebook og har igennem mange år været mentor for Zuckerberg. Men nu har McNamee fået nok og leverer her et bidende angreb på Facebook.

Udgivet

den

Mark Zuckerbergs mentor vender ham ryggen

62-årige Roger McNamee er ikke hvem som helst. Han var blandt de første til at investere i Facebook, han er blevet fremhævet som en inspirator af Bill Gates, han har skudt mindst en million dollars i Wikimedia, arbejder p.t. sammen med Bono og så har han, ifølge sine egne oplysninger, igennem mange år været mentor for Mark Zuckerberg, Facebooks stifter.

Men mon ikke det forhold er historie nu, hvor Roger McNamee har udgivet bogen Zucked – Waking up to the Facebook catastrophe.

The Times har netop bragt et af kapitlerne, hvor Roger McNamee uddeler giftige tæsk til Zuckerberg og Facebook.

Her er et pluk af saftige citater:

”Jeg holdt af Zuck. Jeg holdt af hans team. Jeg var fan af Facebook og jeg var et af de mennesker, han ville ringe efter, når han stod overfor nye eller udfordrende sager. Det var sjovt for mig at være mentor og Zuck kunne ikke været en bedre elev. Vi talte om sager, der var vigtige for Zuck og hvor jeg havde værdifulde erfaringer. Oftere end sjældent fulgte han mine råd,” skriver Roger Mcnamee og så giver han den ellers gas:

”Zuck har altid troet på, at det at forbinde alverdens mennesker med hinanden er en så vigtig mission, at den retfærdiggør alle nødvendige skridt for at nå målet. Zuck og hans inderkreds er så overbeviste om den ædle mission, at de oftest lytter til kritikken uden at ændre deres adfærd.”

”Deres svar på stort set alle kritikpunkter er at levere mere af det samme, som skabte problemet: mere kunstig intelligens, mere kode, flere kortsigtede løsninger. De gør ikke dette fordi de er dårlige mennesker, men fordi deres succes har forskruet deres realitetssans. De kan slet ikke forestille sig, at deres problemer altid skyldes deres egne designs eller beslutninger.”

”Når de konfronteres med beviser for, at disinformation og fake news fra Facebook har påvirket både Brexit og valget i USA følger de samme opskrift, som de har gjort fra starten: Afvis, forsink, afspor, fordrej. Facebook skal presses hårdt for at komme til plan b, der hedder: Undskyld og lov at gøre det bedre.”

Underløber journalistikken

”Facebooks og andre platformes trussel mod den offentlige sundhed, demokratiet, privatlivet og konkurrencevilkårene er et resultat af deres forretningsmodel og det er derfor den, der er nødt til at blive ændret. Den politiske og sociale magt fra Facebook og andre internet platforme er usund og upassende for et demokrati som vores.”

”Som brugere har vi større magt til at kræve tingene ændret end vi selv tror. Vi kan ændre vores adfærd, skabe politiske bevægelser og vi kan insistere på statslig indblanding, der fremmer human-drevet teknologi som et alternativ til ekstrem teknologi.”  

”Facebook (og Google og Twitter) har underløbet den frie presse fra to retninger. De har eroderet journalistikkens økonomi og overdænget den med disinformation. På Facebook ligner information og disinformation hinanden. Den eneste forskel er, at disinformation skaber større indtægter, så den behandles bedre”.

Facebook koster fattige menneskers livs

”Facebook er en trussel mod de magtesløse overalt på kloden. De har givet gratis internetservice til fattige mennesker i omkring 60 lande. Men prisen har været massiv social disruption. Manglende sprogkundskaber og kulturel forståelse har blændet Facebook i en sådan grad, at de ikke ser, hvordan deres platform udnyttes til at skade forsvarsløse mennesker. Det har for længst skabt dødbringende ofre i Sri Lanka og Myanmar.”

”Google og Facebook er pseudo profitable fordi de ikke betaler for den skade de forvolder”.

”Den amerikanske økonomi har traditionelt været meget mere baseret på iværksættere end nogen anden økonomi. Hvis min hypotese er korrekt, er landet nu i gang med et risikabelt eksperiment, der er afhængig af monopoler, når det kommer til innovation, økonomisk vækst og jobskabelse”

”Økonomipolitisk ser jeg gerne, at markedet får begrænsninger for, hvordan spillere som Facebook, Google og Amazon kan operere. Det ville være en fordel for at økonomien at opløse dem. Et første skridt kunne være at forhindre dem i flere opkøb og i at dele tilskud og data intern i deres organisationer.”

Hele kapitlet kan læses på engelsk her

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu