Connect with us

Kurateret

Hvordan kan journalistik bruge kunstig intelligens?

Robotter og kunstig intelligens kan blive meget nyttige redskaber til at udvikle journalistikken og kontakten mellem medierne og brugerne. Det mener den amerikanske professor Jeff Jarvis, som ærgrer sig over, at den kunstige intelligens ikke bliver brugt til at analysere Panamaleaks.

Udgivet

den

Hvordan kan journalistik bruge kunstig intelligens?
VÆRD AT LÆSE FORDI

Kunstig intelligens vinder hurtigere frem end vi tror, og det kan styrke medierne og journalistikken

HANDLER OM

Robotter og kunstig intelligens kan blive meget nyttige redskaber til at udvikle journalistikken og kontakten til brugerne. Det mener den amerikanske professor Jeff Jarvis, som jeg her kommer til at citere for anden gang på en uge.

Her analyserer han, hvilke muligheder og scenarier, der tegner sig, når robotter og sproganalyse baseret på kunstig intelligens for alvor træder ind i redaktionslokalerne.

Jarvis opdeler sin analyse i tre dele:

  1. Hvordan kunstig intelligens kan forbedre indsamling og behandling af viden og data. Altså til brug for endnu bedre journalistik. Blandt andet sukker han begejstret ved tanken om, hvordan kunstig intelligens kunne hjælpe med at forstå de sindsygt mange terrabyte informationer, der ligger i de lækkede skattepapirer fra Panamaleaks.
  2. Hvordan kunstig intelligens kan forbedre mediernes mulighed for ramme plet med det rigtige indhold på det rigtige tidspunkt til individuelle brugere. Jeg har tidligere skrevet om, hvordan robotter med veludviklet sproganalyse kan ghostwrite artikler, så de bliver individuelt versioneret. Så det tror jeg på. En betingelse er dog, at brugerne har så meget tillid til medierne, at de tør lade robotterne lære dem at kende. Her ligger en udfordring.
  3. Endelig det Jeff Jarvis kalder feedback loop. Hvordan medierne kan lære af brugerne og udvikle, det, som brugerne har behov for. Samt i øvrigt endnu bedre placering og målretning af annoncer.

Jeff Jarvis citerer i øvrigt Twitters chef for udvikling af kunstig intelligens, Ryan Adams, for, at det er nødvendigt at afmystificere kunstig intelligens, hvis det overhovedet skal udvikles til noget brugbart og stort. Vi kalder jo heller ikke flyvemaskiner for kunstige fugle, lyder rationalet.

LÆS HER

Medium

Foto: GLAS-8/Flickr.com

Læs også